Czy dobrze kombinuję? Zakupuje do laptopa TRANSCEND Express Card USB 3.0 x2 do jednego portu podpinam czytnik 3.0 z kartą CF a do drugiego zew dysk i cieszę się kosmiczną prędkością kopiowania jaką dale mi USB 3.0 ;-)
Czy dobrze kombinuję? Zakupuje do laptopa TRANSCEND Express Card USB 3.0 x2 do jednego portu podpinam czytnik 3.0 z kartą CF a do drugiego zew dysk i cieszę się kosmiczną prędkością kopiowania jaką dale mi USB 3.0 ;-)
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mój dysk a raczej dyski wszystkie maja swoje zasilanie. Mam pytanie bo jedne EXPRESS CARD sa bez zasilania a inne mają dodatkowe zasilanie czy to ma jakieś znaczenie?
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
kwestia wygody po prostu - do działania niektórych kart w trybie USB 3.0 potrzebny jest zewnętrzny zasilacz (np. tej). IMHO mało wygodne rozkładać i podłączać dodatkowy zasilacz za każdym razem, gdy chcę skorzystać z USB 3.0.
chodzi po prostu o to, że zasilanie magistrali express card w laptopie - zgodnie ze standardem - dostarcza prąd 1.0A (max 1.3A).
jest to trochę za mało, żeby zasilić dwa porty USB 3.0, które wymagają łącznie 1.8A. co gorsza, karta jest zasilana napięciem 3.3V, a porty USB wymagają 5.0V, co dodatkowo pogarsza sytuację prądową (przeliczając: karty dostają 3.3 wata, a potrzebują 9W, brakujące 5.7W muszą więc uzupełnić z zewnętrznego zasilacza).
oczywiście jeżeli twoje dyski mają zasilanie własne (domyślam się, że są to dyski 3.5"), to problemu nie ma, bo karcie najprawdopodobniej wystarczy mocy do samej komunikacji i zasilenia czytnika. jednak przy dyskach zasilanych tylko z USB, mogą pojawić się problemy.
dlatego karty USB w portach PC card, CardBus, ExpressCard (potocznie zwanych PCMCIA) to zawsze był problem z uwagi na "deficyt mocy".
dlatego - jak już pisałem - wolałem swego czasu kupić tylko czytnik do ExpressCard, niż kombinować.
pozdro.,
m.