Strona 7 z 96 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 958

Wątek: Branża ślubna zdycha...

Uzależniony

Domyślnie Odp: Pytanie dla zaawansowanych

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Sami napiszcie ile zapłaciliście fotografowi na swoim ślubie.
    zero zł nie miałem ślubu jak dotąd hehe
    nawet jakbym miał (z przyczyn formalnych kiedyś tam cywilny będzie, zero wesela - nie znoszę jak już pisałem)
    to zdjęć z owego nie będzie bo i po co ? wolę inne pamiątki fotograficzne a zamiast wyrzucać $$$ na imprezkę
    która kompletnie ani mnie ani mojej partnerki nie interesuje wolę zasilić konto hotelarzy z okolic Male
    i ponownie sprawdzić czy woda nadal tam czysta

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie Odp: Branża ślubna zdycha...

Moje wesele robił przyjaciel fotograf moim sprzętem. Za dziękuję, a fotki są super.
    Gdybym miał płacić, a przeszło mi przez myśl zamówienie jednej z ikon fotograficznych wielkopolski, albo może i polski, cena zaczynała się od 2500PLN, za pakiet mikro-mini, więc spasowałem - i dobrze. Więc, uczciwie, gdybym miał zapłacić za super fotki ślubne (pełen pakiet, z klimą i skórą ) to max 2000PLN bym położył

Cytat Zamieszczone przez jeff.lebowski Zobacz posta
    Bralem slub prawie 4 lata temu nad Baltykiem i u mnie caly reportaz robil kumpel canonem 350D plus tamron 17-50 i do tego bez lampy. Zdjeciami sie nie bede chwalil. Szalu nie ma ale pamiatka jest. Na plener zamowilem lokalnego fachowca ktory niby mial wypasione portfolio i sie cenil. Wybralem najtansza opcje plener godzinka do tego album z 20 zdjeciami plus te same foty w pelnej rozdzielczosci ale .jpeg na plycie. Kolo przyszedl na sesje z 1Ds Mark III i podpiety Canon 85mm 1.2 oraz 580exII plus asystent z druga lampa 430exII. Popstrykal foty ale widac bylo, ze mu sie nie chcialo i robil to tylko zeby odwalic robote. Pozniej chyba 3 tyg czekalem zeby je obrobil i wrzucil na swoj serwer do wyboru cos ponad 100 fotek. No i tu rowniez szalu nie bylo i z wielkim trudem wybralem owe 20 do wydruku. Za ta akcje skasowal mnie 600 PLN. Wiec wcale nie zaluje, ze nie zdecydowalem sie na niego by mi robil reportaz bo caly dzien wycenial na cos kolo 4000 PLN o ile mnie pamiec nie myli. Jesli chodzi o video to w sumie bylem na nie ale tu rowniez trafil sie kumpel po szkole filmowej, ktory wlasnie zaczynal robic wesela i budowal swoje portfolio. Koles z pasja i zrobil mi naprawde super film plus krotki trailer i skasowal jedynie 1500 PLN.
    600 pln za 20 zdjęć plenerowych, do tego z asystentem... To naprawdę bardzo tanio. A 4 tys za całość to już dość poważna stawka. Zwłaszcza że to pakiet. Trochę te ceny mało wiarygodne mi się wydają...

Bernard Wybierała
    pozdrawiam
    Bernard Wybierała

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    zero zł nie miałem ślubu jak dotąd hehe
    nawet jakbym miał (z przyczyn formalnych kiedyś tam cywilny będzie, zero wesela - nie znoszę jak już pisałem)
    to zdjęć z owego nie będzie bo i po co ? wolę inne pamiątki fotograficzne a zamiast wyrzucać $$$ na imprezkę
    która kompletnie ani mnie ani mojej partnerki nie interesuje wolę zasilić konto hotelarzy z okolic Male
    i ponownie sprawdzić czy woda nadal tam czysta
    u mnie identycznie, USC, potem obiad dla 30 osób i na lotnisko...a zdjęcia za free robił mój znajomy fotograf (wcześniej ja robiłem na jego slubie) i podobnie z filmem .......
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Na swoim fotografa nie miałem, szwagrowi (w ramach prezentu) zasponsorowałem fotografa (z tego forum) za 4 koła.
    PS: Niedługo będzie rocznica, jeszcze nie wszystko oddane ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

mnie tez robil znajomy, w ramach prezentu. foty i plytke z prezentacja, zadnych wydrukow.

z tym ze te odpowiedzi jakby potwierdzaja, ze to forum nie jest dobrym miejscem do ankietowania, jesli komus zalezy na poznaniu zwyczajowej sytuacji.
    wiekszosc uzytkownikow CB gdyby mogla, to sama by sobie zrobila foty slubne, a z braku takiej mozliwosci (fizycznie sie da, ale kobiety... meczace sa, no... ) wybiera jakiegos kumpla/kumpelke. gdyby tak to pod wartoscia oczekiwana wygladalo, to branza kotleciarska juz dawno nie mialaby racji bytu. ale niestety tak nie jest...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

U mnie i film i zdjęcia robił kuzyn za free. Zresztą był to początek fotografii cyfrowej i dwóch moich kolegów miało służbowe aparaty HP (drogie jak diabli) i chcąc je wypróbować zrobili kupę zdjęć. A jako że obaj mają oko no to pamiątka jest.
    Film dostałem w formie niezmontowanej i do dziś tak zostało .

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

bulwersacja, bo klient nie chce zaplacic kilku tysiecy zlotych za plener.
    no najwyrazniej tyle nie chce zaplacic i znajdzie opcje tansza.

bulwersacja, ze klient chce zdjecia tego samego dnia. no a dlaczego mialby nie chciec? bo fotograf nie ma odpowiedniego narzedzia, ktore integruje sie z mediami tak jak smarfony. ale to przeciez nie problem klienta.

bulwersacja, ze klient nie docenia jakosci, klasy obiektywu, swiatla, obrobki... no to widac nie trzeba nulo ladowac kasy w drogie zabawki, tylko robic tanimi. i tanszym kosztem. skoro jest wystarczajaco dobrze.

to klient ma pieniadze i trzeba go przekonac, ze praca jest ich warta. albo nie brac zlecen, ktore nie sa rentowne. ale nie biadolic, ze wydalo sie tysiace zlotych na zabawki, a potem klient i tak zamawia plyte z klatkami 900 x 600 pikseli i gleboko w nosie ma swiatlo, plytka glebie ostrosci itd. no to trzeba bylo sie przygotowac na takiego klienta...

wszedzie na swiecie to dziala tak, ze biznesplan dopasowuje sie do rynku. nie wiem czemu marzenia kilku mlodocianych onanistow, zeby nakupowac ladnych zabawek i jeszcze na tym zarobic mialyby te prawa rynku naginac.
    Dokładnie tak jest. Tak zresztą działa normalny biznes usługowy. Dostosowuje się do potrzeb i wymagań klienta. Szczególnie jeśli ktoś celuje w klienta masowego, a nie w niszę.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-03-2013 o 16:23
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar jeff.lebowski
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez Bernard Zobacz posta
    600 pln za 20 zdjęć plenerowych, do tego z asystentem... To naprawdę bardzo tanio. A 4 tys za całość to już dość poważna stawka. Zwłaszcza że to pakiet. Trochę te ceny mało wiarygodne mi się wydają...

Bernard Wybierała
    Tak jak pisalem to bylo 4 lata temu, pisalem z tego co pamietalem ale pogrzebalem w archiwum i znalazlem tamta oferte. 600 PLN dobrze napisalem bo tyle zaplacilem. Sama sesja plus album z 20 zdjeciami kosztowaly 500 PLN ale 100 PLN musialem doplacic bo chcialem miec te zdjecia na plycie - nie RAW tylko JPEG. Wiem, ze to bylo tanio ale tak jak pisalem fotograf sie nie przylozyl. Reportaz z calego dnia byl wyceniony na 2,000 PLN (tu rzeczywiscie troche przegialem - mea culpa) a za film trzeba bylo dolozyc kolejne 3,000 PLN.
    Canon 5D Mark II | C 28 1.8 | C 50 1.4 | C 85 1.8 | YN-565EX | Manfrotto 725B

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    U mnie i film i zdjęcia robił kuzyn za free. Zresztą był to początek fotografii cyfrowej i dwóch moich kolegów miało służbowe aparaty HP (drogie jak diabli) i chcąc je wypróbować zrobili kupę zdjęć. A jako że obaj mają oko no to pamiątka jest.
    Film dostałem w formie niezmontowanej i do dziś tak zostało .
    A oglądałeś go więcej niż jeden raz?
    Generalnie sprawa jest prosta - gotowy produkt nie jest po prostu wart tych pieniędzy. Ja wiem, że to kupa roboty, sprzęt drogi, zusy, podatki itp. i rozumiem skąd się takie stawki biorą.
    Ale popatrzcie na to z drugiej strony - czy zdjęcia, jakie by nie były, są warte wydania więcej niż tysiąc złotych? Moim zdaniem - zdecydowanie nie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Merde napisał:
    Ale popatrzcie na to z drugiej strony - czy zdjęcia, jakie by nie były, są warte wydania więcej niż tysiąc złotych? Moim zdaniem - zdecydowanie nie.[/QUOTE]

Większość tego co kupujemy za nasze, czasem ciężko zarobione pieniądze nie jest wart swojej ceny .....

Strona 7 z 96 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów