Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: ColorChecker Passport różnice w produktach..

Uzależniony

Domyślnie Odp: ColorChecker Passport różnice w produktach..

Passport jest wielce ok. Używam i dobrze mi z tym. Do sesji biznesowej w świetle lamp ulicznych (jak często zdarzają się takie?) pewnie bym użył "z czystej ludzkiej ciekawości" , jednak tworzenie uniwersalnego profilu do np. "światła sodowego" moim zd. jest trochę bez sensu, bo o ile biorąc pod uwagę tzw. światło dzienne możemy się umówić, że występuje jakaś z grubsza powtarzalność barwy, to przy sztucznych źródłach światła typu miks lamp ulicznych, światła z okien domów i wystaw sklepowych mamy po prostu losowe oświetlenie koncertowe.

Stworzone z Passportem profile do światła dziennego dają w LR w moim przypadku (5D3) efekt kompletnie różny od profili Canona, a dość zbliżony do Adobe Standard lecz nie identyczny, ale MNIE zadowalający.
    W oświetleniu mieszanym lub sztucznym i tak trzeba szukać złotego środka, ale Passport przydaje się do złapania kontekstu.
    Trzeba też wyraźnie rozgraniczyć dwa aspekty stosowania narzędzi typu Passport - profil kolorów matrycy aparatu, oraz balans bieli właściwy w zasadzie dla indywidualnej sesji czy ujęcia, a tu niektórzy koledzy zdają się nie rozgraniczać tych spraw.

Kupiłem Passporta by zapanować nad kolorystyką i odcieniami skóry modelki w jednej serii - jestem leszczem i zawsze mam z tym problem. Passport praktycznie z marszu (czytaj: po lekturze filmów instruktażowych) pomógł mi rozwiązać ten problem.
    Mogę się podpisać pod tym, co wyżej powiedział Kuba1:
    Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Passport jest wielce ok. Używam i dobrze mi z tym. [...]
    W oświetleniu mieszanym lub sztucznym i tak trzeba szukać złotego środka, ale Passport przydaje się do złapania kontekstu.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

no nie...to teraz pasuje kupić skoro koledzy tak zachwalają
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    no nie...to teraz pasuje kupić skoro koledzy tak zachwalają
    O nie! Największy zakupoholik wrócił

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Z czystej ludzkiej ciekawości - mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie z udziałem lamp sodowych właśnie, wykorzystujący profil specjalnie do tego celu utworzony?
    Jacku jak najbardziej, tylko wrócę do domu po zleceniu
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Hehehe Ty mnie lepiej pokaż surowego jpga z lightrooma z ustawieniami z puszki i takiego wyprofilowanego jpga bez korekcji żebym naocznie się przekonał ;-)
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Przykład z RGB LED - wieczorne niebo oczywiście wymaga dopracowania, bo naturalną rzeczy koleją ma zupełnie inne widmo niż ledy:
    przed:
    po:

Początki nałogu

czornyj, nie kusiło Cię nigdy aby wydrukować taki wzorzec mając zaplecze i odpowiednią wiedzę w temacie?
    6d / 40d / Samyang 14 / Sigma 35 / 85L / Pocket Wizard

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    czornyj, nie kusiło Cię nigdy aby wydrukować taki wzorzec mając zaplecze i odpowiednią wiedzę w temacie?
    Każde pole CC24 ma naniesiony odpowiednio dobrany pigment, naśladujący remisję naturalnych stubstancji (skóry, liści itp).
    Po wydruku - nawet z mojego 12-o kolorowego iPFa - pola będą mieć zupełnie inne krzywe remisji spektralnej, więc szanse na to by to-to działało są marne, dlatego nawet nie próbowałem tego wzornika "podrabiać".

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

przyklad czornyj to dokladnie to, o czym pisalem.
    wplyw uzywania ColorChecker'a jest w zasadzie nijaki.
    zdjecie wyglada zle - w surowej formie, i zle po wspomaganiu sie w ustawianiu kolorow za pomoca ColorChecker.
    tu za zolto, tu za niebiesko.
    w zasadzie moznaby w momencie robienia fotki na tym molo obejsc sie bez zrobienia zdjecia ColorChecker'a (jako wzornik) i na czuja kombinowac z kolorami, tak aby znalezc przyjemny w odbiorze dobor suwakow
    nie lubie gdybać, ale w przykladzie zdjecia z tym molo az sie prosi aby napisac: kwestie swiatla/kolorow rozwiazalby strobbing
    a efekt podejrzewam, ze bylby jeszcze lepszy niz idealnie zmierzony punkt WB czy inne prawie ze matematycznie wyliczone wartosci nastaw suwakow w ACR
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

"Za niebiesko" jest dlatego, bo niebo ma inne widmo niż oświetlenie sceny - na tego typu figle nie ma recepty (poza fotografią multrispektralną).

Zwróć uwagę, że skóra ofiar uzyskała jednak naturalną barwę - dzięki temu można w miarę szybko i sprawnie uzyskać spójną kolorystykę w obrębie całego materiału, a o ile poprawić na czuja niebo można w miarę prosto i szybko, o tyle uzyskanie takiego samego koloru skóry na kilkuset zdjęciach może być kwestią deczko problematyczną i pracochłonną.

Z uwagi na fizyczne ograniczenia fotografii cyfrowej CC24 nie jest uniwersalnym panaceum na całe zło tego świata i nie należy po nim oczekiwać cudów nazarejskich, jednak przy odrobinie wprawy i świadomym wykorzystaniu pozwala przyspieszyć obróbkę i uzyskać spójność barwną tam, gdzie nam na tym najbardziej zależy.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-08-2013 o 13:00

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów