Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1178

Wątek: [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Odp: [jacek_73] do National Geographic i tak mnie nie wezmą

No tak Powinienem się domyślić, tym bardziej, że jestem mieszkańcem portowej Gdyni. Na moje usprawiedliwienie dodam, że w Gdyni takich polerów nie ma, są to głównie tzw. grzybki Myślę, że tego typu polery jak ze zdjęcia to znaleźć można jedynie/głównie na rzekach. Czyżby brzeg był w tym miejscu nieumocniony? Tego się pewnie nie dowiem, ale taki może być powód. Dzięki za odpowiedź Janmar.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

W Gdyni też masz np. w basenie Mariusza Zaruskiego :-)
    Na morzach też.Wszędzie gdzie pływy,śluzy np. kanał Kiloński ,wejścia z morza płn,Tamiza itd.
    I podobnie jak tam nabrzeże umocnione , w całej Bydgoszczy[ sporo km]ale śluz kilka,woda zmienna.Ta rzeka Brda to część kanału,szlaku między Królewcem a Berlinem , kilkaset lat ciężkie barki pływały. Więc woda uzbrojona .Miejsca postojowe przy nabrzeżu ,stawy .
    Szlak odżywa, jest w budowie marina.Piękna z hotelem.
    Fajna sprawa.Zaczęło się od przywilejów Kazimierza Wielkiego,spław drewna ,handel solą,mennica napędzana rzeką.Potem cesarz wybudował regularny kanał.
    Jedna z największych dróg wodnych w Europie,można przepłynąć na morze śródziemne w jedna stronę i do oceanu indyjskiego w drugą systemem rzek i kanałów.W zasadzie Bydgoszcz powstała i żyła z Brdy,wzdłuż Brdy i dla Brdy.
    Król Kazimierz uwolnił mieszkańców od podatku za posiadanie jednostek pływających..i się opłaciło.Szkoda że dziś inne sposoby stosują rządy...
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 17-12-2012 o 00:02

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Racja, truizmy. Jednak bardziej zdumiewa mnie (że ośmielę się użyć tak mocnego słowa) to, jak ludzie szybko zapomnieli jakie to miejsce było...zaniedbane. A z drugiej strony to może i dobrze

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ...jest w budowie marina.Piękna z hotelem....
    Nadal w budowie, lecz tak samo jak w przypadku Potopu wprawki można zacząć uskuteczniać
    [818] przystań Bydgoszcz

@ thomaslel - przy okazji udało mi się ogarnąć w miarę czytelnie nabrzeże, więc ciekawość Twoja (mam nadzieję) zostanie zaspokojona

[819]
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 18-12-2012 o 19:44
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez thomaslel Zobacz posta
    ... Czyżby brzeg był w tym miejscu nieumocniony? Tego się pewnie nie dowiem, ...
    Spokojnie Nie dziś i nie jutro, ale w przyszłym tygodniu na pewno. Powodem takiego stanu rzeczy jest tzw. rewitalizacja Wyspy Młyńskiej i zdjęcia z przed roku są już mocno nieaktualne. A na pewno miejsca z którego było robione ostatnie zdjęcie. Dziś już mało kto z bydgoszczan pamięta, że jeszcze kilka lat temu Wyspa Młyńska to było miejsce gdzie łatwo można było zarobić w ryło od jakiegoś żula czy innego wyrostka...

[816] [817] bydgoszczanie twarzą do Brdy

Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Uprawnienia umieszczania postów