Witam, od tygodnia nurtuje mnie to samo pytanie czy warto przejść z D300 na 5D czy nie.
Najbardziej brakuje mi właśnie tej 85 1.8, w nikonie generalnie jest trochę drogo i nie stać mnie na nikonowskie 85![]()
Ostatnio bawiłem się 60D z 85 1.8 i się zakochałem w Canonie(a może to tylko zauroczenie)
Genialny pomysł ! Szczególnie, że szkło kosztuje 3k
Ja się zastanawiam czy przejść z C do N o szkła się nie martwię ale dziękuję za propozycję![]()
desperadoskolega wyżej próbuje Ci powiedzieć, że 85mm na cropie a na FF robi SPORĄ RÓŻNICĘ a skoro jarałeś się 85mm na cropie to musisz się spodziewać, że na FF będzie zupełnie inaczej :> dlatego proponuje Ci 135mm ;o
do portretu i krajobrazów będziesz bardzo zadowolony
ta puszka ma świetny obrazek
Na 5D przeszedłem z systemu Pentaxa, zamieniając w praktyce technologicznie nowszą puszkę na sporo starszą, ale nie żałuję. Przyzwyczajony za dawnym lat byłem do kliszy i mojego wysłużonego zenita, a po przejściu na 5D poczułem się trochę jak na analogu. Obrazek ta pucha daje bardzo fajny. Ma swoje wady i nie jest to może mistrz ISO jak na dzisiejsze czasy (choć często użytkuję 800 czy 1600, więc daje radę), ale wydając relatywnie niedużo na 35/2 i 85/1.8 mam jak dla mnie całkiem uniwersalny zestaw, a szkła razem z body odwdzięczą się fajnymi zdjęciami. Tak więc polecam.
5d+35+85, r6+16+35+50+85, torba gratów
Tak sobie właśnie uświadomiłem, że 135/2 to bedzie szklo ktore nie tylko da mi kąt widzenia taki jak 85 na cropie, ale jeszcze z tego co slyszalem jest jednym z najlepszych szkieł w Canonie. Tylko że muszę na niego trochę odłożyć.. Chciałem na razie wystartować z tą nową 40tką/2.8, i zastanawiam się tylko czy jest sens w międzyczasie kupić sobie 85mm jako taki ekwiwalent 50tki z cropa ? Czy lepiej od razu dozbierac do 135 ?
pod portrety 85mm jest świetnym szkłem, gdzieś już na forum spotkałem się tekstami, że praktycznie każdy powinien mieć to szkłoszczególnie pod FF
chociaż na cropie też jest świetna!
ps. na używanej 85mm 1.8 raczej dużo nie stracisz jakbyś się chciał pozbywać![]()