Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: [KILLER] Samoloty na wysokości przelotowej - fotografia RNAV

Mieszany widok

KILLER
    Guest

Domyślnie Odp: [KILLER] Samoloty na wysokości przelotowej - fotografia RNAV

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ta trzepaczka leciała na jedenastu tysiącach???

a tak w ogóle, to... rewelacyjne foty! gratulacje.

mam tylko jedno pytanie: gdzie/skąd ty focisz te samoloty?
    to wszystko, te emiraty, bangkoki, nato strategic airlift lata nad Polską?
    Ta "trzepaczka" jak ją nazwałeś, to leciała na wysokości ok. 1 km, jednak biorąc ogniskową którą użyłem przy foceniu (2400mm), to nie było łatwo ją złapać, zwłaszcza biorąc pod uwagę manualne prowadzenie i ostrzenie

Ja focę maszyny na przelotowej z własnego ogródka, w PL... takie maszyny pojawiają się nad Polską w dużych ilościach (jednak w mojej okolicy dość rzadko), ale się pojawiają i to mnie cieszy

Loty linii takich jak Thai, Singaopore, Lufthansa, Air France, Vietnam, LOTy, oraz masa charterów, to codzienność ! Ja focę maszyny w południowej Polsce, głównie loty po punktach nawigacyjnych PADKA-TEPNA, PADKA-NM, KENIN-LDZ, KARIL-LDZ, oraz innych... Tego jest dużo ! U mnie tak na prawdę ruch jest mały, bo większy jest po drodze lotniczej L980 (SUI-USTIL), tam to jest prawdziwa masakra jeśli chodzi o ruch lotniczy

Tak wygląda mapa dróg lotniczych nad Polską, stan na 2 Maja 2013:

http://www.pl-vacc.org/files/maps/ead/EP_ENR_6_2-1.pdf

Jest to zrzut z oficjalnej strony AIP Polska !

Loty maszyn NATO to jest loteria, jak sie jest na posterunku to można je złapać, jednak do tego typu maszyn przydaje się skaner nasłuchowy dzięki któremu można namierzyć owe maszyny, pod warunkiem że ma się nieco wiedzy z zakresu żargonu lotniczego oraz znajomości punktów nawigacyjnych. Przydaje się taka znajomość właśnie dlatego że na skanarze nasłuchowym przechwytuje się korespondencję pomiędzy danym samolotem a wieżą kontroli lotów ATC. Takie korespondencje zawierają podstawowe informacje co do lotu danej maszyny.
    Ostatnio edytowane przez KILLER ; 06-07-2013 o 23:43

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez KILLER Zobacz posta
    focę maszyny na przelotowej z własnego ogródka, w PL... takie maszyny pojawiają się nad Polską w dużych ilościach (jednak w mojej okolicy dość rzadko), ale się pojawiają i to mnie cieszy
    ooo, dzięki za odpowiedź, no nieźle, to gratuluję także cierpliwości w ich wyłapywaniu.

z drugiej strony podziwiam także samą jakość zdjęć przy takich odległościach - sam mam czasami problemy ze zwykłą "przezroczystością powietrza" przy zdjęciach na odległość 300-400m (poziomo). u Ciebie fakt, że pionowo, ale 9..10...13 km? rewelka.

Tak wygląda mapa dróg lotniczych nad Polską, stan na 2 Maja 2013
    ładnie gęsto, dzięki, a wiadomo ile mniej więcej lotów dziennie przelatuje?

przydaje się skaner nasłuchowy dzięki któremu można namierzyć owe maszyny, pod warunkiem że ma się nieco wiedzy z zakresu żargonu lotniczego oraz znajomości punktów nawigacyjnych. Przydaje się taka znajomość właśnie dlatego że na skanarze nasłuchowym przechwytuje się korespondencję pomiędzy danym samolotem a wieżą kontroli lotów ATC. Takie korespondencje zawierają podstawowe informacje co do lotu danej maszyny.
    chmmm, a możesz dać jakiś link do takich skanerów?
    kiedyś myślałem o zwykłym CB jako skanerze, ale "kwiecisty" język naszych kierowców kazał zarzucić pomysł. myślę, że tu ten problem byłby mniejszy.
    pozdro.,
    m.

KILLER
    Guest

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    chmmm, a możesz dać jakiś link do takich skanerów?
    kiedyś myślałem o zwykłym CB jako skanerze, ale "kwiecisty" język naszych kierowców kazał zarzucić pomysł. myślę, że tu ten problem byłby mniejszy.
    Np. tutaj:

skanery nasłuchowe - Telesfor Radiokomunikacja

Trzeba oczywiście pamiętać przy wyborze że musi to być skaner który obsługuje pasmo lotnicze.

A332 Turkish - TC-JNC - THY5 [IST-ORD] (Istambuł - Chicago)

B773 Singapore - 9V-SWP - SIA308 [SIN-LHR] (Singapore - Londyn Heatrow)

B744 Thai - HS-TGT - THA921 [FRA-BKK] (Frankfurt - Bangkok)

Uprawnienia umieszczania postów