tym bardziej nie rozumiem co ta ergonomia robi w puszcze xD za 7500 pln? Tzn oczywiście rozumiem, wymusza zakup 5D3 jak ktoś potrzebuje lepiej - albo inaczej na siłę próbuje pozycjonować 6D w tategorii aparatów amatorskich. Reasumując - w stosunku do innych xD albo nawet xxD jest wywalone, przeniesione i dziwne...
Ja może też zapomniałem wspomnieć, bo ja kadruję lewym okiem, wieć żeby zmieniać krzyżakiem przy secie punkt wyboru AF szczególnie ten po lewej stronie to muszę nos oderwać a czasem i oko. W dodatku joystick był blisko i wygodnie a te sterowniki są tak że musze kciuka dziwnie wyginać (już pisłem o tym). Nie wposminając o tym że czasem zdarzy mi się nosem zmienić punk wyboru AF zupełnie niezamierzenie. Może jak przećwiczę to będę je w ogóle nosem zmieniał, ale nie o to chyba chodziło twórcom...
A ja nie robie fotek w raw i wb używam...
Kto wie? W 50E, 3-ce i 5-tce analogowej starowało AF się za pomocą oka. W 6D za pomocą nosa. Jednak funkcja ta jest zarezerwowana wyłącznie dla lewoocznychDla jasności: też jestem lewooczny
@lysy1980 - sorki przyjęte. Serio trudno mnie nakręcić, ale jestem wyczulony na przypisywanie mi opinii, których nie jestem autorem. Summa summarum pomimo pewnych ALE, też najpewniej będę właścicielem tego "wykastrowańca".
Ostatnio edytowane przez jac+ ; 31-01-2013 o 15:37
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)
Mam pytanie dla tych co kupili w zestawie z 24-105. Czy tam jest osłona przeciwsłoneczna do obiektywu czy sam obiektyw z zaślepkami?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Miałem okazje pobawić się w MM z obiektywem 24-105
Jeśli chodzi o jakość wykonania, to nie czuje braku tej magnesowej obudowy, wg. mnie z bardzo dobrych materiałów aparat został wykonany, aparat bez gripa ładnie układa się w ręce jest wygodny dla moich łapŚrodkowy punkt AF śmiga aż miło z 24-105 Ostrząc na ciemne partie sklepu AF środkowym punktem łapał bezbłędnie, bocznymi punktami nie bawiłem się aż tak jak środkowym.
Faktycznie ergonomia dziwna wręcz, miałem pełną świadomość że nie ma joya ale robiąc zdjęcia momentami się zapominałem i macałem kciukiem w poszukiwaniu joya, faktycznie jeśli chodzi o zmianę punktów AF to trochę nie wygodnie w tym "krzyżaku" przy pokrętle, ale kto będzie to zmieniał, skoro tym aparatem głównie focić będzie się środkowym punktem. Drażniła mnie klawiszologia aparatu, wszystko wydawało się takie rozrzucone po nim i chaotyczne, paluszki się plątały - kwestia przyzwyczajenia moim zdaniem.