Wbrew pozorom korekcja w trybie M, byłaby przydatna. Tryb M, ustawiam przesłaone i czas i Auto ISO, niestety w takiej konfiguracji nie ma szans na zrobienie korekcji, trzeba zafixować ISO i zmienić czas lub przysłone (a Nikon ma maożliwość)
Wallace`a w akcji na youtubie widziałem, teraz zajmuję się lekturą strobist.com, na lampę jeszcze przyjdzie czas. Faktycznie, trochę lamersko zadałem kilka pytań.
Szukam też dobrych stron odnośnie przykładów póz w portrecie żeby to dobrze wyglądało.
Trójkąta zależności ustawień ISO, przesłony i migawki do lampy uczę się stąd : Flash Photography Exposure Basics - YouTube
Ostatnio edytowane przez MroQoo ; 12-04-2013 o 18:26
Może źle się wyraziłem, ale nie napisałem, że drabinka nie działa w trybie M, tylko kompensacja odbywa się inaczej w tym trybie, ale myślę, że wszyscy w tym temacie to wiemy, tylko inaczej o tym piszemy.
Wpływ jest taki, że dla dłuższych czasów nie ma wpływu czasu na efekt błysku generalizując. I jest to tak samo ważne jak wiedza o wpływie przysłony i czułości. Trochę się czepiasz moim zdaniem. To tak jak bym zapytał jaka jutro pogoda i ktoś by odpowiedział: "jaka pogoda? jutro jest niepogoda"
No i super, zmyliły mnie te wcześniejsze pytania. Mam na myśli wielogodzinny wykład Wallace'a, który widziałem na Creative Live (podejrzewam, że piszesz o One on one). Jeśli uda się jakoś znaleźć albo kupić to polecam.
Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 12-04-2013 o 19:18
Na Creative live widziałem całego Buissinka, Sue Bryce i parę innych gwiazd =) wciągam teraz McNallyego i Kelbyego na youtubie, oprócz tego innych strobistów i cykliczny program Chase'a Jarvisa. Dluga droga przede mną =)
Witam serdecznie wszystkich... czytam ten temat i zastanawiam się nad jedną rzeczą... mianowicie chciałbym wykonywać zdjęcia następującą techniką:
- określić czas naświetlania i otwarcie przysłony - tak by były zafiksowane i się nie zmieniały (więc odpadają tryby AV, TV i P, zostaje wg. mnie raczej manual)
- teraz by prawidłowo naświetlić zdjęcie musi się zmieniać ISO
-ustawiam więc ISO na automat ale nie mogę ustawić nigdzie by np. zdjęcie zawsze było doświetlone mocniej o 1EV albo 2EV itd., jedynie mogę mieć naświetlone zdjęcie tak jak automat wybierze właściwe ISO.
-oczywiście mogę ustawić ISO ręcznie i doświetlić tak jak chcę ale to zajmuje czas...
czy ktoś może mi coś doradzić?
Dodam może, że najlepsze na co wpadłem by osiągnąć podobny efekt to: włączenie trybu AV i w opcjach ustawień ISO ustawiłem by np. nie ustawiał niższego czasu naświetlania niż 1/125sek (bo w sumie o to mi chodzi, by mi automaty nie ustawiały zbyt krótkich czasów), piszę tu o Canonie 6D bo ma taką funkcję, ale już 600D nie ma ustawienia minimalnego czasu...
może ktoś ma jakieś pomysły, będę wdzięczny.
Radek
Ostatnio edytowane przez Rough2 ; 15-05-2013 o 00:58
Pomysł mam prosty - zrozumieć system strefowy, następnie zacząć używać blokady ekspozycji. To pomoże rozwiązać Twój problem i naświetlać w trybie Auto-ISO każde zdjęcie dokładnie tak, jak będziesz chciał (w ramach dostępnego światła).
Co do opcji "minimalnego czasu naświetlania", to działa on odwrotnie niż zakładasz - ten tryb służy do zasugerowania czasu "nie dłuższego niż", a nie, jak piszesz - "nie krótszego, niż". Chyba, że w 6D działa on odwrotnie niż 5D3, ale zdaje mi się, że nie.
Tak to tylko w Nikonie i Petaxie jest. Można tam w manualu przesunąc "drabinke" i aparat zrobi korekcje, czyli dobierze ISO z korekcją. W C w manualu tego nie ma.
O ile dobrze pamiętam to na AV + auto ISO, aparat ustawia własnie ten najdłuższy teoretycznie możliwy do utrzymania czas (jest to mniej więcej 1/ogniskowa), a potem reguluje expozycje za pomocą ISO. O ile zrozumiałem to chcesz ustawić czas krótszy niż 1/ogniskowa, więc Twoja metoda ustawiania czasu "nie dłuższy niż" jest jedyną metodą, aby uzyskać zdjęcie z AutoISO z korekcją.
Nie wiem jak to działa w Tv, bo prawie wcale tego trybu nie używam, ale pewnie jest podobnie, tylko ustawia się przysłone "nie mniejszą niż".
To takie uroki Canona![]()
Dzięki za sugestię związaną z systemem strefowym, popracuję nad tym, może to rzeczywiście pomóc w moich działania... wybaczcie źle się wyraziłem z tym czasem naświetlania, oczywiście chodziło mi by aparat dobierał czas "nie dłuższy niż".
Jeśli chodzi o wypowiedź Usjwo to sprawdzałem w moim 6D i ta granica w automatycznym ustawianiu ekspozycji zarówno w trybie TV i AV dotyczy tylko czasu naświetlania, czyli mogę tylko ustawić sobie czas "nie dłuższy niż".
;-)