Pokaż wyniki od 1 do 10 z 111

Wątek: EF 50 f/1.8 a EF 50 f/1.4 USM

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: EF 50 f/1.8 a EF 50 f/1.4 USM

moja historia:
    Posiadam 50mm 1.8, owszem tania zabawka. Ta tania zabawka spadla mi kiedys na ziemie, rozpadaja sie na dwie czesci, ale jakos pod wplywem adrenaliny wcisnalam je, cos klinelo i obiektyw dziala dalej bezproblemowo (mozna zobaczyc w mojej galerii). oczywiscie chcialem kupic 50mm 1.4, nadarzyla sie okazja, zeby obejrzec uzywke, pojechalem ze swoja 50, zrobilem zdjecia testowe jednym i drugim obiektywem, wrocilem do domu i wyszlo, ze moja poczciwa 50 jest ostrzejsza i generuje znacznie mniej aberracji. Nie wiem czy to wina tamtej 50 czy moja taka dobra, ale zostalem przy swojej.
    Oczywiscie, jesli ktos nie lubi chamskiego plastiku i bedzie go meczyc niezbyt pewny autofocus to wybierze 1.4 . Ja sobie ponarzekam od czasu do czasu, ale zaoszczedze te 700zl

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    moja historia:
    Posiadam 50mm 1.8, owszem tania zabawka. Ta tania zabawka spadla mi kiedys na ziemie, rozpadaja sie na dwie czesci, ale jakos pod wplywem adrenaliny wcisnalam je, cos klinelo i obiektyw dziala dalej bezproblemowo (mozna zobaczyc w mojej galerii). oczywiscie chcialem kupic 50mm 1.4, nadarzyla sie okazja, zeby obejrzec uzywke, pojechalem ze swoja 50, zrobilem zdjecia testowe jednym i drugim obiektywem, wrocilem do domu i wyszlo, ze moja poczciwa 50 jest ostrzejsza i generuje znacznie mniej aberracji. Nie wiem czy to wina tamtej 50 czy moja taka dobra, ale zostalem przy swojej.
    Oczywiscie, jesli ktos nie lubi chamskiego plastiku i bedzie go meczyc niezbyt pewny autofocus to wybierze 1.4 . Ja sobie ponarzekam od czasu do czasu, ale zaoszczedze te 700zl
    Zdradziłeś właśnie przepis na super ostrą pięćdziesiątkę... już idę "ulepszać" swoją...

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    Mnie w sumie plastik tak bardzo nie przeszkadza bo wiadomo za te pieniadze nie mozna wymagac bog wie czego. Ja mialem 3 egzemplarze 50/1.8 i jeden 50/1.4 i stad moje rozczarowanie bo na sile chcialem sie przekonac do wersji f1.8 i za chiny nie moglem
    Ostatnio edytowane przez greg01 ; 25-03-2013 o 12:29

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez greg01 Zobacz posta
    Mnie w sumie plastik tak bardzo nie przeszkadza bo wiadomo za te pieniadze nie mozna wymagac bog wie czego. Ja mialem 3 egzemplarze 50/1.8 i jeden 50/1.4 i stad moje rozczarowanie bo na sile chcialem sie przekonac do wersji f1.8 i za chiny nie moglem
    Jeśli ktoś nie lubi plastiku - to kupuje za cene 1.8/50mm np. świetnie wykonanego Takumara 1.4/50mm...

1.4/50mm - jest częściowo zbudowany z metalu w większości z plastiku z plastikowo pracującym pierścieniem ostrości i z plastikowym AF`em
    1.8/50mm - porównując do wersji 1.4 jest w całości wykonany z folii PCV

Posiadam 1.4/50mm (z 1.8/50mm też miałem do czynienia),.. i zastanawiam się jak to się stało że wydałem w sklepie 1100zł na coś tak badziewnie wykonanego...
    Teraz już wiem - bo nie miałem w tym czsie gdy go kupowałem skali porównawczej.
    A sprzedać to-to coś teraz będzie ciężko.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 25-03-2013 o 13:21

Uprawnienia umieszczania postów