Cytat Zamieszczone przez adam1717 Zobacz posta
Nie chce zakładać nowego wątku bo tu jest podobny Tylko z tym że ja już jestem po przesiadce na FF

Mianowicie chodzi mi o obiektyw który zastąpi mi ogniskową +/-17-25mm z cropa lub coś znacznie szerszego.. 35mm 2.0 lub 20mm 2.8..
35mm kupiłbym nowe a 20mm używane więc cena zbliżona. I teraz chciałbym o waszą opinię który będzie generował lepsze obrazki Wiadomo 35mm dużo jaśniejszy, lecz znowu nie ma USM... Cięzka decyzja

Obiektyw będzie używany podczas imprezy więc warunki kiepskie pod względem światła..
Miałem 35 2.0 i to szkło oceniam jako bardzo fajne. AF mimo że nie USM to jest całkiem szybki. Pierścień ostrości nieruchomy w trakcie pracy AF, przeostrzać oczywiście nie można.

Jeśli celujesz w Lki, a nie masz w tej chwili kasy to stracisz wiele potencjalnie fajnych fotek zbierając, dlatego kupiłbym używane 35 2.0 i/lub 28 1.8 i z tym zbierałbym na Lkę, przy odsprzedaży używanego szkła nie stracisz nic, albo jakąś minimalną kwotę, a w międzyczasie będziesz mieć czym fotografować.

Ja się wyleczyłem ze stałek "L", fakt że fotografuję tylko amatorsko, ale okazało się że 35 2.0, 50 1.8 i 85 1.8 są w zupełności wystarczające. Tak na prawdę to zmieniłbym z tego kompletu tylko 50 1.8 na 1.4, ale nie lubię tej ogniskowej i najrzadziej jej używam więc szkoda mi kasy na wymianę.