Oj co do C 50/1.8 to masz racje - porazka jakosc....w rodzinie mam siostrzenca ktory kupil 550d tak do cykania...a Canona wybral wlasnei ze tania ta 50 jest...i co?? wysypał się mechanizm sterowania przysłoną w jednym EF 50/1,8, a w drugim dosłownie wypadła przednia soczewka. Bynajmniej nie jest fotografem wojennym i nie jest to odosobniona sytuacja - żaden znajomy canonier już go nie ma, choć pamiętam, że chyba dwóch mówiło o nim jako powodzie wybrania systemu i chyba tylko właśnie jako taki lep na nowych klientów ten zabytek jest trzymany w ofercie.
Trudno opisać jak tandetna to konstrukcja jeśli nie miałeś w rękach. Zdecydowanie warto dopłacić ten tysiak do EF 50/1,4. Chyba, że na gwałt potrzebujesz 50 do sporadycznego pstrykania, tablic testowych i argumentu na forum
Przyznam racje ze Nikon budzetowe fajne te szkla ma. - ale mi osobiscie nie przeszkadza ze w tej 35 Pentaxa jest plastikowy bagnet - jezeli skzlo jest dobrze wykonane.
Tak mowilem o 77 - uwierz mi ze mozna o wiele taniej to szklo dostac jak umie sie uzywac google

- rozumiem ze miales je w rece i wiesz jak ono jest doskonale wykonane?
Pozdrawiam!