35 i 85 na dwóch korpusach to dalej za ciasno na 35 mm w kościele.
Moim zdaniem 24-70/2.8 lub 16-35/2.8 na jednym, choć 24-70 w kościele będzie ok do zdjęć na każdą okoliczność a 16-35 na salę. Na drugim body mamy 35 a w przygotowaniu inne stałki jak 85. Wtedy otrzymuje się każde ujęcie na której zależy parze, a nie że braknie nam zasięgu lub kąta bo akurat coś się działo z zaskoczenia(spadochroniarz wylądowął w kościele, taki standard przecież) . Oczywiście najlepiej mieć 3 body ale ja jeszcze nie zaparłem się tak aby z 3 na raz chodzić a na asystenta na razie mnie nie stać. Lepiej asystentkę, macie rację
A jako zestaw polecam:
przygotowania :
- Fish 15
- 16-35
- 24/1.4, 35/1.4
kościół:
- Fish15
- 16-35
- 24-70
- 24, 85
sala
- Fish15
- 16-35
- 35, 50
sesja
- Fish15
- 35/1.4 na ciemne okoliczności
- 70-200/2.8
- 85, 135
nie piszę już o wyzwalaczach, lampach itd. Widzę że modny ostatnio Fish mi wkradł się wszędzie
Ostatnio edytowane przez Pietrek ; 10-07-2013 o 07:54
Ja w kościele mam na korpusach 24L i 50/1.4. W zupełności mi to wystarcza. Czasem zapinam 135L aby obfocić rodzinę w ławkach lub 15mm.
Myślę że i samym 24L dało by się obfocić całą ceremonię.
2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
Regulamin pkt8.
Wasze propozycje z ogniskowymi 24 mm, 35 mm, 85 mm i 135 mm jak najbardziej do mnie przemawiają. Gdzieś jednak korci mnie zakup nowego 24-70 mm aby mieć choć jedno uniwersalne i dobre szkło zmiennoogniskowe, które będę mógł dodatkowo wykorzystać np. w studio do fotografii reklamowej. Czy ktoś z Was miał okazję fotografować tym szkłem? Wiem, że to tylko 2.8 jednak znalazłem wiele opinii, że to w tej chwili jedno z najlepszych i najostrzejszych szkieł Canon'a, które zostało znacznie zmodyfikowane względem swojego poprzednika.
--- Kolejny post ---
Osobiście pewniej czułbym się posiadając zapięte 85 mm zamiast wspomnianych przez Ciebie 50 mm i dodatkowo mając w torbie bądź przy pasku 135 mm m.in. do portretów gości w kościele oraz mocno odseparowanych od otoczenia kadrów, które fajnie uzupełniają całość.
--- Kolejny post ---
Czy miałeś okazję porównywać jakość obrazka z tych dwóch obiektywów (24-70 w II wersji oczywiście)? Gdybyś miał wybrać pomiędzy tymi 2 szkłami, zdecydowałbyś się poświęcić ogniskową 16 mm dla tych 24 mm? Załóżmy, że w torbie mam tylko jednego zoom'a, a resztę to stałki, którego byś wybrał mając gdzieś w myślach świadomość, że poza ślubami fotografujesz trochę w studio? Zauważyłem, że szkiełko 16-35 mm wykorzystuje się gł. na 16 mm więc w tym wypadku 24-70 mm wydaje się być rozsądniejszym wyborem ze względu na jakość jaką to szkło oferuje. Na pewno jednak, dobrze jest mieć w torbie ultra szerokokątny obiektyw bo kilka takich zdjęć bardzo fajnie dopełni całość reportażu (np. fish eye 15 mm).
Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 10-07-2013 o 13:05
jak w studio to po Ci ten zoom, przecież te stałki, które wymieniłeś dadzą lepszy obraz
Ale ja wymieniłem te same prawie przy każdej okazji, ja też nie mam takiego zestawu ale do tego dążę jeszcze. Tak czy inaczej zoom 24-70/2.8 załatwia większość części uroczystości, oprócz sesji zdjęciowej, patrząc od strony budżetowej.
Jadąc minimalnie 16-35/2.8, 24-70/2.8, 35/1.4, 70-200/2.8, ja to tak widzę.
Ostatnio edytowane przez Pietrek ; 10-07-2013 o 15:31
Mimo, że szkła w twoim zestawieniu się powtarzają, ich zakup jest w moim przypadku zdecydowanie niemożliwy biorąc pod uwagę planowany budżetMoże kiedyś gdy będę już znanym i rozchwytywanym fotografem
--- Kolejny post ---
Mam pytanie do kolegów, którzy z obiektywów stałoogniskowych przerzucili się na stałki. Czy dużym problemem było dla Was ogarnięcie dynamicznych i zaskakujących momentów bez posiadania zoom'a? Czy z początku często zdarzyło się, że coś Wam uciekło i wtedy miło wspominaliście te "wygodne" zmienne ogniskowe? Z drugiej strony, być może szybko doceniliście możliwości stałoogniskowych szkieł 1.2, 1.4 czy 1.8 i nie odczuliście problemu jakim może być ograniczenie w postaci błyskawicznej zmiany ogniskowej w zależności od istotnej sytuacji jaka ma miejsce podczas przygotowań, w kościele czy na sali weselnej?
Być może właśnie ten dylemat gdzieś podświadomie kieruje mnie jednak w stronę 24-70 2.8 II![]()
Ostatnio edytowane przez digital.photography ; 10-07-2013 o 16:04