http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...
Zrobiłem kilkaset zdjęć reportażowych w świetle mieszanym, w pomieszczeniach, z użyciem AWB i zauważyłem mocne przesycenie barw czerwonych (np usta dzieci wychodzą jak malowane szminką - nienaturalnie jaskrawe). Wszędzie tam gdzie występują czerwienie jest ich przesycenie. To jednak jest głównie z udziałem, lub w całości światła sztucznego. Nie jest to stan, który można naprawić tylko balansem bieli, ponieważ równowaga pozostałych barw jest OK - biel i szarości też OK Trzeba się uciekać do zmniejszenia saturacji w barwach czerwonych już w programie graficznym (najlepiej operując osobnymi suwaczkami dla pomarańczy, czerwieni i purpury). W plenerze, w dzień pochmurny, w śnieżnym krajobrazie, gdzie 100% białe światło, przejaskrawienia te nie występują, lub jeśli, to w małym stopniu. Chyba AWB w 6D nie jest zbyt dobre. Może kolejne firmware to poprawią.
Ostatnio edytowane przez pepey ; 23-01-2013 o 06:48
Czytaliście już DFV i recenzje 6D? Spostrzeżenia odmienne od tych tutaj![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
jutro o 20 w programie fotograficzny program bez nazwy będzie o canon 6D, ale czy cały odcinek to nie wiem Digital Foto Video - Digital Foto Video. Pozdrówki
Min że AF słaby, boczne nie użyteczne gorsze od tego co jest w serii 5D, WiFi wolne jesli chodzi o przesyłanie danych do kompa, HDR pic na wode, za to odwzorowanie kolorów jedno z najlepszych na rynku, szumy na podobnym poziomie co u Nikona D600 to tak w skrócie![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Żarówki i także żarówki plus światło z okien, jeżeli za dnia. Flesza nie używałem - ISO 25600 użyteczne, a czy były także miejscami halogeny - to się nie przyglądałem. Mam przypuszczenie, że jeśli znaczna ilość barw zółtych, to w ustawieniu AWB "dowala" ostro czerwieni, ale tylko w czerwieniach i nie można to skorygować korekcją koloru w aparacie, bo to jest korekcja ogólna.
Ostatnio edytowane przez pepey ; 24-01-2013 o 04:34