Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Filtry ND

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie Odp: Filtry ND

Ja pracuje na HiTech. CHociaż szczerze mówiac nie używam za często ( w Irlandii nie ma za dużo słońca )
    Jako, że głównie połówki trudno mi powiedzieć czy ma zafarb ale napewno jakościowo sa dobrze zgrane jakośc/cena. Kontrast jest bardzo dobry i nie widzę spadku w detalach...
    Mi polecił kolega który częściej używa. Mam też tanie chińczyki... O ile kolorowe sa świetne i nie mogę złego słowa powiedzieć, o tyle ND to już niekoniecznie.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Sochaczew

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    mam BW ale rzadsze, tzn. tylko 64x. ma zafarb, z tym ze ladnie ocieplajacy i to sie bardzo fajnie sprawdza.

Hoye ND400 mialem cale wieki temu. tez ocieplala, z tym ze bardziej "czerwonawo". mnie nie przeszkadzalo, ale bylo zauwazalne...
    Używam mocniejszej wersji B+W NDx1000 i ten filtr również przyjemnie ociepla. Osobiście mi ten efekt bardzo odpowiada.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez CACTUS Zobacz posta
    Używasz ? Polecasz ? u heliopana słyszałem że trzeba trafić na dobry egzemplarz, wiesz coś o tym ? z B+W miałeś jakieś porównanie ?
    Używam słabszych Heliopanów 77mm - 0.9 i 2.0 - głównie do foto (strobo w dzień), ale też do video. Polecam. Nie zauważyłem problemów z kolorami, nie wybierałem egzemplarzy spośród kilku sztuk, z tym że nie robiłem żadnych porównań z filtrem/bez filtra, albo filtrA/filtrB. Mogę jutro rano zrobić porównanie z filtrem Heliopan 0.9/bez filtra, jeśli chcesz. Sam z ciekawości sprawdzę co wyjdzie.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta
    Używam słabszych Heliopanów 77mm - 0.9 i 2.0 - głównie do foto (strobo w dzień), ale też do video. Polecam. Nie zauważyłem problemów z kolorami, nie wybierałem egzemplarzy spośród kilku sztuk, z tym że nie robiłem żadnych porównań z filtrem/bez filtra, albo filtrA/filtrB. Mogę jutro rano zrobić porównanie z filtrem Heliopan 0.9/bez filtra, jeśli chcesz. Sam z ciekawości sprawdzę co wyjdzie.
    filtr .9 i filtr 3.0 to trochę inne bajki są, to jak porównanie słonia z myszką oba ssaki i nic z tego nie wynika. więc wyciąganie wniosków o filtrze 3.0 na podstawie zdjęć z filtrem .9 jest takie sobie, może prędzej 2.0 ale nadal to zupełnie inne wagi (chciałem powiedzieć gęstości), ale ogólnie heliopany mają dobrą opinię jako firma i filtry.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    więc wyciąganie wniosków o filtrze 3.0 na podstawie zdjęć z filtrem .9 jest takie sobie
    troche mozna. jak obejrzysz krzywe transmisji dla filtrow ND tej samej firmy to widac dosc wyraznie zblizona charakterystyke pracy.
    tyle ze oczywiscie im gestszy filtr tym wyrazniej widac odstepstwa od prostej i tym mocniej bija przebarwienia. na podstawie 0.9
    mozna troche zgadywac jaki rodzaj przebarwien bedzie mial 3.0 (ocieplanie, ochladzanie kolorow, dominanta czerwona, itd. itp.)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

troche mozna. jak obejrzysz krzywe transmisji dla filtrow ND tej samej firmy to widac dosc wyraznie zblizona charakterystyke pracy.
    tyle ze oczywiscie im gestszy filtr tym wyrazniej widac odstepstwa od prostej i tym mocniej bija przebarwienia. na podstawie 0.9
    mozna troche zgadywac jaki rodzaj przebarwien bedzie mial 3.0 (ocieplanie, ochladzanie kolorow, dominanta czerwona, itd. itp.)
    nie będę się spierał , problem jest nieliniowy i takie interpolownie może się nie sprawdzić w praktyce np. weź jednego hitecha 1.2 - tragedii nie będzię - weź dwa hitechy 1.2 będziesz miał hardcora kolorystycznego - to z pamięnika "jak zrobić tani gęsty fitr". pojedynczy filtr .9 nie powinien dawać żadnego dającego się łatwo stwierdzić zafarbu, jeśli coś widać naocznie i wyraźnie to można dać psu do zabawy.

doradzam pamiętać że filtry 3.0 zwykle (w 90% przypadków) składa się z jakąś połowką.

ogólnie uważam że każdy z wymienionych w wątku filtrów będzie używalny.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 25-09-2013 o 10:22
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie

filtr .9 i filtr 3.0 to trochę inne bajki są, to jak porównanie słonia z myszką oba ssaki i nic z tego nie wynika. więc wyciąganie wniosków o filtrze 3.0 na podstawie zdjęć z filtrem .9 jest takie sobie, może prędzej 2.0 ale nadal to zupełnie inne wagi (chciałem powiedzieć gęstości), ale ogólnie heliopany mają dobrą opinię jako firma i filtry.
    Mówię tylko jakie mam możliwości obecnie, a nie że na tej podstawie chcę oceniać filtr 3.0.

Dopiero zaczyna Awatar CACTUS
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez zaitsev Zobacz posta

Dzięki za chęci ale tutaj się zgadzam z jasiem, że test filtra 0.9 (3 przysłony) nie ma sensu. Tematem są filtry stop. ok. 8-10 przysłon różnica w czasach przy tych samych parametrach f / iso jest zbyt duża i zachowanie obu filtrów (0.9, 3.0) może być całkowicie różne.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cika Zobacz posta
    Używam mocniejszej wersji B+W NDx1000 i ten filtr również przyjemnie ociepla. Osobiście mi ten efekt bardzo odpowiada.
    Mógłbyś parę przykładów bez post procesu wrzucić żeby efekt był widoczny

--- Kolejny post ---

to już chyba wole z fusów wróżyć

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

nie będę się spierał , problem jest nieliniowy i takie interpolownie może się nie sprawdzić w praktyce
    jesli stosowany jest ten sam barwnik, to oczywiscie problem nie moze byc liniowy, bo musi byc wykladniczy 2-krotnie gestszy filtr daje 2-krotnie slabsze tlumienie wokol podczerwieniu/ultrafioletu niz filtr slabszy.

z tym ze barwniki moga sie roznic, np B+W ma inne do lekkich szarych a inne do bardzo gestych:
    https://www.schneideroptics.com/pdfs...sionCurves.pdf

chociaz jak sie popatrzy na 110, 113 i 116, to to jest ta sama krzywa, tylko rozniaca sie o 3/6 dzialek
    podobnie 101, 102, 103

np. weź jednego hitecha 1.2 - tragedii nie będzię - weź dwa hitechy 1.2 będziesz miał hardcora kolorystycznego
    chyba nawet kiedys to probowalem z tym ze Hitech nie jest najlepszym przykladem o tyle, ze ta firma na przestrzeni lat zmieniala barwniki.
    mam jeszcze w szafie polowki Hitecha kupowane w 2004 roku, mam tez nowsze roczniki (dokupowane albo wymieniane) i sa zauwazalne
    roznice w odcieniu. moj pierwszy 0.6 Hard (rocznik 2004 - bardzo dobry rocznik! ) byl bardzo neutralny, natomiast nowszy, chyba 2011,
    juz jest lekko zielonkawy.

last but not least - nakrecane filtry ND sa szklane. nakrecane polowki badz wszelkie filtry prostokatne sa zywiczne. szklane ND barwi sie
    dydymem, zywiczne ND farba, z czego pelne w srodku (tzn. barwi sie sama zywice), natomiast polowkowe po wierzchu, tzn. gradacja jest
    "namalowana" w praktyce szklo da sie zabarwic bardziej neutralnie.

nakrecanych filtrow polowkowych dotycza te same uwagi, bo to jest nic innego jak zywica i nawet jak na tym pisze B+W,
    to jakosc optyczna nie ma szansy wystarczyc na dobry obiektyw >= 200mm.

- to z pamięnika "jak zrobić tani gęsty fitr". pojedynczy filtr .9 nie powinien dawać żadnego dającego się łatwo stwierdzić zafarbu, jeśli coś widać naocznie i wyraźnie to można dać psu do zabawy.
    a to nie upieram sie. mam te nowe slowackie 84.5 i one sa bardzo neutralne. ale czasem wole np. zamiast slowackiego softa nalozyc zblizonego
    Hitecha, wlasnie dlatego ze daje lekko cieplejsze kolory. poniekad, zanim sobie kupilem zwykly nakrecony filtr ocieplajacy, to czasem Hitecha ND 1.2
    uzywalem do "poprawy" kolorow...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 25-09-2013 o 10:51
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

jeszcze raz napiszę to co już pisałem uważam że każdy z wymienionych filtrów spełni swoją rolę, nie krytykuję nie robię dymu, ale sam kilka dobrych lat temu przechodziłem przez temat i popełniłem wszystkie możliwe błędy uważam że gęste filtry są na tyle drogie że warto uczyć się na cudzych błędach jest po prostu taniej.

do gęstego trzeba dodać połówkę, to wprowadzi dodatkowy zafarb i winietę
    trzeba sprawdzić czy mocowanie połówki wyrabia się na obiektywie z nakręconym filtrem - czy winieta nie jest już winietą (czyli przyciemnieniem) a holderem wchodzącym w kadr - i tu powiem nie wyrabia się wbrew temu co ludzie piszą.
    można trzymać połówkę w ręce (mam na myśli filtr ) jak radził kiedyś akustyk problem holdera odpada.
    wygoda użycia filrów prostokątnych jest większa (znacznie większa) ale trzeba uważać na wynalazki typu hitech bez uszczelki przed epoką hitecha prostop
    materiał z jakiego jest zrobiony jest filtr prostokątny może być różny np. lee bigstopper jest szklany co oprócz zalet ma wadę - ponoć łatwo złamać

używam różnych filtrów hitechów 100mm również, nawet ostatnio kupiłem dwa bo były w takiej cenie że nie mogłem odpuścić
    czekam kiedy słowacy zrobią 100mm mam jeszcze ze dwa tematy do zakupienia
    Jestem szumofobem

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów