Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
Naprawdę lubię dyskusje o komputerach z użytkownikami Apple.
Strideer, dziękuję za rzeczowość i konkret Twoich wypowiedzi.

Mac jest piękny - fakt, prawdopodobnie wygodny w użytkowaniu ... i tyle. Co jednak gdy coś w nim nawali ? Czemu Apple nie chce zaproponować użytkownikowi przedłużonej gwarancji (2- letnia to już byłoby coś ! ) w ramach promocji swoich produktów na polskim rynku ? Mojego starego Lenovo N100 potrafię rozłożyć i złożyć w ciągu pół godziny, ratowałem go już po zalaniu, wymieniłem port DVI za 12 zł (serwis chciał za to 600zł), słowem - w razie wystąpienia trudności ze sprzętem poradzę sobie, problem hardwer'owy w zasadzie nie istnieje. Jeśli pojawi się jakiś software'owy problem do rozwiązania w Windows, również mnie to nie przerazi - wielość możliwości w zasadzie gwarantuje 100% gwarancję rozwiązania.

Chorowałem na Maca latami, nawet teraz czasem myśl o nim chodzi mi po głowie. Niedawno kupiłem ipoda nano 7gen - to takie moje łagodne wprowadzenie w świat Apple'a. I co ? Jakość dźwięku niedobra, mój stary iRiver 512MB jest o klasę lepszy ; akumulator wbudowany słabiutki - po 5 godzinach słuchania wymagał ładowania. Filozofii programu iTunes nie zdążyłem zrozumieć, poirytowany sprzedałem ipoda.

Wiem co powiecie, ale ja jestem prosty chłop, potrzebuję narzędzia, które będzie niezawodne, pozwoli wykonać poważną pracę i mnie nie zawiedzie w ważnym momencie, które może być trochę siermiężne, ale które nie będzie potrzebowało wzywania serwisu jak zepsuje się byle głupstwo, ot taki dysk na przykład.
Czornyj, emocjonalnie mi do Twoich wywodów blisko, ale przekonał mnie Strideer i Apple'a nie kupię : żadna z osób piszących o Apple'u nie użyła argumentu, który przekonałby mnie do wyższości systemu operacyjnego (a to dla mnie bardzo ważne), nikt nie napisał nic o trwałości elementów konstrukcyjnych Apple'a, o przygodach z serwisem (gdzie mozna apple'a naprawić po gwarancji, jakie są ceny ?) itp. Co naprawdę zyskujemy kupując Apple'a ?

Strideer, mam ogromną prośbę : ponieważ obecnie X530 poza zasięgiem dla mnie, a kupić nowy sprzęt muszę, co proponowałbyś jako alternatywę ? Najważniejszą dla mnie rzeczą w tej chwili jest jakość uzyskiwanego obrazu (możliwość bezproblemowego skalibrowania) ,wydajność nie jest tutaj tak ważna. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.