Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Canon 10-22mm vs Samyang 14mm

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon 10-22mm vs Samyang 14mm

Witam, obserwujac zdjecia z jednego i drugiego obiektywu, mam wrazenie, ze Samyang jest szerszy ? Czy mial ktos moze oba te obiektywy i potrafi je porownac, badz ma link do jakiegos porownania, bo chce rozstrzygnac swoj dylemat na temat tego, ktory warto wybrac. Z gory dzieki za odpowiedzi !

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 10-22mm vs Samyang 14mm

Cytat Zamieszczone przez ormowski Zobacz posta
    Witam, obserwujac zdjecia z jednego i drugiego obiektywu, mam wrazenie, ze Samyang jest szerszy ?
    Szerszy od 10-22 przy 22mm? Niewątpliwie.
    Szerszy na FF od 10-22 na cropie? Również zgoda.
    Czy szerszy w każdej sytuacji? Nie.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

To są zupełnie odmienne konstrukcje więc można je ew. porównać w określonych warunkach. Napisz może coś więcej - do jakiego korpusu, jaki rodzaj foto itp...
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

samyang jest szerszy jedynie na ff. 10-22 jest pod cropa (nie podepniesz go pod ff)
    ebe ebe

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez ormowski Zobacz posta
    Witam, obserwujac zdjecia z jednego i drugiego obiektywu, mam wrazenie, ze Samyang jest szerszy ?
    Myślę, że chodzi o to, że Samyang 14 na FF jest szerszy od C10-22 na APS-C. Tak jest oczywiście i to widać. Różnica 14mm i przeliczeniowe z cropa 16mm jest dość wyraźna.
    Większość zdjęć w necie z tego Samyanga jest na FF bo trochę taka jest jego dedykacja. Nie widzę natomiast sensu robienia jakiegoś porównania obu obiektywów na APS-C.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Z racji iz jestem troche zielony w stosowanym przez was nazewnictwie, zadam pytanie prosciej. Stojac zalozmy 2m od sciany, robiac zdjecia z obu obiektywow, Na canonie 10mm, na Samyangu 14mm, ktory obiektyw zlapie "wiecej" sciany jesli chodzi o szerokosc. Drugie pytanie, ktory nada sie bardziej do zdjec krajobrazow, ktory do portretow, a ktory do filmowania, gdzie zalezy mi na jak najwiekszej szerokosci

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Do Twojego canona 550 szerszy będzie canon 10-22. Do krajobrazu również go polecam, do portretów zarówno canon jak i samyang raczej średnio.

ha! w tym przypadku w ogóle nie ma się co zastanawiać jesli chodzi o jakość zdjęć a nie jedynie o kąt - tylko samyang!!! c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania - jak widze gdzies szerokie zdjecie z niego od razu poznaje go nawet na miniaturze - tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne, natomiast samyang to rewelacja - moge podeslac na maila rawy z samyanga - polecam calym sercem - obiektywy zupelnie bez porownania - niebo a ziemia - tylko samyang!!!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mizantro Zobacz posta
    ha! w tym przypadku w ogóle nie ma się co zastanawiać jesli chodzi o jakość zdjęć a nie jedynie o kąt - tylko samyang!!! c10-22 to najgorszy obiektyw jaki mialem jesli chodzi o jakośc odwzorowania - jak widze gdzies szerokie zdjecie z niego od razu poznaje go nawet na miniaturze - tak masakruje kolory, ostrość i zniekształcenia geometryczne, natomiast samyang to rewelacja - moge podeslac na maila rawy z samyanga - polecam calym sercem - obiektywy zupelnie bez porownania - niebo a ziemia - tylko samyang!!!
    Cichy - jakaś konkurencja ci rośnie?

PS: Z Samyanga zdjęcia poznać można nawet w rozdzielczości 320x240. Wiadomo po czym.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

a co moja wypowiedz ma wspolnego z Cichym?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów