Ja tutaj widzę mniej informacji w światłach w 6D, więcej w 600D. Mniej informacji w cieniach w 600D więcej w 6D.
Nie musisz nikomu udowadniać, że obrazek z 6D będzie lepszy od tego z 600D, to chyba oczywiste![]()
Ja tutaj widzę mniej informacji w światłach w 6D, więcej w 600D. Mniej informacji w cieniach w 600D więcej w 6D.
Nie musisz nikomu udowadniać, że obrazek z 6D będzie lepszy od tego z 600D, to chyba oczywiste![]()
Myślałem że różnica będzie większa. Pewnie metodykę masz złą, bo nie wierzę że 6d wypada tak blado.
Nie wypowiem sie nt tych zdjec, ale moje doswiadczenia z porownan FF (5d, 5d mk2, 6d) z cropem (30d, 450d, 40d, 600d) zawsze pokazuja co najmniej 2/3ev "dluzsze" swiatla duzych matryc. Przy naswietlaniu landszaftowym (do prawej) daje to oczywiscie 2/3ev jasniejsze foty, wiec i mniej ciemne cienie
Przy porownaniu praktycznym cropowymi korpusami naswietla sie ostrozniej w kontrastowych scenach, gdzie trzeba uniknac przepalen. A przy wywolywaniu obraz z pelnej klatki daje duzo wiekszy zapas na mocne korekty tonalne (nasycenie, kontrast, wydobywanie swiatel czy cieni).
Porownania tych samych ujec przy tej samej ekspozycji mnie nie przekonuja o tyle, ze w realu raczej nie foce dwa razy tego samego roznymi bodyRaczej targam jedno, stosownie do okolicznosci, a jesli juz dwa, to crop jest pod 70-300 badz 60 macro, pelna klatka obraca 14 do 105mm
wiec zupelnie inne zdjecia
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Było już wielokrotnie.
6D mniej szumi na wysokim iso, zniknął banding, łatwiej się obrabia, dr lepszy...
Tutaj dosyć ciekawie pokazane na przykladzie 6D, 5dMIII, 7D itp
Canon 6D, 5D Mark III, 7D, T3i, 600D, 5D Mark II ULTIMATE Review and Comparison - YouTube
Żeby mieć gorszy aparat? Po co psuć?