Pokaż wyniki od 1 do 10 z 963

Wątek: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Canon 24mm f/1.4 L II USM lens

Cytat Zamieszczone przez mariuszp. Zobacz posta
    Nie wiem skąd tyle głosów negatywnych o tym szkle. Ja kupowałem w ciemno i po regulacji na żytniej na obu puszkach 5DMKII to ideał.
    Tak sie składa, że najwięcej negatywnych opinii pochodzi od osób, które albo nie miały tego szkła w rękach, albo miały przez chwilę i nie potrafią go docenić . Jak dla mnie szkło rewelacja, bardzo ostre od pełnej dziury, wspaniały bokeh, kolory. Oczywiście można się przyczepić do winiety, ale przy tej jasności i szerokości nie ma co narzekać. Podstawowym problemem jednak może być trafność AFa. Z moim 5DIII w odległości do fotografowanego obiektu do 3m mam jakieś 95% trafionych ujęć. Problem zaczyna się powyżej 3m, gdzie trafność mocno spada i w sumie nie wiem od czego zależy, chyba od kaprysów obiektywu bo waha się od 50-80%. Czasem trafia jak nigdy a czasem jego rozrzut wręcz przeraża.
    Mam mariuszp. do Ciebie pytanie, czy po regulacji na Żytniej ostrzy Ci z daleka równie trafnie co z bliska? Jeżeli tak, to może się pokuszę o oddanie do kalibracji.
    Z drugiej strony parametry tego szkiełka wymuszają wręcz fotografowanie z bliska, wtedy widać jego zalety i jest sens używania. Do kadrów z daleka można domykać przysłonę i problem z AFem praktycznie zanika, można też wyciagnąć z torby stare dobre 24-70 .
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 16-12-2012 o 14:44
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Z moim 5DIII w odległości do fotografowanego obiektu do 3m mam jakieś 95% trafionych ujęć. Problem zaczyna się powyżej 3m, gdzie trafność mocno spada i w sumie nie wiem od czego zależy, chyba od kaprysów obiektywu bo waha się od 50-80%.
    To jak to w końcu jest - poprawili pracę z szerokimi stałkami w 5DIII czy jednak nie? Po okresie zakupowej kwarantanny coraz cieplej patrzę w stronę trójki (syn zaraz zacznie chodzić i biegać, więc jest pretekst ;-)), niemniej bardzo liczyłem na drastyczną poprawę w tym temacie, a z tego co czytam, to widzę, że tu mogę się trochę rozczarować.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    To jak to w końcu jest - poprawili pracę z szerokimi stałkami w 5DIII czy jednak nie? Po okresie zakupowej kwarantanny coraz cieplej patrzę w stronę trójki (syn zaraz zacznie chodzić i biegać, więc jest pretekst ;-)), niemniej bardzo liczyłem na drastyczną poprawę w tym temacie, a z tego co czytam, to widzę, że tu mogę się trochę rozczarować.
    To nie jest kwestia body a samego szkła, bo z innymi puszkami jest podobnie i jeszcze gorzej. 5DIII z 35L czy 50L trafia praktycznie zawsze, a 24-ka ma taka niestety specyfikę. Wydaje mi się, że przy tych parametrach nawet jak wyjdzie III wersja tego szkła wiele lepiej nie będzie. Nowa piątka z 24L zachowuje się lepiej niż 5DII, bo mozna używać bocznych punktów i trafiają.
    A co do AFu 5DIII, to jak dla mnie rewelacja - jak na złość trafia nawet przy świetle małej świecy w dużym pomieszczeniu. Aż mi się znudziło to testowania, bo nie wiem jak musi być ciemno żeby sie pogubił. I nie ma znaczenia czy centralny, czy boczne. Wreszcie mam to o czym od dawna marzyłem i czego zazdrościłem posiadaczom nikona.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów