Strona 287 z 495 PierwszyPierwszy ... 187237277285286287288289297337387 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 861 do 2 870 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Witajcie, jestem po „głębszych” testach weekendowych, a właściwe to zabrałem sprzęt na małą wycieczkę za miasto, poobcowałem z nim trochę bardziej i...

Wykonanie – chyba trochę na wyrost to swoje pierwsze odczucie napisałem, po głębszym przyjrzeniu się, pomacaniu, powąchaniu, (jedyne co to nie lizałem ) itp., itd. stwierdzam, że nie jest jakoś nie tak... Wszystko dobrze spasowane, aparat pewnie się trzyma, itd.

AF – potwierdzam to co napisałem wcześniej, po prostu jest genialny (piszę to względem 550d i 60d). Na wycieczce cyknąłem ok. 200 fotek szkłem C 50/1.4, praktycznie wszystkie trafione w punkt, żadnych problemów, szczególnie na pełnych dziurach, o ile 60d czasem z miał problem z trafianiem, tutaj absolutnie ani razu takiego problemu nie było. Podobnie z 85/1.8 (przy f 2.8, bardziej otwartej nie używam) żadnych problemów, nawet jak Jasiek był w rychu servo dawało radę, foty w ruchu robiłem przy dobrym świetle słonecznym, te nie w ruchu, różnie, w cieniu, w słońcu, itp., itd.

Współpraca ze szkłami C 50/1.4, C 85/1.8 oraz T 70-300 VC USD – bez zastrzeżeń, jedyne co to w Tamim na pełnych dziurach jest widoczna winieta, która rzuca się w oczy, po przymknięciu do f8, jest już bez winiety.

Jakość obrazu – super, nie wiem jak to opisać, ale naprawdę nie ma porównania do cropa, nawet na wysokim ISO. Ja generalnie często cykam zdjęcia wieczorami, gdy jest już słabe światło (ale ładne ) i często brakowało mi krótkich czasów na cropie, bo nie chciałem windować ISO. Tutaj spokojnie mogę dać ISO 1600 i niczym się nie martwić, poza kadrem

Wi-fi i smartfon – fajny bajer, poniekąd smatrfon może zastąpić gibany ekranik, łatwo się podłącza, działa całkiem sprawnie, chociaż na smartfonie jest widoczne opóźnienie obrazu względem ruchu body. Do kompa jeszcze nie łączyłem. Tak czy siak uważam, że to całkiem przyzwoita funkcja i czasem ją wykorzystam, np. przy zabawach ze statywem i foceniem np. kwiatków lub makro

GPS – jeszcze nie zdążyłem sprawdzić zdjęć na mapie, ale dla kogoś, kto wrzuca foty np. do Panoramio to jest chyba fajna rzecz, nie wiem tylko czy jak załaduję fotę do Panoramio, to jest ona od razu geotagowana, ale to sprawdzę. „Optyczni” napisali, że jak włączyli GPS i zostawili aparat na ok. 19 godzin w miejscu, gdzie raczej sygnał GPS nie docierał, to przez ten czas poziom baterii spadł o ok. 18%, nie wiem jak mieli ustawione w aparacie „odświeżenie” pozycji, ja miałem ustawione na 30s i przez kilka godzin poziom spadł o ok. 50%, więc jest to trochę jednak prądożerne.

Fajną funkcją jest możliwość ustawienie „najkrótszego” czasu w trybie auto ISO, co prawda najkrótszy jaki można ustawić to 1/250, ale i tak uważam, że to jest bardzo przydatna funkcja.

Wizjer – duży, jasny, wszystko widać, noszę okulary i w 60d często mi to przeszkadzało, tu nie jest oczywiście idealnie, ale jest lepiej.

Powiększanie obrazu – rzecz, na którą dużo osób narzeka, też narzekałem na początku, ale po dwóch dniach używania już właściwie mi to nie przeszkadza, szczególnie, że da się zrobić tak, by tym przyciskiem zrobić od razu podgląd na 100% w punkt ostrzenia, co jest super – nie musze klikać kilka razy lub trzymać przycisk dłużej, jak to było w 60d.

Najkrótszy czas – 1/4000, jest tu dyskusja na forum w jednym z wątków na temat czasu 1/8000 i komu jest potrzebny. Mi właściwe 1/4000 wystarcza, raczej nie używam większych dziur niż f 2.8, ale jak by co, zawsze można programowo obniżyć ISO do 50...

Ergonomia – tu również z tego co czytałem dużo osób narzekało na ilość przycisków, rozmieszczenie, itp. itd. – jak dla mnie niczego nie brakuje, wszystko jest jak trzeba – nie czuję jakiegoś dyskomfortu względem 60d. Owszem na początku był problem z przestawieniem się w kwestii powiększania, ale po dwóch dniach zniknął.

JPG – kolory, jakość, brak szumu – bajka

HDR – mam wrażanie, że nie działa. Niby jest, ale wg mnie w postprocesie da się wycisną więcej, nawet z jednego RAW-a.

Pomiar światła – mam wrażanie, że działa lepiej niż w 60D, gdzie często musiałem stosować korektę np. +1/3 - +2/3. Tutaj rzadko to robiłem.

To czego mi chyba najbardziej brakuje w tym aparacie, przynajmniej dla komfortu psychicznego, to jest „kukułka”. Mogli jednak zostawić lampę, nawet dla samego sterowania zewnętrznymi lampami. Co prawda rzadko używam lampy, ale czasem w jakiejś okoliczności przydałoby się raz czy dwa błysnąć, nawet wbudowaną.

Kwestia spottingu – kiedyś zastanawiałem się nad tym czy kupić C 100-400, czy pełną klatkę, wczoraj pojechałem na Balice strzelić kilka fotek – bardziej testowych. Po pierwszym zdjęciu wiedziałem, że dobrze z robiłem kupując jednak pełną klatkę, ale wiem, że nie wszyscy muszą się zgadzać z tą opinią...

I na koniec przyznam się do czegoś – jak zobaczyłem w ubiegłym roku pierwszy raz specyfikację tego aparatu, to pomyślałem co to za niewypał, pod względem okrojenia z funkcji, ergonomii, itp. itd. Teraz – jestem zachwycony.
    Sprzęt w pełni spełnił moje oczekiwania przed-zakupowe i uważam go za bardzo udany zakup. Do cropa już nie wrócę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Szkoda, że przy gorszym światełku nie podpiąłeś czegoś w stylu 100-400 lub 400 5,6 - jestem ciekawy jak wtedy wyszłyby fotki obiektów w ruchu i jak się spisuje AF w tych warunkach No i można by wtedy pokusić się o opinie zdjęć po ich skropowaniu w porównaniu z niepełną klatką bez cięcia.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Szkoda, że przy gorszym światełku nie podpiąłeś czegoś w stylu 100-400 lub 400 5,6 - jestem ciekawy jak wtedy wyszłyby fotki obiektów w ruchu i jak się spisuje AF w tych warunkach No i można by wtedy pokusić się o opinie zdjęć po ich skropowaniu w porównaniu z niepełną klatką bez cięcia.
    Wieczorkiem jak byłem na lotnisku, tak ok. godz. 20, słońce już było bardzo nisko, fociłem lądujący samolot (z boku) Tamim 70-300 VC USD. AF nie miał żadnych problemów. Fociłem też po zachodzie słońca i też nie było problemów.
    Czasy dobierałem tak by ruch zamrozić, windując w górę ISO.
    Jak znajdę chwilę czasu wieczorem to postaram się wrzucić sample.

Tak naprawdę to AF w boju samolotowym sprawdzę pewnie na dobre w Ostravie, gdzie jest się blisko akcji, bo przy cywilach to nawet 550d z C 55-250 dawał radę

Coś już napisał

Miałem od lat dwa 5D Mark II, dlatego z przesiadką na 6D ociągałem się ile mogłem.
    Przypadkowo dostałem bardzo dobrą ofertę sprzedaży, której nie dało się odrzucić i od dwóch miesięcy jestem właścicielem szóstki.
    Dlaczego w ogóle wymieniłem sprzęt, bo potrzebowałem często wysokiego iso, a tutaj mam go wreszcie aż zanadto w kapitalnej jakości.
    Drugim z powodów była wielkość i waga. Jest lżejszy i mniejszy, przy czym zachowuje tak samo super wygodny uchwyt
    (w przeciwieństwie do każdej nowej alfy, czy każdego nikona ). Kolory zdjęć różnią się względem piątki (mówię o RAW, nie wiem jak jpeg),
    bardziej mi się podobają, a zdjęcia wymagają znacznie mniejszego post processingu. Dostajemy też dwa dodatkowe punkty AF,
    które są dużo lepsze od 5D2, w jasny dzień w pełni używalne na servo.
    Trzecim powodem było auto ISO w manualu, a czwartym minimalne ustawienia czasów, z których ma korzystać aparat.
    Wykonanie niewiele różni się względem piątek, góra plastikowa ze względu na wifi i gps, ale ogólnie pozytywnie.
    Jakość obrazka poszła jeszcze bardziej w górę, jest naprawdę kapitalnie. Pomiar światła działa lepiej. Migawka jest cicha i przyjemna, w dodatku ma jeszcze tryb cichy!
    Ogromny minus to brak powiększania i pomniejszania zdjęć na guzikach, sposób wybierana używanego punktu AF, brak info w wizjerze o trybie AF i
    brak info na wyświetlaczu monochromatycznym o wybranym punkcie AF.
    Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem.
    Ja mam następujące do Was: jak przy podglądzie zdjęć włączyć siatkę zdjęć (np. 9x9 i wyżej)?
    Jak włączyć w wizjerze podziałkę?
    Co to automatyczny optymalizator jasności?
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Dennis ; 29-07-2013 o 21:49 Powód: poprawka

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    To czego mi chyba najbardziej brakuje w tym aparacie, przynajmniej dla komfortu psychicznego, to jest „kukułka”. Mogli jednak zostawić lampę, nawet dla samego sterowania zewnętrznymi lampami. Co prawda rzadko używam lampy, ale czasem w jakiejś okoliczności przydałoby się raz czy dwa błysnąć, nawet wbudowaną.

[
    Też miałem Canonowi początkowo za złe brak lampy. Jakby sie uparli to pewnie by zmieścili i WiFi i GPS i lampę, skoro się miesci w kompaktach. Ale ak się to mówi do każdego zadania jest odpowiednie narzędzie:

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    W linku, który podałem wcześniej tj. https://drive.google.com/folderview?...EU&usp=sharing
    wrzuciłem jeszcze dwie foty samolotów z Tamrona 70-300 VC USD - w sumie już ciemno było oraz jedną fotę kwiatka z Sigmy 105/2.8.

Do tego jeszcze takie coś popełniłem szóstką w ramach prób, jesli dobrze pamiętam było to ISO 1600, można włączyć FHD
    Balice Airport (EPKK), evening departure Finair, 28.07.2013 - YouTube

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

może warto założyć nowy wątek w rodzaju: 6D w opiniach użytkowników

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    może warto założyć nowy wątek w rodzaju: 6D w opiniach użytkowników
    Toż każdy może
    A skoro nie ma takiego wątku to dorzucę swoje trzy grosze w tym.
    Po przesiadce z 400d widzę, że 6d daje mi właśnie to czego brakowało mi w poprzedniku, to czego się spodziewałem a nawet więcej. W pewnych kwestiach czuję się jak totalny nowicjusz, bo 6d każe mi się bardziej skupić nad każdym zdjęciem, jest mniej tolerancyjny, mniej wybacza.
    Ale wybaczam mu to, powoli się go uczę, oswajamy się ze sobą

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Po ponad tygodniu użytkowania w dalszym ciągu podtrzymuję to co napisałem wcześniej, największym i najmilszym zaskoczeniem jest AF, którego precyzja jest rewelacyjna (porównując do 550d i 60d).

Uzależniony

A ja dodam że na jednym akumulatorze zrobiłem ostatnio około 1900 fot. A dzięki dobremu wysokiemu iso zużywam na weselu tylko jeden komplet akumulatorów w zewnętrznej lampie błyskowej A kiedyś nawet kiedyś pokusiłem się żeby spróbować zrobić część przysięgi bez lampy Ten aparat daje mi nowe możliwości i większy komfort pracy.

Strona 287 z 495 PierwszyPierwszy ... 187237277285286287288289297337387 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów