mozna. zaleta wiekszej ilosci adapterow jest to, ze mozna miec adapter na stale na szkle a tylko przekladac holder z juz zalozonymi filtrami.
absolutnie i zdecydowanie.
z fajnych filtrow jest jeszcze 84.5 (Homepage of square color and neutral density camera filters 84.5 mm), to jest slowacka robota i te filtry sa bardzo dobre pod wzgledem neutralnosci. poki co mam to niecale 2 miesiace, a to troche krotko w porownaniu z doswiadczeniami z Hitechem (8,5 roku), ale te wstepne wrazenia sa swietne. z tym ze 84.5 to jest pod holder Cokin P, oni dopiero w planach maja filtry na 100mm.
Cokin to pod wzgledem neutralnosci kolorow straszny badziew.
sprobuje wieczorem z domu podkleic fote co robi kombinacja polara i polowki przy obiektywie szerokokatnym. generalnie nie jest to ladny efekt.
no u mnie tak to jednak dzialalo (Cokin P, ale nie robi roznicy). poza tym to jest kiepskie rozwiazanie, bo znacznie zwieksza ryzoko winietowania.
z autopsji: jesli chce polara na szkle, to filtr trzymam w lapie. zreszta, w ogole holdera uzywam rzadko bo w 99% przypadkow ograniczam sie do jednej polowki a to jest wygodniej trzymac w lapie. a na pewno bezpieczniej pod katem winietowania, bo 17-40 na FF i Cokin P to polaczenie ciezkie i jak sie nie chce winietowania, to trzeba bardzo uwazac (albo wlasnie trzymac w lapie). Cokina Z (czy innego systemu 100mm) nie chce, bo na codzien korzystam z 7-8 roznych filtrow polowkowych, taki zakup czy w Lee czy nawet Hitechu to finansowe morderstwo. szkoda mi na to kasy, skoro juz mam zupelnie dobrze sprawdzajacy sie zestaw do rozmiaru P.
do szkla o ogniskowej 24mm absolutnie nie widze potrzeby kupowania Cokina Z. rozmiar P w zupelnosci wystarczy a jest zdecydowanie tanszy