Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Stabilizacja w obiektywie

Domyślnie Stabilizacja w obiektywie

Witam,
    tak się ostatnio zastanawiam

obiektyw :
    tamron 17-50 2.8f bez stabilizacji
    canon 18-55 3,5f IS II ze stabilizacją

w gruncie rzeczy te obiektywy w jasności są takie same. Canon nadrabia w stabilizacji, a tamron traci na braku stabilizacji. Ponieważ aby zrobić ostre zdjęcie bez stabilizacji będę musiał otworzyć przesłonę. Więc w gruncie rzeczy oba oiektywy będą robiły takie same zdjęcia w trudnych warunkach oświetleniowych. Canon ze stabilizacją f3,5 to tak jakby obiektyw 2.8f bez stabilizacji.

Czy mam rację?? Więc nic nie zyskam kupując tamrona bez stabilizacji abym coś zyskał musiał bym go wsiąść z VC.

Dobrze myślę?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie Odp: Stabilizacja w obiektywie

W gruncie rzeczy nie masz racji.
    Canon ma f3,5 tylko na szerokim końcu, potem ciemnieje. Poza tym jest to tzw. kit, czyli najprostszy i najtańszy obiektyw. Nie grzeszy ostrością i posiada całkiem bogatą gamę wad optycznych.
    Tamron może i nie jest świetnie wykonany, ale to całkiem niezłe szkło.
    Poza tym - stabilizacją ewentualnego ruchu nie zamrozisz.

xxxxxxxxxxxxxxxreg.pkt.6.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-12-2012 o 12:12

Uzależniony Awatar kaindox

Jak wyżej, źle myślisz. O ile przy statycznych obiektach typu architektura czy landszafty stabilizacja może czę ściowo zrekompensować brak światła, o tyle przy obiektach poruszających się wyjdą Ci same mazy. Nie wspominając o przewadze tego tamrona nad canonowskim kitem jeśli chodzi o optykę.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Miałam kiedyś i kita i tamrona bez VC. Tamron bije na głowę we wszystkim kita - jak bardzo potrzebujesz stabilizacji - to weź wersję z VC. Jednak przy takich ogniskowych nie jest ona niezbędna. Biorąc Tamrona zyskujesz jakość i światło.

Stabilizacja, nawet najlepsza, nie pomoże, jak coś ci będzie PRZED obiektywem skakać.
    Ostatnio edytowane przez shutter ; 12-12-2012 o 19:29
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

podepnę się pod temat
    1)Warto dołożyć te kilka setek i kupić tamrona 17-50 VC ? czy może odpuścić i kupić bez stabilizacji taniej ?
    2) Mam teraz 50mm 1/8 czy po ewentualnym zakupie 17-50 jest sens trzymać 50mm 1/8 czy może tamron będzie w stanie go w miarę przyzwoitym stopniu zastąpić ?
    Ostatnio edytowane przez salas ; 12-12-2012 o 22:39

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

ad1 - przy takich ogniskowych VC nie jest potrzebny, lepiej zostawić kilka stów na coś innego
    ad2 - a co focisz głównie? zresztą z czasem zobaczysz jak często którego szkła będziesz używać i wtedy można zdecydować

Hmmm to którego tamrona brać ? 17-50 czy 28-75??

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    podepnę się pod temat
    1)Warto dołożyć te kilka setek i kupić tamrona 17-50 VC ? czy może odpuścić i kupić bez stabilizacji taniej ?
    Warto, przy fotografowaniu scen statycznych stabilizacja przyda się, możesz dzięki niej zjechać z ISO czy przymknąć bardziej przysłonę, posiadałem tego Tamrona w wersji bez stabilizacji i czasami mi jej brakowało.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów