W sumie racja, podgląd zdjęć i kasowanie po drugiej stronie ekranu, menu i info wygodnie koło siebie. Jak dla mnie nawet lepiej.
W sumie racja, podgląd zdjęć i kasowanie po drugiej stronie ekranu, menu i info wygodnie koło siebie. Jak dla mnie nawet lepiej.
Witam,
Czy udało się Wam znaleźć jakieś dobre landszaftowe sample z niskim ISO i dużą ilością detali, przy dobrym świetle zastanym (świt, zmierzch)? Przez jakiś czas szukałem takich zdjęć, ale wszyscy zdają się testować wysokie ISO w ciemnościach lub idą w fotki, w których przez cały kadr przewija się rozmyta woda przez tryb long exposure. Nie znalazłem za wiele zdjęc dających pogląd na to, jak ta puszka sprawdzi się w jej "docelowym" zastosowaniu.
Pozdrawiam
Brak usuniętych (dla mnie również nieprzydatnych) przycisków całkiem mnie nie boli ale właśnie do "dwuręcznego kasowania" już przywykłem i zastanawia mnie czy da się to łatwo przerzucić na obsługę jedną ręką, która musi zrobić wszystko - czyli wcisnąć przycisk podglądu, przewijać zdjęcia, wciskać przycisk kasowania i jeszcze potwierdzać skasowanie - jeden palec po kolei 4 czynności. Do tej pory role się dzieliły po połowie a teraz lewa ręka nie ma nic do roboty i mogę podejrzewać że raczej szybciej i wygodniej nie jest, ale chętnie bym usłyszał opinie kilku osób które już to przerabiają (tylko nie piszcie błagam żeby sobie kupić 5DIII - to rozwiązanie łatwo wydedukować ;-) )
Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?
Chce Ci się kasować guzikiem? Przy tych pojemnościach kart...
'jak czlowiek umrze, to nie zyje' kurt vonnegut, jr.
Masz Dropboxa? Nie? To masz: http://goo.gl/wDbXq + 500MB dodatkowo ;-)
Czy aby na pewno? Góra korpusu z plastiku, szybka przysłaniająca LCD z plastiku, migawka 100tys. bez gw. na przebieg - to tyle rzeczy o których wiemy bo producent sie do nich "przyznaje". Fajny aparat, ale jednak producent wyrażnie pozycjonuje go jako entrylevel dla FF.
Nie ma bo matówka w 5D3 jest połączona z ekranem ciekłokrystalicznym na którym wyświetlane są dodatkowe informacje.
U góry korpusu zniknęło sterowanie balansem bieli i ekspozycją lampy.
Ostatnio edytowane przez fro ; 20-12-2012 o 12:17
Ostatnio edytowane przez patric89 ; 20-12-2012 o 12:29
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Do mnie dzisiaj dotarł 6D wraz z Tamronem 24-70 USD. Dotychczas miałem do dyspozycji 550d i dla mnie różnica ogromna. Jak narazie nie miałem jak potestować bo ładuje baterie.
Dla mnie ergonomia ok., nie miałem wcześniej 5d ani innych pół/profesjonalnych.
Wiecej napiszę jak go w końcu przetestuje.
Co mnie zaskoczyło to body strasznie lekkie, za to tamron cięższy :P
Chłopie, z nieba mi spadłeś! Od kilku dni szukam w necie fotki jak wygląda 24-70VC na 6d. Weź pstryknij fotkę jak ten zestaw wygląda. Czy jak założysz aparat na szyję, to zestaw jest na tyle niewyważony, że obiektyw "obraca" na pasku zestaw do dołu, czy trzyma się w poziomie?
Pentax K-5 II, Leica M9
To i ja podzielę się pierwszymi wrażeniami. Jako użytkownik 5d1 jestem bardzo pod wrażeniem. Pierwsze co to nowa puszka jest nieco mniejsza i lżejsza, dłonie mam raczej małe więc idealnie mi leży. Af jak narazie testowałem przy świetlówkach,gdyż kurier późno dotarł i powiem jest znaczna różnica w stosunku do starej puszki. Przy w miarę oświetlonych i kontrastowych powierzchniach boczne punkty trafiają bezbłędnie,ich szybkość i czułość porównuję do centralnego 5d. W przypadku środkowego jest na prawdę super. Nie łapie ostrości jedynie w mocno ciemnym pomieszczeniu lub w płaskich i nie kontrastowych powierzchniach takich jak ściany. Iso? Bajka. Robiąc jpgi przy włączonych odszumianiach obraz na iso10000 wygląda jak iso1600 na starej 5d. Nie rozgryzłem jeszcze gps i wifi pod ipada,dzisiaj się tym zajmę.Klawiszologia jest mocno intuicyjna i jedyny przycisk o którym zapominam i szukam po drugiej stronie to ten z ikonką "play" . Al servo dokładnie nie sprawdziłem ale robiąc zdjęcie na 2.8 iso8000 1/100 trafiło dwa na cztery zdjęcia w osobę idącą w moim kierunku normalnym krokiem. W końcu mamy poziomicę,którą możemy również ustaliś przez wizjer i pokazywana jest jako strzeble ev (środek to poziom) Można ustalić ile razy przybliża się zrobione zdjęcie by szybko sprawdzić jego ostrość. Karty sd same zalety. Nie potrzeba czytnika do laptopa, tanie i małe. W sumie jedno gniazdo jest ok bo pewnie nawet mając dwa,jedno by się kurzyło6d ma w końcu tryb HDR łączący 3 zdjęcia o wybranej różnicy ev 1 do 3. Akumulator 45% po 356zdjęciach i zabawie opcjami.Af ma dużo kombinascji szczególnie do servo,poza tym metoda flexizone,szukanie twarzy lub szybki af. Co mi się jeszcze bardzo podoba to cichutka migawka już w standardowym trybie. Po dłuższym użytkowaniu może pokuszę się o jakiś teścik.