Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie Odp: Canon 7D czy Nikon D7100 - trudny wybór

Pisałem to już w innym wątku.
    Po co Ci takie "cegły" ? Kup sobie bezlusterkowca. Ja przynajmniej tak zrobiłem pozbywając się Canona 600D i dwóch niezłych do niego szkieł /15-85 USM IS i 85/1.8 USM/. Nabyłem Nex-6 i jestem bardzo zadowolony. Do tego stałkę Sony 50/1.8 , która jest ostra od pełnej dziury, nie to co wydmuszka Canona 50/1.8, którą też miałem, a używalna przysłona dopiero od 2.5.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Po co Ci takie "cegły" ? Kup sobie bezlusterkowca. Ja przynajmniej tak zrobiłem pozbywając się Canona 600D i dwóch niezłych do niego szkieł /15-85 USM IS i 85/1.8 USM/. Nabyłem Nex-6 i jestem bardzo zadowolony. Do tego stałkę Sony 50/1.8 , która jest ostra od pełnej dziury, nie to co wydmuszka Canona 50/1.8, którą też miałem, a używalna przysłona dopiero od 2.5.
    Ciekawe bo moja 50tka na 1.8 jest całkowicie użyteczna .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Mam 60D i naprawdę polecam tą puszkę, co do porównania ISO z 7D - dla mnie takie same, nie wiem jak może być inne skoro to ta sama matryca z tym samym Digic'em. Testowałem, dla mnie to samo, ale może ktoś widzi różnicę, ja nie A szybkości nie potrzebuję, może AF z 7D tylko (ilość punktów ).

Co do 24-105 L - miałem pod 50D, genialne szkiełko, piękne kolory, świetna stabilizacja, normalnie same plusy, jeden minus - brak szerokości... Czasami jej naprawdę brakuje do "wycieczkowo-rodzinnych" zdjęć... Sam stoję teraz pod podobnymi przemyśleniami, co chwile je mam, co kupić, czy ponownie 24-105 L (sprzedałem bo sprzedawałem cały system), 17-40 L czy 17-55 2.8, sam już nie wiem Więc nie pomogę Ale kolorki z 24-105 L lepsze niż z 17-55 2.8
    / Canon /

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ciekawe bo moja 50tka na 1.8 jest całkowicie użyteczna .
    To masz szczęście, że masz wyjątkowo od pełnej dziury. Wiekszość niestety tak nie ma.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

To masz szczęście, że masz wyjątkowo od pełnej dziury. Wiekszość niestety tak nie ma.
    A ile sztuk zbadałeś ? Ja sobie zdaję sprawę że to szkło o wyjątkowo pancernej budowie ale kilka egzemplarzy przeszło przez moje ręce i żaden nie miał większych problemów z ostrością na pełnej dziurze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Ja wybrałem 7d po wielkiej batalii wewnętrznej. Powód dosyć prozaiczny..
    1. kupiłem prawie nowy sprzęt (1500 klapnięć oraz 2 lata gwarancji na upadek i przypadkowe uszkodzenie) za niecałe 3600 zł z kartą 8gb i całą resztą kompletowych akcesoriów jak kable, pudło itd. Za nikona trzeba pewnie 1000 doliczyć.

2. sprzęt jest sprawdzony, solidny i mam zamiar nie uważać zbytnio na puszkę chodząc po górach. Nikon jest mało sprawdzony, poprzednia wersja to same problemy(nikoniarze to potwierdzają w swych wątkach) zaś przed kupnem (z uwagi na jakość obrazka wybrałbym nikona) przeczytałem kilka postów, że i w tym nowym (7100) pojawiły się pierwsze problemy - co dla mnie jest żenującą informacją wobec faktu, że to nowy sprzęt, który miał być solidniejszy od nieudanego poprzednika.

3. W osiągach nie widzę większej różnicy... więc zadecydowała nomen omen ekonomia.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Mam podobne zdanie.
    Piszesz, że jesteś amatorem i masz zamiar dużo filmować za pomocą DSLR. Może najpierw zbierz nieco informacji na ten temat, bo obawiam się, że czeka Cię duże rozczarowanie. Jeżeli ma być to "poważne" filmowanie, to puszka jest tylko początkiem długiej listy wydatków. Jeżeli natomiast filmowanie typu "u cioci na imieninach", to lepiej kupić kamerę wideo: wyjdzie taniej i efekt będzie lepszy.
    Jesteś pewien, że DSRL jest Ci niezbędne?
    7D używam. Obrazek z niego nigdy mnie nie zachwycał z powodu szumu. Matrycą z D7100, to inna liga.
    Tak czy inaczej, powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 12-05-2013 o 09:56
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

No właśnie mam obawy co do "nowej" konstrukcji D7100. Mogą znowu pojawić się problemy z poprzednika.
    Co do DSLR, aparat będę wykorzystywać również do zdjęć. Chcę pogodzić zdjęcia i filmy na jednym urządzeniu.

Jeśli zdecyduję się na C 24-105L, to co proponujecie z obiektywów z szerokim kątem w miarę rozsądnej cenie (jakość/cena). Też obiektyw Canona czy innej firmy?
    Hmm, czytałem że w przypadku szerokokątnych obiektywów, lepsze są jasne szkła 2.8

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

10-22 canona do APS-C. Drożej Sigma 8-16 lub Canon 8-16

Miasto
    Kraków

Ponieważ to mój pierwszy post na forum to chciałbym przede wszystkim powitać Wszystkich.

Aby już nie mnożyć wątków napiszę tutaj, otóż,
    chcę zmienić system i rozważam zakup 7d używanego z w miarę małym przebiegiem (ew. 60d nowego - różnica w cenie ok 1 tys zł).
    Szkła które rozważam to albo 17-55/2.8 IS, ew. Sigmę 17-50/2.8 OS (o ile dobrze działa z Canonem) a do tego stałka C 85/1.8 i może jeszcze 50/1.8 ale z tego co czytam to słabe jest :/
    Zastosowanie to krajobraz, trochę portretów i aktów w studio. Rzadko zdarza mi się fotografować obiekty w ruchu - ale tutaj pytanie do Was - jaka jest różnica szybkości i celności działania AF w 60d i 7d - w sytuacji kiedy w kierunku aparatu zbliża się np grupa biegnących zawodników lub ktoś jadący na rowerze? I które szkło lepiej się spisze w tej roli?
    Dziękuję z góry za opinie,

brat

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów