Cytat Zamieszczone przez andre1978 Zobacz posta
Nie znalazłem wątku o tej wtyczce, pobrałem sobie triala, oglądnołem tutkę i przeczytałem instrukcję, nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe. W związku z tem mam kilka pytań?
1. Czy w ACR obowiązkowo wszystkie suwaczki muszą być na zero aby była jak najlepsza skuteczność odszumiania, w insrukcji podkreślona jest zakładka z ostrością i odszumianiem co z pozostałymi, czy można przesuwać suwaczki z pierwszej i drugiej zakładki?
2. Czy jak znajdę optymalne odszumienie np dla ISO1600, po zapisaniu tego presetu będzie on prawidłowy dla reszty zdjęć wykonanych przy tym ISO, czy będą duże różnice lub niewielkie korekty?

Z góry dziękuję za podzielenie się opiniami.
To nie jest łatwa, uniwersalna wtyczka.

ad.1 Odszumianie i wyostrzanie w ACR na zero. Reszta jak chcesz - wywołujesz RAW'a wedle potrzeb, jedynie zerujesz wspomnianą zakładkę.
ad.2 Każde zdjęcie w zasadzie najlepiej byłoby ustawiać osobno. Możesz przygotować jakiś ogólny preset dla danego ISO, ale może Ci on sprawiać niespodzianki w zależności od tego, jakie zdjęcie mu potem podłożysz. Pamiętaj też, że zapisując preset wybierasz, czy wartości parametrów mają być zapisane jako bezwzględne, czy relatywne (do poziomu szumu). Przy relatywnych mogą być potem niespodzianki.

Ja generalnie zrezygnowałem dawno z własnych presetów w tej wtyczce - moim zdaniem w zupełności wystarczają domyślne, jako wyjściowe do ew. lekkiej korekty. Potrenuj i zobacz jak to działa w praktyce. Tutek jest dobry i wręcz konieczny do obejrzenia, bo program oferuje dość sporo parametrów i lepiej wiedzieć, jak one wpływają na jego działanie.

Jeśli potrzebuję odszumić więcej zdjeć, to wybieram jedno reprezentatywne dla danej grupy, ustalam manualnie optymalne parametry wtyczki i robię akcję PS. I tak dla każdej grupy podobnych zdjęć (zawartość sceny, wartość ISO).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Max13 Zobacz posta
1. Nie, nie musza byc na zero (pomimo instrukcji) - ale zaleznie od zdjecia trzeba dobrac zakres zmian w ACR
2. Odszumiam "indywidualnie", presety nie sprawdzaja sie.
Max13 - porównaj efekt odszumiania w Topaz tego samego zdjęcia wywołanego z wyzerowaną 3-cią zakładką w ACR i z wstępnym odszumianiem/wyostrzaniem w ACR. Autor tutoriala wie, co mówi.