Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Nowa Sigma 10-20 f/3,5 - nowe=lepsze?

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Nowa Sigma 10-20 f/3,5 - nowe=lepsze?

Cytat Zamieszczone przez PrzemoWLKP Zobacz posta
    Tak jak mówi mój przedmówca ta sigma nie będzie pod ff. Swoją drogą jak się sprawdza AF w sigmie 12-24?
    Ja nie narzekałem, mistrz prędkości to nie jest czasem troszke nie trafi jak to sigma, ale z drugiej strony jest to na tyle ciemny obiektyw że głębia jest duża. A i na rajdach wystarczał żeby auta śledzić jak baaardzo blisko podjadą. Tylko ma dziwną przypadłość, jako jedyny obiektyw z takich które miałem jak do tej pory nie współpracuje z wspomaganiem tą siatką czerwoną rzucaną przez 580EX. Lata przez cały zakres trzeba to wyłączać.

Coś już napisał

Kupiłem i zdębiałem. Jest bardzo ostre od pełnej dziury, trafia w punkt i kosztowało mnie .... dosłownie pare złotych.
    A teraz najśmieszniesze. Mianowicie ma rozwaloną przednią soczewkę. Piękne pęknięcie przez środek i potrzaskaną jedną stronę soczewki. Jak sie mocno nie przymknie to na zdjeciach tego nie widać Ale i tak pójdzie do serwisu. Jestem zadowolony.

Coś już napisał

używam tej sigmy na alfie 700 od 2 lat i ogólnie jest ok , w ciemnych pomieszczeniach dość wolny AF i z celnością też nie jest super ale myślę,że za tą kasę (kupowana nowa za 2600 )to bardzo przyzwoite szkło.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    Nie jest pod FF, ale bagnety są zgodne, a koło obrazowe w praktyce pokrywa FF.

No właśnie .
    Przykład S10-20/3.5 (klik!) na FF, może nie najwyższych lotów ale dowodzi, że FF+S10-20 zdjęcie zrobić można.
    No prosze Spora zmiana wzgledem S10-20/4-5.6. Kiedys podpinalem ja do 5D2 i w calym zakresie byla "dziura" z obrazem. Nawet dla zabawy nie szlo nic zrobic (tzn mowa o calym kadrze, bo wiadomo, ze mozna sobie wycropowac 1.6x).
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 15-04-2013 o 21:03

Coś już napisał Awatar Goranick
    Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    No prosze Spora zmiana wzgledem S10-20/4-5.6. Kiedys podpinalem ja do 5D2 i w calym zakresie byla "dziura" z obrazem. Nawet dla zabawy nie szlo nic zrobic (tzn mowa o calym kadrze, bo wiadomo, ze mozna sobie wycropowac 1.6x).
    Potwierdzam.
    Na analogu "ciężej" się cropuje
    S 10-20 4,5-5,6 można podpiąć do ff bez (koszmarnej) winiety przez telekonwerter Kenko 1.4x (ale nie dg300 tylko mc4 bodajże).
    Co prawda wtedy mamy 14-28 mm, "ale wszystkie dostępne piksele".
    Jak ktoś ma cropa i starsze 10-20 i wchodzi w ff (lub analog) to "po taniości" (koszt Kenko 1.4) może mieć UWA do obu puszek.
    ...sprzętu kupa, tyko fotograf d...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Ja mam wlasnie taki osobliwy problem, ze mam Pana Marka od Canona, i no EF-S niepodepniesz, a 12-24 juz nie bedzie az tak UWA. Czy jest cos pod matryce x 1.3?

Miasto
    Bielsko

Cytat Zamieszczone przez ghiio Zobacz posta
    Ja mam wlasnie taki osobliwy problem, ze mam Pana Marka od Canona, i no EF-S niepodepniesz, a 12-24 juz nie bedzie az tak UWA. Czy jest cos pod matryce x 1.3?
    Sigmy nie mają mocowania EF-S tylko EF, więc spasuje napewno - jeśli o to Ci chodzi.

Edyta: jest jeszcze Sigma 8-16mm, x1,3 to będzie dość UWA?
    Ostatnio edytowane przez Goranick ; 19-04-2013 o 23:20

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

A przypadkiem ta sigma nie uszkodzi lustra z matrycy 1.3?
    Jak to jest? Sprawdzal ktos?

---
    No jak to nie maja @_@

"
    DC – w ten sposób Sigma oznacza obiektywy przystosowane do współpracy wyłącznie z niepełnoklatkowymi cyfrowymi lustrzankami amatorskimi o współczynniku wydłużenia ogniskowej rzędu 1,5-1,6x. Odznaczają się one niewielkimi wymiarami i niedużą masą, jednak nie nadają się do wykorzystania z klasycznymi, pełnoklatkowymi korpusami – na zdjęciach widoczne będzie silne winietowanie.
    "
    Ostatnio edytowane przez ghiio ; 20-04-2013 o 11:14

Miasto
    Bielsko

---
    No jak to nie maja @_@

"
    DC – w ten sposób Sigma oznacza obiektywy przystosowane do współpracy wyłącznie z niepełnoklatkowymi cyfrowymi lustrzankami amatorskimi o współczynniku wydłużenia ogniskowej rzędu 1,5-1,6x. Odznaczają się one niewielkimi wymiarami i niedużą masą, jednak nie nadają się do wykorzystania z klasycznymi, pełnoklatkowymi korpusami – na zdjęciach widoczne będzie silne winietowanie.
    "
    No tak, ale bagnet/mocowanie to co innego niż pole obrazowania. EF-S'a od Canona za cholerę (bez przeróbek) nie podepniesz pod ff, a Sigmę już owszem, ale ...pierwsza wersja nie pokrywa ff - rogi są całkiem czarne, być może na aps-h będzie lepiej. Druga- nowsza wersja (f 3,5) - wychodzi na to że pokrywa ff ,tylko że z winietą. Na cropie x1,3 powinno być jeszcze lepiej)

A przypadkiem ta sigma nie uszkodzi lustra z matrycy 1.3?
    Jak to jest? Sprawdzal ktos?
    U mnie w analogowych puszkach lustro nie "haczy" -> w aps-h lustro jest mniejsze wiec tez nie powinno, tyle tylko że ja mam wersję pierwszą/ciemniejszą. Jak jest z wersją "wątkową" to niestety nie wiem bo nie posiadam (cropa 1,3x tez), napewno winieta będzie mniejsza.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Kurde. Tyle problemow, powinno byc jakies UWA pod cropa 1.3...
    a nie jakies kombinacje. Sklaniam sie ku zakupieniu 12-24.. moze nie najszerzej, ale bez zbednych wyciananek w PSie.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów