Dzianisz to podhalańska wioska położona na północnym zboczu grzbietu Gubałówki.
Plecak odpada z tego powodu, że czasem na plecach nosze ze 20kg w innym plecaku. Chyba najrozsądniejszym wyjściem będzie noszenie aparatu i obiektywu na górze w zwykłym plecaku
Lafar, chyba Shape Shifter Think Tanka. Ci spełni to wymaganie.
@Waka - jakiegoś Top Load Zooma i może ze 2 sakwy do pasa albo offtraila (to taki tlz z dwiema sakwami od razu). Będziesz miał wszystko pod ręką. Torba do plecaka transportowego to moim zdaniem nieporozumienie, zaraz wszystko boli. A im większą kupisz tym więcej do niej naładujesz. Kiedyś z kumplami robiliśmy tak, że wszystko w jeden plecak. Zostawiało się go w schronisku a to co potrzebne brało w drukim małym plecaku. Polecam.
Ból,bólem ale ręce masz praktycznie wyłączone.Torba ciężka wymaga podtrzymywania,cały jesteś usztywniony.Do focenia stajesz i najlepiej torbę postawić gdzieś.@Waka - jakiegoś Top Load Zooma i może ze 2 sakwy do pasa albo offtraila (to taki tlz z dwiema sakwami od razu). Będziesz miał wszystko pod ręką. Torba do plecaka transportowego to moim zdaniem nieporozumienie, zaraz wszystko boli.
Toploader umożliwia focenie w marszu,marsz z kijkami ,marsz na czworaczkachi dodatkowo może podpięty pod szelki odciążać plecak.[wolę jednak oddzielne szelki].
Ostatnio edytowane przez janmar ; 05-02-2013 o 12:23
dokładnie tego TLZ to polecam, dlatego, że go można doczepić do szelek i nie dodawać nic co uwiera szyję. Sakwy czasem można doczepić do pasa biodrowego plecaka i też wygodniejsze to jestChoć w jednej książce kiedyś przeczytałem, że najkorzystniej dla zdjęć krajobrazowych jest mieć aparat w plecaku. Tak, żeby zrobić zdjęcie trzeba się zatrzymać, zdjąć plecak, lepiej wybrać kadr no i przy okazji trochę odpocząć. Ale to jedynie jak się samemu idzie, jak w grupie szybka możliwość wyjęcia aparatu jest bezcenna. Nie każdy lubi czekać na fotografa
![]()
czy ktos z autopsji moze polecic duzy plecak, w ktorym daloby sie na raz nosic:
5DmkII z zapietym 24-105
600D z zapietym 70-300L z uchwytem statywowym
problemem jest ta druga para i obecnosc uchwytu statywowego, ktory sporo wystaje od lensa i jeszcze do kompletu ma nakrecona plytke. i nie, nie ma mozliwosci, zebym go zdjal
wyglada to troche w ten desen, oczywiscie 600D jest wyraznie mniejsze:
chyba LowePro, bo zawsze to mialem i sobie chwale. ale nie upieram sie. jakby nie kombinowal, to musi byc cos z solidnymi zamkami (ala Vertex a nie MiniTrekker), bo cholerstwo ciezkie bedzie a bywa otwierane po podczepieniu na haku statywu, gdzie te zamki pracuja...
do Verteksa 200 sie tego nie da zapakowac. dam rade zorganizowac przestrzen tak, zeby 600D z rurka wchodzilo po przekreceniu obreczy statywowej do pozycji pionowej, ale to nie jest wygodne, bo jednak najczesciej foce w poziomie. a chcialbym to miec zawsze gotowe do uzytku po wyjeciu z plecaka...
Dzięki za info. Obawiam się jednak ze wszystkie obiektywy do niego nie wejdą.
Oglądałem go i niestety wole jak jeden obiektyw jest podpięty -czasem nie ma czasu na składanie.
Moze ktoś ma Benro QUICKEN 300. Nigdzie nie mogę znalesc jego wymiarów zewnętrznych a gdzieś mi się obiło o uszy ze ma ok 20cm.
Zobacz LowePro Flipside 400 AW. Pakuję do niego to, co we wcześniejszym poście (#568) w tym wątku napisałem. S120-400 ma zapięty uchwyt statywowy i osłonę p-słoneczną w położeniu "transportowym", zresztą pozostałe szkła też mają osłony "tyłem do przodu". Myślę, że dasz radę się zmieścić.
Ostatnio edytowane przez jacek_63 ; 05-02-2013 o 14:30
kiedyś Canon, teraz Fuji
Aparat w plecaku to moim zdaniem bardzo kiepski pomysł, najlepiej mieć go zawsze pod ręką. A do reszty jak najbardziej plecak turystyczny, tam gdzie jedzenie, picie, gacie z rovylonu itp. Z dwoma plecakami po górach to nieciekawa perspektywa (no chyba, że wyjście chcesz traktować stricte fotograficznie).
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Może mi nic do tego, ale z doświadczenia (crumpler sevenfifty daily xxl) wiem, że użytkowanie torby, która mieści tyle sprzętu nie należy do specjalnie przyjemnych. A mianowicie:
1) Wyglądasz jak uchodźca, który ma ze sobą cały dobytek
2) Mimo, że od ponad roku już tej torby nie używam, to nadal moje ramię/bark nie wróciły do "pełnej kondycji"
Przy takiej ilości sprzętu polecam rozważenie plecaka, serio.
http://www.canon-board.info/pozostal...ml#post1132953
Tak do 8 linijki chyba.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk