Strona 247 z 495 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297347 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 461 do 2 470 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    naprawdę nie znajdujesz siły wifi używanego w studio?
    i tu masz racje, to jest fajna sprawa, choć nie czuje jakiegoś mocnego zapotrzebowania na ten bajer

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    Jak ktos robi po 3 sesje w studio tygodniowo to albo jest dziwnym pasjonatem robiacym za friko albo go raczej stać na 5D3... nie rozumiem problemu w ogóle...
    Ja rozumiem że wedle niektórych widzenia na tym forum, model aparatu jest stosunkowym wyznacznikiem "warsztatu" danego osobnika, i żeby być bardziej "pro" trzeba posiadać body minimum na poziomie 5dmk3 trochę eLek i najlepiej wszystko wpisać sobie w stopkę na forum, tak żeby inni widzieli - nie, na szczęście nie mam objawów takiej choroby, nie muszę zmieniać sprzętu co dwa lata, żeby się czuć bardziej "pro" Jeśli chcesz wiedzieć, sesji darmowych też nie robię, chociaż czasami coś na zasadzie TFP wpadnie.

Miałem okazje bawić się tym aparatem i niestety nie podchodzi pod mój zakres zabawy, fajnie używalne iso - to nie wszystko, ale na co mi to skoro 90procent zdjęć robię na iso100 ... Dla mnie zbyt dużego postępu nie ma niestety, body jest ograniczone, i mocno czuć materialną politykę Canona... Sprzęt raczej wymieniam co kilka lat - z racji zużycia, a nie dlatego że coś nowego wyszło, w przypadku 6d nie widziałem nic konkretnego do tego żebym zakupił to body, a zastanawiałem się nad nim długo, później nad D600 bo Nikon bardziej się przyłożył moim zdaniem, ale w ostateczności pojawił się D800 a C50D został z sentymentu, którego do tej pory używam od czasu do czasu:-)
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 28-03-2013 o 23:44

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    i tu masz racje, to jest fajna sprawa, choć nie czuje jakiegoś mocnego zapotrzebowania na ten bajer
    Ja rozumiem że wedle niektórych widzenia na tym forum, model aparatu jest stosunkowym wyznacznikiem "warsztatu" danego osobnika, i żeby być bardziej "pro" trzeba posiadać body minimum na poziomie 5dmk3 trochę eLek i najlepiej wszystko wpisać sobie w stopkę na forum, tak żeby inni widzieli - nie, na szczęście nie mam objawów takiej choroby, nie muszę zmieniać sprzętu co dwa lata, żeby się czuć bardziej "pro" Jeśli chcesz wiedzieć, sesji darmowych też nie robię, chociaż czasami coś na zasadzie TFP wpadnie.
    Miałem okazje bawić się tym aparatem i niestety nie podchodzi pod mój zakres zabawy, fajnie używalne iso - to nie wszystko, ale na co mi to skoro 90procent zdjęć robię na iso100 ... Dla mnie zbyt dużego postępu nie ma niestety, body jest ograniczone, i mocno czuć materialną politykę Canona... Sprzęt raczej wymieniam co kilka lat - z racji zużycia, a nie dlatego że coś nowego wyszło, w przypadku 6d nie widziałem nic konkretnego do tego żebym zakupił to body, a zastanawiałem się nad nim długo, później nad D600 bo Nikon bardziej się przyłożył moim zdaniem, ale w ostateczności pojawił się D800 a C50D został z sentymentu, którego do tej pory używam od czasu do czasu:-)
    no i świetnie, bardzo sie cieszę, naprawdę, a hejtujesz 6D za brak pc synch dla sportu po prostu? Oczywistym jest że do prac studyjnych są lepsze i nawet tańsze aparaty choćby ze względu na x-sync 6D. Przecież to oczywiste że nie jest to aparat dedykowany do studia więc roztrząsanie i zastanwianie się nad zakupem tego body przez osobę, która robi głównie zdjęcia w studio jest równie racjonalne jak wybór 5D2 do sportu. Da się robić oczywiście ale po co jak można taniej i lepiej. To amatorskie, wycieczkowe body do robienia kompromitujących zdjęc znajomym na imprezach tak by oni nie widzieli że ktoś im zdjęcia robi. Gdzie tu studio? Peace...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Wiesz to zupełnie tak jakby kierowca dostawczaka narzekał że samochody miejskie konkurencji są do kitu bo nie są w stanie przewieźć tyle co jego blaszak .
    Rojo zresztą świetnie to podsumował .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Chyba mało pracowałeś w studio. U mnie na kablu np. lampy wyzwalają 1/320s
    To bryndza. Ja mam YN622C i spokojnie plumkam 1/800 na studyjnych (nie mówiąć o HSS), a inni pisali że nawet 1/2000 lub szybciej. I nie ma limitu 5 metrów. Nie ma obawy że wizażystka zaczepi o kabel i wywróci lampę lub wyrwie mi aparat z ręki.
    Przed sesją ładuje się wszystkie akumulatory i sprawdza czy zdjęcia z pamięci zostały zgrane.
    Czy jest jeszcze jakiś zaawansowany amator (nie mówiąc o profesjonalistach), który używa kabla ? Tym bardziej w plenerze na słonku, kabel do każdej lampy, także tej z tyłu modela.

Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek, podobnie jak wcześniej wichajsterek do opóźnionego wyzwalania migawki. A był fajny, bo bzyczał i było widać kiedy dojdzie do pionu i zrobi pstryk. I ten wichajsterek pewnie uratował niejednego fajtłapę, któremu się popsuł standardowy spust migawki.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek, podobnie jak wcześniej wichajsterek do opóźnionego wyzwalania migawki. A był fajny, bo bzyczał i było widać kiedy dojdzie do pionu i zrobi pstryk. I ten wichajsterek pewnie uratował niejednego fajtłapę, któremu się popsuł standardowy spust migawki.
    Poczułem się obrażony...

Początki nałogu Awatar kurczeblade
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Dlatego Canon usunął gniazdo PC jako absolutny przeżytek.
    No przeżytek, faktycznie musieli zapomnieć się i przez przypadek wsadzili do topowych modeli 5dmk3/1dx

Jeszcze raz napiszę, zastanawiałem się nad kupnem tego aparatu, czytałem dużo na forum, macałem sprzęt a nawet miałem kilka okazji przetestować 6d . Napaliłem się jak wryty, ale po dłuższych namysłach stwierdziłem że widzę w nim więcej ograniczeń, niż to jest warte.

Cóż ja poradzę że :

Moje minusy:

Często używam kabla PC -" jak coś z wyzwalaczami się stanie" albo często z plenerowym powerluxem 1000ws (jak nie chcę mieć pustych strzałów) - 6D nie ma tego gniazda.

Kolejna sprawa, jak nie mam lamp lubię jasne szkła, Sigma 85 jest używalna na 1.4 (ulubione szkło) niestety wystarczy że leciutko słoneczko zaświeci i już się robi problem z 1.4 i czasem 1/4000 (używam szarych filtrów, ale nie zawsze mi się chcę w to bawić) jak robię coś "spacerowego" - 6D ogranicza mnie ze względu na to.

Ergonomia aparatu nie pasuję mi ze względu na brak joya, a w szczególności na brak osobnego przycisku WB do którego przyzwyczaiłem się w innych modelach Canona i często jest używany przy robieniu JPG'ie.

Moje plusy:
    - Duże używalne Iso. ( na które z początku najbardziej się napaliłem ) ale skoro mało kiedy potrafię wyjść poza iso1600 to po co mi dobre iso6400 - tylko to
    - AF no ciężko mi było dać tutaj plusa, bo faktycznie świetny jest środkowy, ale znów ograniczony do jednego krzyżowego punktu (gdzie konkurencja poszła do przodu)
    -Wifi/GPS fajnie że jest, ale to tylko dodatki, o których pewnie zapominałbym po krótkim zapoznaniu się z tymi funkcjami

Nie twierdze że body jest do d...py, bo to jest dobry aparat, szczególnie dla osób które lubią przy wysokim iso oglądać zdjęcia w 100% przybliżeniu, szukając ziarenek na ciemnych obszarach fotki Mnie osobiście nic ten aparat nie daje, żebym tak skakał z radości jak inni

Sorry że kogoś uraziłem za moje osobiste odczucia...

Pełne uzależnienie

Bo nad czym tu skakać - w sumie dobry sprzęt, ale taki trochę za delikatny, żeby nie powiedzieć biednie wykonany
    Jak trzymam 5DII w garści, to przynajmniej wiem co to solidność wykonania. Zależy co się komu podoba, bo o gustach się nie dyskutuje.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie twierdze że body jest do d...py, bo to jest dobry aparat, szczególnie dla osób które lubią przy wysokim iso oglądać zdjęcia w 100% przybliżeniu, szukając ziarenek na ciemnych obszarach fotki Mnie osobiście nic ten aparat nie daje, żebym tak skakał z radości jak inni

Sorry że kogoś uraziłem za moje osobiste odczucia...
    Nie sądzę żebyś kogoś uraził, bo i czemu tylko po co po raz n-ty pisać, że to aparat nie dla Ciebie. Ja rozumiem raz ale przez ileś stron to udowadniać .......
    Nie szkoda Ci zwyczajnie czasu na takie bicie piany?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Ja czuję się urażony, bo czytanie o tym że amatorski wycieczkowy aparat nie nadaje się do studia(o'rly?) zwyczajnie zabiera mi czas.

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Ja czuję się urażony, bo czytanie o tym że amatorski wycieczkowy aparat nie nadaje się do studia(o'rly?) zwyczajnie zabiera mi czas.
    przepraszam

Strona 247 z 495 PierwszyPierwszy ... 147197237245246247248249257297347 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów