Ta "trzepaczka" jak ją nazwałeś, to leciała na wysokości ok. 1 km, jednak biorąc ogniskową którą użyłem przy foceniu (2400mm), to nie było łatwo ją złapać, zwłaszcza biorąc pod uwagę manualne prowadzenie i ostrzenie
Ja focę maszyny na przelotowej z własnego ogródka, w PL... takie maszyny pojawiają się nad Polską w dużych ilościach (jednak w mojej okolicy dość rzadko), ale się pojawiają i to mnie cieszy
Loty linii takich jak Thai, Singaopore, Lufthansa, Air France, Vietnam, LOTy, oraz masa charterów, to codzienność ! Ja focę maszyny w południowej Polsce, głównie loty po punktach nawigacyjnych PADKA-TEPNA, PADKA-NM, KENIN-LDZ, KARIL-LDZ, oraz innych... Tego jest dużo ! U mnie tak na prawdę ruch jest mały, bo większy jest po drodze lotniczej L980 (SUI-USTIL), tam to jest prawdziwa masakra jeśli chodzi o ruch lotniczy
Tak wygląda mapa dróg lotniczych nad Polską, stan na 2 Maja 2013:
http://www.pl-vacc.org/files/maps/ead/EP_ENR_6_2-1.pdf
Jest to zrzut z oficjalnej strony AIP Polska !
Loty maszyn NATO to jest loteria, jak sie jest na posterunku to można je złapać, jednak do tego typu maszyn przydaje się skaner nasłuchowy dzięki któremu można namierzyć owe maszyny, pod warunkiem że ma się nieco wiedzy z zakresu żargonu lotniczego oraz znajomości punktów nawigacyjnych. Przydaje się taka znajomość właśnie dlatego że na skanarze nasłuchowym przechwytuje się korespondencję pomiędzy danym samolotem a wieżą kontroli lotów ATC. Takie korespondencje zawierają podstawowe informacje co do lotu danej maszyny.