Tak tylko nieśmiało wspomnę, że 7D w najnowszym oryginalnym sofcie ma poziomicę w każdą stronę. Niemanie tego w 6D to kpina z użytkowników...
Tak tylko nieśmiało wspomnę, że 7D w najnowszym oryginalnym sofcie ma poziomicę w każdą stronę. Niemanie tego w 6D to kpina z użytkowników...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Tak. Obrazek. Teraz mam 7d. Nie ukrywam, że myślałem o 6d zanim jeszcze miał premierę. Trochę mnie zawiódł.
No bo zobacz sam w porównaniu z 7d:
- solidność budowy .... krok wstecz
- ergonomia ..................krok wstecz
- szybkość migawki .......krok wstecz
- zaawansowanie AF ....krok wstecz
- wizjer ..........................krok wstecz
- kl/sek ..........................krok wstecz
- synchro z lampą ..........krok wstecz
- parę innych popierdułek ..... krok wstecz
Obrazek! Lepszy ! Pewnie od iso 1600 sporo lepszy. Nie robię zdjęć w nocy murzynowi ze świeczką
w d .... znaczy ręce, ale czasem mam ochotę. Na razie kasa leży na koncie i czeka. Ja też
![]()
Ostatnio edytowane przez Lucky Luck ; 02-03-2013 o 21:29
Odnoszę wrażenie, że się bez sensu licytujemy. Tyle razy w tym wątku były zestawiane specyfikacje 6d i 7d i 5dmkII i innych.
Przecież nikt nie zmusza nikogo do zakupu tego czy innego aparatu. Trzeba mieć świadomość zalet i wad konkretnego modelu zanim się wyda ciężko zarobione pieniądze.
- ergonomia - zależy co to dla kogo znaczy
- szybkość migawki - mogło by być 1/16000 ale nie jest. Ja ze swoimi ciemnymi zoomami przeżyję. Jak kupię sobie 85 f1.2L to będzie już 6d mkII i wtedy pomyślę
- zaawansowanie AF - jak wielu z Was używam wyłącznie centralnego. Jest on podobno bardzo zaawansowany.
- wizjer - bez przesady, w szybkiej akcji daje lekki zapas, przy tzw landszafcie można skorzystać z LV albo smartfona, jest 100% a może i więcej :-)
- kl/sek - ja nie używam serii, zatem ten mankament mnie nie dotyczy.
- synchro z lampą - robiłem test kilka postów wcześniej, jak dla mnie różnica między 6d a 400d pomijalna i czysto teoretyczna.
- parę innych popierdułek - jak Wifi w dobie wszechobecnych smartfonów i tabletów, GPS, zajewysokie ISO
NIech no mi się tylko noga zrośnie, zgłaszam się do Nowarta, biorę ten szmelc do ręki i wypstrykam te jedyne 100.000 klapnięć żałośnie cichej migawki.
--- Kolejny post ---
Mój 400d się kończy na ISO 1600. Jednak na ISO 1600 jest już taka żenada, że lepiej wyglądają sample z 6d na 51200 a może i na 102400 (tu nie jestem pewien oceny).
Ileż to razy brakowało mi tego 3200, ileż to razy marzyłem o tym, żeby mieć jako takie 6400, nigdy jednak nie śniłem o 12800 czy 25600, którego mógłbym spokojnie używać.
Nie potrzebujesz wysokiego ISO- nie kupuj 6d, rozważ zakup sigmy, poważnie.
Moje obecne potrzeby, po wieloletniej przygodzie z EOS to FF i ISO. Resztę ewentualnych braków nadrabiam własnymi umiejętnościami wynikającymi z doświadczenia.
Ten aparat jest stworzony dla mnie. Kupuję.
--- Kolejny post ---
Pewnie większość porównywanych tutaj aparatów do ISO 1600 jest BAAAARDZO identyczna.
Ostatnio edytowane przez rojo ; 02-03-2013 o 22:41
Nooo dla turysty na wakacjach szybkostrzelność czy super zaawansowany AF ma takie znaczenie, że hej!! Ten temat to juz nawet nie onet.. przerażające.
nie mogę Cię już czytać wiesz, strasznie to dziwne zatem, że przy tylu krokach wstecz poczułem wyraźny skok do przodu przy przesiadce z 7 na 6
weź Ty go w łapki porób troche zdjęć to przestaniesz klepać farmazony z papieru, których ja osobiście czytać nie mogę po 3 letnim użytkowaniu 7D i 2 miesięcznym 6...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 02-03-2013 o 22:46