Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: sprzet do portretów

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Odp: sprzet do portretów

Tak się podepnę do tematu może...
    Do zdalnego błyskania zwykłymi lampami błyskowymi czego używacie do rozpraszania? Parasoli białe czy softboxy?
    Zobaczyłem dziś ceny softboxów i trochę mi się nie uśmiechają...wiem,że za jakość trzeba płacić, jednak różnica w cenie softbox 50x50 a parasolka 110 to jakieś 150zł...
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Do zdalnego błyskania zwykłymi lampami błyskowymi czego używacie do rozpraszania? Parasoli białe czy softboxy?
    Zobaczyłem dziś ceny softboxów i trochę mi się nie uśmiechają...wiem,że za jakość trzeba płacić, jednak różnica w cenie softbox 50x50 a parasolka 110 to jakieś 150zł...
    Softbox świeci inaczej, parasolka inaczej. Softbox 50x50 świeci inaczej niż softbox 90x120. Softbox prostokątny świeci inaczej niż softbox ośmiokątny. Każdy ma swoje zastosowanie. Nie piszesz co chcesz tym oświetlać, gdzie i w jakich warunkach. Modelkę w plenerze za dnia na ten przykład, możesz świecić białą parasolką z lampą systemową "ładniej" niż softboxem 50x50cm. Możesz, jeśli się postarasz . Co nie znaczy, że takim softboxem będzie "brzydko". W kilku zdaniach nie da się zawrzeć wszystkiego na ten temat, ale białą parasolkę spokojnie możesz sobie kupić, pamiętając o tym, że nie jest to softbox .

Możesz zerknąć na porównanie co jak świeci - tutaj jest niezłe, bo uwzględnia korekty mocy lamp i widzisz tylko różnice w typie światła i co za tym idzie - cienia. Jest jeszcze popularna porównywarka na stronie sklepu Frippers, ale tam lampa świeci z tą samą mocą ze wszystkimi modyfikatorami, co jest bez sensu - raz ciemniej, raz jaśniej.

Porównanie zastosowania akcesoriów studyjnych - Studio Fotograficzne
    Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta

Uprawnienia umieszczania postów