Ha! Niech zyje potega internetu
Działa jak złoto, a ja jutro zadzwonie i powiem Pani ze nie miala racji....;-)
Wielkie dzieki Kolego, niby drobiazg ale mnie meczylo czemu sie nie da skoro w innych sie da.
Takie pytanko: Czy podczas robienia zdjęcia, impuls wyzwalający zawsze idzie na gorącą stopkę (5DII) ?
Pytam, bo zauważyłem iż po podłączeniu aparatu do komputera i pracy w live view, nadajnik radiowy nie wysyła impulsu.
Czym może być to spowodowane?
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Mam pytanie do użytkowników rf-603. Czy próbował ktoś kiedyś takiego połączenia: body + lampa z TTLem na sankach, + nadajnik połączony z korpusem przez kabel PC-PC (bądź, jeśli tak nie działa) kabel PC zakończony kostką z takowym gniazdem i pod to podpięty nadajnik?
Na chłopski rozum powinno tak działać, jeśli przy wyzwoleniu błysku sygnał idzie zarówno przez sanki jak i przez gniazdo pc (chyba, że się mylę?), ale wolę się upewnić.
Generalnie zamysł jest taki, żeby z puski nie zdejmować lampy, zachować ttl, a dodatkowo mieć lampy wyzwalane w manualu i to wszystko za pomocą rf-603. Da się?
Pozdrawiam
Canon 50D BG-E2N | 8/3,5 | 10-22/3,5-4,5 | 17-85/4-5,6 IS | 50/1,8 | 70-200/2,8L IS | 580ex II | 2x Yn-560 |
Tylko co rozumiesz przez "ttl"? Pomiar expozycji przy blysku pomiarowym? Wtedy lampa na sankach bedzie Ci walic wieksza moca niz potrzeba, bo do pomiaru nie bedzie blysku z manualnych lamp. Moznaby wprzwdezie robic korekcje blysku, ale w takim przypadku to lepszy bedzie manual.
Lampy wyzwalane przez radio służyłyby do doświetlenia tła i nie ingerowałyby w dużym stopniu w główny temat zdjęć, a inną sprawą jest też wspomaganie AF, którego nie będzie jeśli zamontuję zestaw piętrowo, prawda?
W każdym razie, próbował ktoś takiego połączenia? Powinno działać?
Pozdrawiam
Canon 50D BG-E2N | 8/3,5 | 10-22/3,5-4,5 | 17-85/4-5,6 IS | 50/1,8 | 70-200/2,8L IS | 580ex II | 2x Yn-560 |