Strona 19 z 96 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Według mnie kto ma sobie poradzić to sobie da radę. Jak ktoś jest dobry to wszędzie go znajdą. W.g mnie normalne zjawisko konkurencji nie tylko w tej dziedzinie, gdzie nie patrzysz non stop promocje obniżki przeceny. Sami piszecie, że nie wzięlibyście fotografa z "górnej półki". Skoro znawcy tematu i ludzie doceniający "artystyczną" stronę fotografii ślubnej nie widzą potrzeby płacenia zawodowcowi za wykonaną pracę to co taki przeciętny człowiek jak ja, będzie przepłacał? Nie, skoro "różnicy" nie ma. Trzeba się umieć sprzedać w dzisiejszych czasach taka prawda(każdy liczy kasę i wszystko chce za pół darmo). Nie jestem mistrzem, profesjonalista, nawet dobry w tym temacie nie jestem. Mimo tego czy wam się to podoba czy nie będę to robił nie z pasji nie z powołania tylko dla pieniędzy. Nie ma co ukrywać zastrzyk gotóweczki jest dobry. Staram się doskonalić warsztat i własne umiejętności. Staram się aby było coraz lepiej i iść trochę do przodu a nie cofać się w rozwoju. Coś nie coś jest lepiej. Sprzęt jakiś jest ale sam doszedłem do wniosku że nie potrzeba nie wiadomo czego jak ktoś umie "łapać" światło i emocje to dobre zdjęcie będzie nawet dobre przy "nisko budżetowym sprzęcie". ZUS? Usługi za kwotę rzędu 3.000 zł? Nie stać mnie przy dorywczej pracy umowa zlecenie na płacenie nawet obniżonej składki dla nowo otwartych firm. Nie mam doświadczenia sprzętu i jakość moich usług nie jest tyle warta i druga sprawa kto tyle zapłaci. Niestety póki co jestem słaby jakaś praca jest śluby dorywczo. Jakoś się da coś odłożyć i dołożyć do sprzętu i jakiś książek żeby coś poczytać. Nie ma co biadolić trzeba zająć się doskonaleniem własnych umiejętności i warsztatu, z narzekania i mówienia jeszcze nigdy nic się nie zrobiło samo. Jak tak czytam to mam wrażenie że najwięcej narzekają Ci którzy mają najwięcej sprzętu doświadczenia i największe możliwości.
    Ostatnio edytowane przez Pumba_ ; 20-03-2013 o 21:27
    Wciąż się uczę!

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez Bernard Zobacz posta
    I jeszcze jedno, Centur - w moim poście - kiedy go przeczytałem ponownie - mógłby ktoś odnieść wrażenie - że krytykuje Twoje prace, czy to, że Ciebie nazywam miernotą... Tak nie jest, nawet wszedłem na Twoją stronę żeby rzucić okiem - i tym bardziej dziwi mnie, że ktoś kto "ma oko", pisze to co pisze...
    myślę że to w niczym nie przeszkadza abyś na chwilę usiadł i policzył do 10-ciu, pocieszę Cię dodatkowo że zdjęć ślubnych nie robię (tylko video) a tak poza tym wydaje mi się, że w przeciwieństwie do marfota, w ogóle nie zrozumiałeś sensu mojego postu...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Pumba_ Zobacz posta
    Skoro znawcy tematu i ludzie doceniający "artystyczną" stronę fotografii ślubnej nie widzą potrzeby płacenia zawodowcowi za wykonaną pracę to co taki przeciętny człowiek jak ja, będzie przepłacał?
    ciekawi mnie ile osob ma w domu, w salonie (w duzym pokoju, no ) wypieszczone zdjecie np. widoczkowe - indywidualne, zamowione od fotografa.
    a ile ma jakas tanioche z Ikei wzglednie w porywach zamowione na Redbubble czy czyms w ten desen - ale nadal nie przekraczajace ceny 50~100 PLN

dlaczego jest to niby w porzadku, ze za widoczek (czy nature) klient ma prawo nie przeplacac, ale jak przychodzi do kotleta to nagle ceny z czapy (kilka tysiecy PLN) mialyby byc OK? jak Kalemu ukrasc krowa to juz zle?

sprzet w ostatnich latach ostro poszedl do przodu, nawet amatorowi jest latwiej zrobic poprawne zdjecia. wiec sila rzeczy roboty dla fotografow eventowych bedzie coraz mniej. nie widze powodu dla ktorego mialbym tu ronic lzy, jesli podobny proces juz dawno wykonczyl profesjonalna fotografie podroznica czy landszaftowa. gdzie obie dzialki generuja fotografie, ktora, delikatnie rzecz ujmujac, duzo lepiej sie oglada... i ci fotografowie juz dawno dostosowali sie, albo znalezli inna branze.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 20-03-2013 o 22:54
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Patrząc zupełnie z boku (mam wrodzoną awersję do wykazywania jakiejkolwiek aktywności we wszelkich formach kotletografii, ba nawet wykonywanie pamiątkowych rodzinnych zdjęć sprawia mi duża przykrość): "wypasiona" fotografia ślubna to była moda, utrzymująca się kilka lat. Moda ta, jak każda inna wcześniejsza, kiedyś musi się skończyć i wnioskując z postów poprzedników właśnie się to dzieje. Ogólnie niewesoła sytuacja ekonomiczna w Polsce (czy nawet ogólniej, w Europie) tylko potęguje ten efekt, bo ludzie nie mając pewnych perspektyw na przyszłość mniej chętnie wydają pieniądze na rzeczy, które nie są im niezbędne. Podejrzewać można ze fotografia ślubna, prędzej czy później, znajdzie się w miejscu gdzie teraz jest reporterska - żyje z tego bardzo wąska grupa osób, tych z najlepszą marką bądź najbardziej zdeterminowanych a reszta, foci sobie bo lubi a jak wpadną jakieś pieniążki to się cieszy że zwróci się chociaż cześć wydatków poniesionych na sprzęt.
    Generalnie fotografia, dzięki "cyfryzacji", wzrostowi dostępności sprzętu i diametralnemu spadkowi jego cen (na przestrzeni ostatnich 15 lat) a także bezpłatnemu bądź niskokosztowemu dostępowi do wiedzy doszła do momentu w którym podaż zdecydowanie przewyższa popyt a w takiej sytuacji utrzymanie wynagrodzeń na atrakcyjnym dla fotografów poziomie jest raczej niemożliwe.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Jak w każdym innym wątku, najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy o dyskutowanej rzeczy wiedzą najmniej, bo się tą konkretną działalnością nie zajmują. Wiedzą rzecz jasna wszystko lepiej i mają w pogardzie tych, co pytają. Tak jest ze sprzętem tak jest i tu. Wypowiedzi wartościowych takich jak ta MacGyvera praktycznie nie ma, tylko bicie piany przez lepszych fotografów, którzy kotleta w życiu nie zrobią, bo ich wrażliwość artystyczna na to nie pozwala. Dziecinada i żenada.
    Marki trzy.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Generalnie fotografia, dzięki "cyfryzacji", wzrostowi dostępności sprzętu i diametralnemu spadkowi jego cen (na przestrzeni ostatnich 15 lat) a także bezpłatnemu bądź niskokosztowemu dostępowi do wiedzy doszła do momentu w którym podaż zdecydowanie przewyższa popyt a w takiej sytuacji utrzymanie wynagrodzeń na atrakcyjnym dla fotografów poziomie jest raczej niemożliwe.
    Tak potaniał. Nikon F 5 body kosztował niecałe 12 tysięcy a D 4 ? O D3x nie wspomnę. Kiedyś te 15 lat temu oddawałeś filmy do laboratorium i miałeś z głowy. Teraz musisz mieć komputer, monitor i soft a do tego mnóstwo zmarnowanego czasu. Za ten zmarnowany czas, wywoływanie RAW sklejanie zdjęć jednym słowem obróbkę winien płacić klient ale w większości nie potrafi tego docenić bo zdjęcie to tylko zdjęcie. Podobne ma ze swojego aparatu zrobione „z palca”
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Tak potaniał. Nikon F 5 body kosztował niecałe 12 tysięcy a D 4 ? O D3x nie wspomnę. Kiedyś te 15 lat temu oddawałeś filmy do laboratorium i miałeś z głowy.
    no, jak robiles na slajdach i chciales oddac wyniki do klienta, to jeszcez daleko bylo do konca...

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Teraz musisz mieć komputer, monitor i soft a do tego mnóstwo zmarnowanego czasu. Za ten zmarnowany czas, wywoływanie RAW sklejanie zdjęć jednym słowem obróbkę winien płacić klient ale w większości nie potrafi tego docenić bo zdjęcie to tylko zdjęcie. Podobne ma ze swojego aparatu zrobione „z palca”
    co stoi na przeszkodzie, zeby uzywac JPEG-ow, skoro klient "podobne ma ze swojego aparatu"? po co w takim razie marnowac czas na RAW-y, jesli klient tego nie doceni?
    www albo tez flickr

Miasto
    mazowiecka wioska

Można było stykówki zrobić na odwracalnym papierze a ja miałem przenośną podświetlarkę do slajdów. Ja nie narzekam. Nigdy nie robiłem w RAW. Wiesz ile przeciętny klient ( młoda para ) czeka na zdjęcia ślubne?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no, jak robiles na slajdach i chciales oddac wyniki do klienta, to jeszcez daleko bylo do konca...

co stoi na przeszkodzie, zeby uzywac JPEG-ow, skoro klient "podobne ma ze swojego aparatu"? po co w takim razie marnowac czas na RAW-y, jesli klient tego nie doceni?
    I po co używać D4?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I po co używać D4?
    Nie używam D4 podałem jako przykład zmiany cen.

Strona 19 z 96 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów