Strona 14 z 96 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bardzo mnie ciekawi ten aspekt sprawy - jak sobie to wyobrażasz praktycznie
    Nie muszę sobie wyobrażać, bo jak napisał Sergiusz cechy wciąż istnieją, wystarczy zadekretować obowiązkowość zdobywania uprawnień zawodowych :smile:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Nie muszę sobie wyobrażać, bo jak napisał Sergiusz cechy wciąż istnieją, wystarczy zadekretować obowiązkowość zdobywania uprawnień zawodowych :smile:
    Nie no ale jak to egzekwować w praktyce? Będą po kościołach i miejscach publicznych chodzić komisje kontroli fotografujących ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Nie no ale jak to egzekwować w praktyce?
    Hmmm, a jak to było egzekwowane w epoce radosnej twórczości socjalistycznej? Dawało się?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Nie no ale jak to egzekwować w praktyce? Będą po kościołach i miejscach publicznych chodzić komisje kontroli fotografujących ?
    Myślę, że są specjaliści którzy znajdą sposób :smile:

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Obawiam się że to niemożliwe nawet zawody których wykonywanie jest możliwe po wpisie na listę osób które mogą wykonywać taki zawód mają z tym problemy ostatnio widziałem gościa w telewizji który twierdził że jest doradcą inwestycyjnym (w dużym banku) a na liście go nie ma i co i nico, po takim stwierdzeniu (w środkach masowego przekazu) powinien go ktoś przesłuchać i dopytać jak to jest bo pewnie wykonywanie takiego zwodu bez licencji jest obciążone jakąś karą a może nie bo by się okazało że facet nie jest doradcą.
    Obawiam się że w tak trywialnym przypadku jak fotograf kłóciłoby się to ze swobodą działalności gospodarczej.

Zakup "luszczanki" tylko po okazaniu licencji już od dawna się o tym mówi na forum, lobbować w sejmie i będziemy ewenementem na skalę europejską i światową (to będzie miś na miarę naszych możliwości)
    A fotografia makro tylko dla biologów, soczewki makro tylko po okazaniu dyplomu o jak dobrze że kupiłem już raynoxa.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 17-03-2013 o 19:49
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na adwokata, lekarza czy nawet plastyka to sie trzeba ksztalcic i miec sporo lat teorii i praktyki, zeby w ogole dostac jakas praca.

a kotleciarstwo... to jest taki sam wolny zawod jak muzyk slubny. i nie robmy z tego dziedziny sztuki kluczowej dla dziejow ludzkosci. naprawde. napierniczanie tydzien w tydzien Bialego misia i Cztery razy po dwa razy to nie jest rzecz godna odnotowania w annalach kultury. please.

fotografia reprezentuje taki sam poziom artyzmu jak te zespoly muzyczne. 90% wali kaszane, 9% obleci, 1% ma zaciecie i umiejetnosci, zeby robic cos z jajem. jak sie z tego wezmie wartosc oczekiwana to nadal jestesmy w regionie okreslenia "kupa"
    Zgadzam się w 100% z Akustykiem. Fotografowanie, filmowanie i pogrywanie na weselach to kotlet, to po prostu usługa dla klienta i nie ma co tutaj dorabiać ideologii. Jak każdą usługę trzeba ją zrobić przyzwoicie, odebrać swoją kasę i zapomnieć. Jeżeli ktoś tu widzi jakąś "misję" albo "sztukę" to powinien poszukać innego zajęcia. Koszty wejścia w ten biznes są w tej chwili tak niskie, że konkurencja będzie coraz większa i trzeba się do tego dostosować, albo zmienić zawód. Dodatkową konkurencją zawsze będą "duale" czyli ci, którzy gdzieś pracują i są wstanie zrobić foki ze ślubu za niewielką kasę lub wręcz do "portfolio" :-) Będzie gorzej :-)

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

W latach siedemdziesiątych czy osiemdziesiątych jak w Warszawie spadł śnieg to na drugi dzień był lekko szary a na następny czarny. Teraz jest biały przez ponad tydzień i prędzej się rozpuści niż pobrudzi. Wydaje mi się, że jest zdecydowanie czyściej niż 25-30 lat temu.

Cech już lobbował tyle, że w Senacie ( senatora rekiny zjadły )

Wracając do tematu to chyba skoro jest tak źle ( ja tak nie uważam) to może warto rozejżeć się za kitowym szkłem i wziąć do roboty?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu

Nawet w naszym przaśnym kraju postępuje (niemrawo ale postępuje) deregulacja dostępu do niektórych zawodów, a tu pomysły z głębokiego ludowego ustrojstwa. Konkurencja motorem wyższego poziomu usług.
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Hmmm, a jak to było egzekwowane w epoce radosnej twórczości socjalistycznej? Dawało się?
    W tym czasie musiałeś należeć obowiązkowo do cechu.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

dyplom ASP co najmniej, Wyższe Studia w Kurii, zawodowe prawo jazdy i pieczątka cechu na czole, wszystkich innych przyłapanych na świadczeniu kotlecich usług rozstrzelać, albo zesłać na emigrację bez prawa do trzymania luszczanki w rękach...
    to by był raj dla "prawdziwych" fotografów "nacechowanych" profesjonalizmem

Strona 14 z 96 PierwszyPierwszy ... 412131415162464 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów