Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: wady FF

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: wady FF

Nie róbmy z dostępności małej GO wady FF (większe wyzwanie dla AF). Czy plusem malucha jest brak wspomagania kierownicy, bo przynajmniej sie ono nie popsuje?
    A najczęściej wspominany plus cropów czyli słynny crop factor nie wynika z wielkości matrycy, tylko gęstości punktów sensora. Choć fakt jest faktem - poza D800, FFy raczej mają dużo rzadszą matrycę niż cropy z tej samej epoki.
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 09-09-2013 o 14:48

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: wady FF

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Akustyku, takiego podsumowania potrzebowałem. Jak teraz napiszesz wady cropa względem FF to już będę miał pełny obraz
    - w cropie powyzej ISO 200 lezy detal i plynnosc tonalna
    - przy wiekszym upakowaniu pikseli trudniej jest o nieporuszone zdjecia (a ISO sie tego juz tak nie skompensuje)
    - celownik jest mniejszy
    - nawet taki 60D + 15-85 jest zauwazalnie lzejszy niz np 5D + 24-105. przy foceniu z reki to ta druga kombinacja daje wieksza szanse na nieporuszone foty (przy tej samej ogniskowej i czasie)

to z takich ogolnych. bardziej szczegolowo to juz model do modelu trzebaby porownywac.

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    Nie róbmy z dostępności małej GO wady FF (większe wyzwanie dla AF).
    ja nie robie z dostepnosci mniejszej GO wady. tylko zwracam uwage, ze pewne przyzwyczajenia juz sie nie sprawdzaja...

z drugiej strony ja jestem z tych fotografow co wola miec wiecej GO. nawet 85/1.8 na cropie to bardzo mala GO i juz tym trzeba umiec focic, zeby to mialo sens (uwaga! nap* przez kotleciarzy na pelnej dziurze 35/1.4, 50/1.2 czy 85/1.2 tylko dla efektu papierowej GO nie uwazam za "majace sens". to jest efekciarstwo). i fakt, ze crop daje przy f/4 czy f/8 (i tym samym ISO i czasie ekspozycji) wiecej glebii ostrosci uwazam za bezdyskusyjna zalete dla mnie.

o landszafcie nie mowie, bo to inna bajka...

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    A najczęściej wspominany plus cropów czyli słynny crop factor nie wynika z wielkości matrycy, tylko gęstości punktów sensora.
    nie qmam. tzn. chyba mnie innej fizyki uczyli.

jesli wycinam ze srodka zdjecia jego fragment (wielkosci raptem 40% calosci) to to jest dla mnie wynik wycinania, nie gestosci wydruku zdjecia...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 09-09-2013 o 15:25
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów