Witam forumowiczów. Mam mały problem z lihgtroomem. Miałem wersję 3 i zainstalowałem 4.4 - przy wersji 3 stworzyłem sobie sporo ciekawych presetów i przy obróbce zdjęc wiedziałem co i do czego dopasować aby było dobrze. Po zainstalowaniu 4.4 i wrzuceniu wczesniej stworzonych presetów zauważyłem, że gdy owe presety stosuje to strasznie trace na jakości zdjęć. Głównie chodzi mi o jakiś dziwny efekt jakby przeostrzania i pojawiają sie takie brzydki jakby ostre zaokrąglenia(nie wiem nawet jak to nazwać). Po długich sledzeniach doszedłem do rozwikłania problemów. Jeżeli w zakładce kalibracja aparatu fotograficzenego zmienię w zakładce process na 2012 z 2010 to zdjęcie ponownie jest ostre ale znikaja wszystkie niedoskonałości(szumy, kreski i efekty przeostrzeń). Wszystko byłoby oki \, gdyby nie fakt, że wyżej opisane presety dają zdecydowanie inny efekt niż ten który stworzyłem i stosowałem w wersji 3. Czy ktoś może pomóc co zrobić aby było wszystko jak wcześniej. Czy poprostu odinstalowac 4.4 i ponownie wrzucić 3. Z góry dziękuje za odpowiedź.