Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: Rozjaśniacz szkieł +1ev

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Rozjaśniacz szkieł +1ev

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    na Optycznych trwa ożywiona dyskusja na temat tego wynalazku
    warto poczytać
    jednak i bez niej wiadomo, że booster jest przereklamowany, przeszacowany, będzie drogim i chyba zbędnym "instrumentem"
    Optyczni wydali (napastliwy i utrzymany w tonie sensacji) werdykt nie tknąwszy nawet tego konwertera - bardzo profesjonalne podejście. Ich problem polega na tym że w teorii strasznie na wszystkim się znają, tylko niekoniecznie na praktycznej fotografii (vide sample w testach).

Osobiście nie widzę niczego zbędnego ani przereklamowanego w szpeju, który potencjalnie daje mi funkcjonalność lustrzanki z matrycą małoobrazkową w malutkim, lekkim i niedrogim evilu. Rzecz sprowadza się zatem do weryfikacji skuteczności tego układu, stwierdzenia ew. mankamentów którymi producent nie raczył się pochwalić i dokonania bilansu plusów dodatnich i plusów ujemnych tego rozwiązania.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Trochę mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz, po co do małego i lekkiego evila zamontować duże ciężko szkło? To ja już wolę do większej i cięższej lustrzanki przynajmniej trzyma się to lepiej, a te kilkaset gramów więcej dam jeszcze radę udźwignąć. Głębia ostrości zostaje ta sama więc, niby światła więcej, ale też większa matryca ma lepszą czułość, więc te więcej światła to na niewiele się zdaje. W poprawę jakości dla nowych obiektywów jakoś nie bardzo na razie wierzę, dla starych projektowanych pod analoga może, ale już takimi nie dysponuję.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Najtańsza nowa lustrzanka FF to w tej chwili koszt ok. 7500PLN - NEX z adapterem spokojnie zamknie się w 4 tysiącach. Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo, do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie. O tym jak się to sprawdzi w praktyce i czy nastąpi poprawa czy pogorszenie będzie można coś powiedzieć, jak będzie możliwość praktycznego przetestowania i bezpośredniego porównania z FF.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Trochę mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz, po co do małego i lekkiego evila zamontować duże ciężko szkło?
    A właściciele małych i zgrabnych szkieł systemu Canona FD czy Minolta MD czy Nikony Ais czy Pentaxy i te Pentaxy Limited - wszystko pod pełną klatkę. A szkoda było psuć ich kąty widzenia i plastykę na APS-C, teraz problem ten wydaje się rozwiązany - oczywiście jeśli pod tyle kombinacji zrobią te adaptery.

A szkła z EF - jak np. 24/2.8, 28/2.8, 35/2.0, 40/2.8 - pod EOS-M
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 16-01-2013 o 12:51

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Najtańsza nowa lustrzanka FF to w tej chwili koszt ok. 7500PLN - NEX z adapterem spokojnie zamknie się w 4 tysiącach. Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo,
    No to jest jakiś argument.

do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie.
    Ale tych lekkich może poza kilkoma wyjątkami (np. 50f1.4) to chyba znajdą się odpowiedniki dedykowane. Choć z drugiej strony rozumiem, jak ktoś uzna, że dla tych kilku może być warto kupić taki konwerter.

O tym jak się to sprawdzi w praktyce i czy nastąpi poprawa czy pogorszenie będzie można coś powiedzieć, jak będzie możliwość praktycznego przetestowania i bezpośredniego porównania z FF.
    To już pisałem - zobaczymy. Na razie nie jest to dla mnie ciekawa opcja, ze względu na brak wiary.

A optyczni ze swoim "newsem" przesadzili to fakt.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    A właściciele małych i zgrabnych szkieł systemu Canona FD czy Minolta MD czy Nikony Ais czy Pentaxy i te Pentaxy Limited - wszystko pod pełną klatkę. A szkoda było psuć ich kąty widzenia i plastykę na APS-C, teraz problem ten wydaje się rozwiązany - oczywiście jeśli pod tyle kombinacji zrobią te adaptery.
    a myślisz, że plastyka po potraktowaniu tym konwerterem zostanie ta sama?

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    A szkła z EF - jak np. 24/2.8, 28/2.8, 35/2.0, 40/2.8 - pod EOS-M
    A nie ma dedykowanych odpowiedników? Pod eos-m na razie nie ma, ale pod m4/3 coś podobnego się chyba znajdzie.

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    a myślisz, że plastyka po potraktowaniu tym konwerterem zostanie ta sama?
    A nie ma dedykowanych odpowiedników? Pod eos-m na razie nie ma, ale pod m4/3 coś podobnego się chyba znajdzie.
    Tak to wygląda - masz przykładowe wyżej w wątku fotki.

A właśnie dedykowane odpowiedniki to już nie ten obrazek co z FF.

Dopiero zaczyna

Mnie to kusiło by takie rozwiazanie dla FF kiedy można by podłączyć obiektyw od średniego formatu np Mamiya RB/RZ67.
    Sam szukam teraz możliwości podłączenia obiektywów z centralną migawką do Canona tak aby korzystać z migawki obiektywu (dużo krótszy czas synchronizacji) .
    5D mkII |Sammy 85mm 1.4 | 50 1.8 | 28 2.8 | Quantum, Elinchrom i JinBei 600 RF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo, do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie.
    Tak naskoczyłeś na Optycznych a sam nie zabłysnąłeś tą opinią Naprawdę lustro vs. evil to tylko większy uchwyt ? ;]
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Najtańsza nowa lustrzanka FF to w tej chwili koszt ok. 7500PLN - NEX z adapterem spokojnie zamknie się w 4 tysiącach. Prawie 4 klocki za nieco pewniejszy chwyt to trochę sporo, do tego nie wszystkie obiektywy lustrzankowe są duże i ciężkie. O tym jak się to sprawdzi w praktyce i czy nastąpi poprawa czy pogorszenie będzie można coś powiedzieć, jak będzie możliwość praktycznego przetestowania i bezpośredniego porównania z FF.
    Z tą poprawą bądź pogorszeniem to lekkie nadużycie. Pogorszenie musi nastąpić, a wynika to z budowy wszechświata. Nie mniej uważam to za super gadżet dla wszystkich posiadaczy szkieł EF i NEXów (a w przyszłości - mam nadzieję - NXów, czyli i mnie ).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

mam Nexa i szkła EF, ale jak narazie nie kręci mnie ten wynalazek

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów