Aha. Nie każdy obiektyw ma usm. Są także silniki mm. Ale to nie ma znaczenia. I tak są w obiektywie.
Aha. Nie każdy obiektyw ma usm. Są także silniki mm. Ale to nie ma znaczenia. I tak są w obiektywie.
Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX
Bagnet EOS: EF czy EF-s to bagnet elektroniczny. Mocowanie Canon EF
Pod FF masz szkła FF, pod aps-c masz ef-s i ef. Szkła z mocowaniem ef-s nie podepniesz do FF, jak ma to miejsce u nikona (351.8 G ), bo zachodzi obawa o uszkodzenie lustra. Nie ma żadnych śrubokrętów.
A wspomniana sigma jest pod EF czyli FF i APS-c
Ale Ty też na poważnie? EOS nigdy nie miał ŻADNYCH śrubokrętów. Dalej: To czy szkło ma USM nie ma żadnego związku z tym czy jest pod FF, czy pod APS-C. To po prostu taka, a nie inna konstrukcja silnika przesuwającego soczewki podczas pracy AF. Do każdej lustrzanki canona podepniesz dowolny obiektyw EF. Jednak szkła EF-S można podpiąć WYŁĄCZNIE pod cropa.
Ostatnio edytowane przez jac+ ; 10-02-2013 o 13:58
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
AhaaaaTeraz rozumiem. Myślałem, że HSM to w sigmach po prostu silnik do sterowania , że bez HSM nie można kupic szkła. Zatem dzięki wielkie za info
--- Kolejny post ---
Cropa => masz na myśli APS-C rozumiem tak?
--- Kolejny post ---
Jest szansa na jakieś sample?
--- Kolejny post ---
Nie no, miałem Pentax K-5 i tam był śrubokręt, a Sigma 30mm f1.4 działał akurat ze śrubokrętem. Pod wszystkie bagnety oprócz Pentax Sigma 30mm f1.4 miała HSM. Zatem stwierdziłem iż Sigma która nie ma HSM musi działać ze śrubokrętem.
[QUOTE=janulrich;1142740]Dzięki za info.. A podłączałeś może jakąś lampę, chodzi mi o TTL, czy w 6D wszystko gra. A i jeszcze jedno ... patrzyłeś na czystość matrycy czy coś "kurzy" ... fobia z Nikon D600QUOTE]
w eTTlu pracuje fajnie troche inaczej niż 7D (nie do końca potrafię określić na czym polega różnica wydaje mi się że mniej światła puszcza na dalszy plan skupiając się na pierwszym) ale nie ma błedów w naświetlaniu (choć mam defaultowo korekcję na lampie ustawioną na +2/3 ale ja walę często od sufitów i to czasem wysokich, wczęsniej musiałem ustawiać podobnie) i wygląda to ładnie (nwet jeden koleg stwiedził że zacząłem inaczej siecić i mu się bardziej podoba choć nie zmieniałem nic poza body). Lampa 580ex pierwsza wiec z drugą winno być jeszcze lepiej. Matryca pomimo 10k zdjęc zrobionych w zadymionych i zakurzonych klubach przy częstych zmianach szkieł - czysta, autoczyszczenie wygląda że działa bardzo dobrze.
mam 85/1.8 - śmiega idealnie (to szkło z resztą mi idealnie śmigało z każdym body jakiem miałem...) Af ustawia szubciutko i pewnie, szybciej niż np w 70-200/2.8
generalnie z wszystkimi obiektywami daje radę, najgorzej jest chyba dokładnie z tym co wspomniał Habakuk czylo 50/1,4 na długim dystańsie, z kilku metrów trafia szybko i prezcyzyjne ale już z kilkunastu faktycznie jest jakiś rozjazd. Ale z tym szkłem to ja zawsze miałem jakiś problem...
z powodu choroby dziecka testy przełożone mam nadzieję na ten tydzień...
Ostatnio edytowane przez rojo ; 10-02-2013 o 21:03
podpowiedzcie lepiej czy macie jakieś sprawdzone zamienniki akumulatora do 6d ?
janulrich
No niestety w kościele Mariackim (ciemno !!!) Lampy używać nie można :/
Ps. Ja też coraz bardzie zastanawiam się nad przytuleniem tego cudeńka![]()
Kusicie koledzy coraz mocniej tym 6D![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?