Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ekspozycja przed wywołaniem

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie Ekspozycja przed wywołaniem

Podpowiedźcie proszę o ile rozjaśniacie fotke, tzn jaką korekte na + wprowadzacie przed wywołaniem
    spotkałem sie z zdaniem że troszczke trzeba by na papierze było ok, szczególnie przy B&W
    pytam bo będe wywoływał sobie widoczki 40cmx50cm i chce mieć ładnie
    zatem o 1/3 - 2/3 EV wystarczy?
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Początki nałogu Awatar ketras
    Miasto
    Kościan / Leszno / Poznań

Domyślnie Odp: Ekspozycja przed wywołaniem

Korektę możesz ewentualnie wprowadzać, przy pomiarach m.in. matrycowym dla Canona się z reguły przyjmuje 1-1,5 EV . Niektórzy twierdzą, że Canon nie doświetla. Więc jeżeli przed wyk. zdjęcia nie zrobiłeś korekty expo, to w programie do obróbki powinieneś widzieć na histogramie ile potrzebujesz podbić.
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

reguła jest taka, aby się zmieścić w histogramie i tyle. jeśli masz skalibrowany monitor o odpowiedniej jasności, to fotki na kompie powinny wyglądać tak samo, jak w druku.

btw. to canon prześwietla czy nie doświetla bo już nie wiem?
    ebe ebe

Miasto

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    reguła jest taka, aby się zmieścić w histogramie i tyle. jeśli masz skalibrowany monitor o odpowiedniej jasności, to fotki na kompie powinny wyglądać tak samo, jak w druku.

btw. to canon prześwietla czy nie doświetla bo już nie wiem?
    Dlatego przed daniem do labu może sobie sprawdzić histogram i ew podbić jeżeli robił w rawie. Canony mają tendencję do niedoświetlania (jak mocno zależy od rodzaju pomiaru światła) ja dla centralnie ważonego zazwyczaj mam o 1 EV więcej ustawione według światłomierza aparatu (prześwietlone), choć ciężko o jakąś regułę.
    Ostatnio edytowane przez ketras ; 11-06-2013 o 22:58
    "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    Canony mają tendencję do niedoświetlania (jak mocno zależy od rodzaju pomiaru światła) ja dla centralnie ważonego zazwyczaj mam o 1 EV więcej ustawione według światłomierza aparatu (prześwietlone),

Nim się zacznie pisać o tendencjach do prześwietlania i niedoświetlania warto zapoznać się z zasadą działania światłomierza i koniecznością korekty na pomiarach innych niż matrycowy

Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
    choć ciężko o jakąś regułę.
    Reguły są tylko trzeba się ich nauczyć: http://www.canon-board.info/tips-and...trefowy-25632/
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 12-06-2013 o 11:30
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie

Przy matrycowym też trzeba czasem korygować. Jak np. jest tylko niewielki fragment nieba między budynkami. I całkowicie jasne i ciemne powierzchnie w matrycowym też wymagają korekty...

Miasto

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Nim się zacznie pisać o tendencjach do prześwietlania i niedoświetlania warto zapoznać się z zasadą działania światłomierza i koniecznością korekty na pomiarach innych niż matrycowy
    Nie ma sztywnych reguł do sytuacji. Ja celowo lekko prześwietlam zdjęcie i bardzo rzadko muszę w postprocesie obniżać ekspozycję/światła .Po drugie specyfika Canona ma to do siebie, że odzyskanie z cieni często daje słaby efekt, dlatego lepiej lekko prześwietlić niż nie doświetlić jak ktoś się uczy.

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

E tam, mi tłukli do głowy, że warto nie doświetlić niż przepalić, gdyż lepiej mieć szczegół gorszej jakości, niż go w ogóle nie mieć - od pewnego czasu liczba 255 działa mi na nerwy:-)
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    E tam, mi tłukli do głowy, że warto nie doświetlić niż przepalić, gdyż lepiej mieć szczegół gorszej jakości, niż go w ogóle nie mieć - od pewnego czasu liczba 255 działa mi na nerwy:-)
    Pozdrawiam
    Przepalić to fakt już amen , a co masz na myśli pisząc o liczbie 255?

Uzależniony

255 to już w 8 bit.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów