Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 80

Wątek: "kolory" obiektywow?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie Odp: "kolory" obiektywow?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Nie wiem gdzie w odróżnieniu od Rosjan Japońcy wysyłają na "wczasy" osobników z takimi pomysłami ...
    Z tego co słyszałem w wiadomościach to do Ełku.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Wysyłają ich do Serwisu.
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    kolor to ciężki temat większość ludzi nie rozróżnia kolorów, wystarczy spojrzeć na kolorystykę zdjęć początkujących, może kobiety mają łatwiej.
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tu bym polemizowal. one znaja wiecej nazw, bo lubia sobie zasmiecac glowe takimi rzeczami. ale rozroznianie odcieni to jest osobna kwestia.

A mnie się właśnie przypominało... Kobiety faktycznie lepiej niż mężczyźni odróżniają barwy i ich odcienie. Ma to nawet swoje naukowe uzasadnienie. Kod genetyczny do budowy czopków Czopki jest przechowywany na chromosomie X, których to kobiety mają dwa (XX); mężczyźni mają XY (Y w porównaniu do X to karzełek, chucherko i w ogóle nijak porównywać). U znakomitej większości kobiet geny kodujące tworzenie czopków (RGB) są aktywne nie tylko z jednego chromosomu. Jednocześnie, geny z różnych chromosomów nieznacznie inaczej kodują "barwnik" czopka danego typu; mężczyźni mają więc zwykłe RGB, natomiast oczy kobiety mogą zawierać czopki w konfiguracjach RRGB, RGGB czy RRGGB. Dla mężczyzny takie zielonkawe.. dla kobiety seledynowe.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez jz7 Zobacz posta
    Czesto na tym forum widze teksty, ze jakis obiektyw daje fajniejsze lub mniej fajne kolory. Szczerze nigdy czegos takiego nie zaobserwowalem (pomijam spadek kontrastu pod swiatlo wynikajacy z roznego stopnia kontroli odblaskow) i raczej traktowalem to jak cos czego trzebaby specjalnie szukac, a tu na forum tematem zafarbu obiektywow duzo osob posluguje sie dosc swobodnie.

Czy ktos moglby podac przyklad identycznej sceny, identycznie naswietlonej, z 2 obiektywow, ktore daja inne zabarwienie, zebym zobaczyl roznice?
    prosty przykład Takumar SMC 50 mm f/1.4 szkła po wielu latach mają bursztynowy kolor z uwagi na domieszki radioaktywnego tlenku Toru Obiektywy, przy których miernik Geigera przestanie być spokojny Ť Fotoblogia.pl Ale i tak uwielbiam to szkło
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uzależniony Awatar PoulN

Wspomniałem właśnie wcześniej o nim w tym wątku zgadza się to najbardziej popularne "pykające" szkiełko.
    Jako że temat o "kolorach" obiektywów zrobiłem przed chwilą małą prezentację

Mój egzemplarz SMC Takumar 1.4/50mm

Pomiar

Żółtaczka

Porównanie pomiaru/ odniesienie - żeby nie bylo że licznik zepsuty

Z racji że w strefie miałem licznik ustawiony w mR/h (milirentgenach na gdzinę) Takumar też jest mierzony w tej jednostce, a węc:
    1.700 mR/h = 1700 uR/h = 17 uSv/h = 17000 nSv/h

Czyli mój pyka bardziej niż zalinkowany S-M-C przez @candar, licznik położony na tylnej soczewce, a dokładnie na przelotce M42.

dla porównania pomiar koło elektrowni wiadomo jakiej
    0.800 mR/h = 800 uR/h = 8 uSv/h = 8000 nSv/h

Spokojnie z radiobobią... warotości te są słabe jak wódka z kolą
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 12-03-2013 o 14:50

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    nie wiem kto wpadl na pomysl nazwy dla tego licznika, ale nalezy mu sie nagroda za mistrzowstwo cietej riposty...
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar PoulN

Lubią używać nazw miast,... jest piwo Slawutycz, jest i miernik Pripyat oczywiście wszystko ku pamięci.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 12-03-2013 o 16:33

Powiedzcie mi czy to radioaktywne świństwo ładowali do starych, radzieckich obiektywów? Już zacząłem patrzeć z podejrzliwością na moje stare szkła.

Uzależniony Awatar PoulN

Nie takie świństwo dzięki niemu aberracje są dużo mniejsze
    Tu masz pewną podowiedź odnośnie pykających szkieł:
    Radioactive lenses - Camerapedia
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 13-03-2013 o 12:31

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Dodam swoje 4 grosze. Zdecydowanie L'ki mają lepsze kolory. Z całej mojej szklarni to właśnie 24-70L daje najładniejszy kolorystycznie obrazek. 24L równie fajnie, ale chyba ciut mniej.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów