-
Coś już napisał
Odp: Kursy liturgiczne
Ja też uczestniczyłam. Archidiecezja W-wska. 2 dni po 3h. Według mnie warto. Pierwszy dzień typowo teologiczny, z praktyką fotograficzną nie związany - bo nastawiony na to aby fotografom wytłumaczyć na czym polega liturgia (aby rozumieli w czym uczestniczą). Prowadzony z jednej strony "od podstaw" ale nie nachalny - każdej osobie nie wierzącej czy innej wiary niż katolicka na pewno będzie pomocny. Ja bym na przykład bardzo chciała aby istniały takie kursy nie tylko w kościele katolickim - bo można nieświadomie urazić wiele osób niewłaściwym zachowaniem w miejscu dla nich świętym jeśli nie zna się zasad, które tam panują. Może było długawo - ale dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy o słowotwórstwie, historii świąt różnego rodzaju czy też pochodzeniu i znaczeniu znaków - w tym o tym dlaczego przez pierwsze tysiąclecie mężczyźni nie nosili obrączek
. Profesor z dużą dozą dystansu i kultury osobistej. Drugi dzień już na temat praktyki - głównie w konwencji czego robić nie należy. Dużo humoru. Kurs wartościowy - warto odbyć.
Uprawnienia umieszczania postów