Adam71 jak wydam 3500 na szkła to czym będę focił? Kwota została uwzględniona po sprzedaży całości sprzętu A z tymi tamronami to coś czuję, że mój egzemplarz aż tak ostry nie jest i dlatego opcja VC byłaby interesująca, zwłaszcza że cenowo dobrze wychodzi to 2700 razem z body (zawsze można opchnąć dalej i wrócić do 40D). W sumie chyba zbyt słabo szukałem bo teraz sobie tak pogooglowałem (żeby mieć jakiś kontrargument co do Waszych postów ) i faktycznie chyba będę musiał zostać przy 40D.
A co byście powiedzieli na zmianę szkieł (abo tamiego) na tą sigmę 10-20? miałbym wtedy dół i do tego Takumar 50mm (lub C50 f/1.8 bo cena podobna).
Jest jeszcze opcja powrotu do kita 18-55 (bo wbrew pozorom tami aż takiego szału nie robi w porównaniu z nim) jako uniwersalny obiektyw, dopełnić tym 55-250 a kupić coś porządniejszego do makro 1:1 i do większych powiększeń z M42

Najbardziej to by mi odpowiadała FF bo obyłoby się bez cropowania z obiektywami 24-35, 50mm no i albo C100-400L albo coś w okolicach 50-200mm plus C400L z extenderem do airshow i lasu ale to marzenia