Tak sie składa, że najwięcej negatywnych opinii pochodzi od osób, które albo nie miały tego szkła w rękach, albo miały przez chwilę i nie potrafią go docenić. Jak dla mnie szkło rewelacja, bardzo ostre od pełnej dziury, wspaniały bokeh, kolory. Oczywiście można się przyczepić do winiety, ale przy tej jasności i szerokości nie ma co narzekać. Podstawowym problemem jednak może być trafność AFa. Z moim 5DIII w odległości do fotografowanego obiektu do 3m mam jakieś 95% trafionych ujęć. Problem zaczyna się powyżej 3m, gdzie trafność mocno spada i w sumie nie wiem od czego zależy, chyba od kaprysów obiektywu bo waha się od 50-80%. Czasem trafia jak nigdy a czasem jego rozrzut wręcz przeraża.
Mam mariuszp. do Ciebie pytanie, czy po regulacji na Żytniej ostrzy Ci z daleka równie trafnie co z bliska? Jeżeli tak, to może się pokuszę o oddanie do kalibracji.
Z drugiej strony parametry tego szkiełka wymuszają wręcz fotografowanie z bliska, wtedy widać jego zalety i jest sens używania. Do kadrów z daleka można domykać przysłonę i problem z AFem praktycznie zanika, można też wyciagnąć z torby stare dobre 24-70.