Według mnie to oczywiste że kitem wyjdzie 'takie' zdjęcie lepsze niż 50mm 1.8 II
Według mnie to oczywiste że kitem wyjdzie 'takie' zdjęcie lepsze niż 50mm 1.8 II
sam obiektyw zdjęcia nie robi .....
według mnie ostre jest w miarę, nie jest natomiast kontrastowe jak na mój mały rozumek, podejrzewam, ze robione było pod wieczór gdy zaczynało już szarzeć w lesie a wtedy cudów już się nie dokona raczej
To nie tak.50ka to akurat szkło do wszystkiego.Baaaardzo uniwersalne.
Zacznijmy od tego że nie wiemy jaki był zamysł autora.
Jeśli chciał mieć ostre na zdjęciu max.tego co widać to powinien:
Ustawić punkt ostrości na hiperfokalną.Przesłonę na wartość około 13 lub więcej [w zależności od charakterystyki szkła]
Przy tym motywie i porze dnia można wszystko nastawić co się chce.
Jeśli chciał mieć pasek śniegu kilka kroków przed sobą ostry i resztę fotki mało ostre z pogarszającą się ostrością przed i za punktem ostrości ,to ustawił około 5,6 i pstryknął w drogę przed sobą.Tam jest ostro ,ale już drzewa w pasie ostrości są zasłonięte przez te nieostre na pierwszym planie.
Obiektyw oceniając na podstawie tego jednego zdjęcia jest ok.
A testy ostrości należy robić zgodnie z zasadami,podać sposób testowania i założenia,exif.
Ocena na podstawie jednej fotki krajobrazowej jest dalece niepewna.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 08-12-2012 o 00:17
jak na moje oko to zdjęcie jest na bank wyostrzone jak nie w programie to przez puche ... btw jest bardzo ostre ; )
nie popadajmy w przesadę, zdjęcie w tej rozdzielczości jakie widać jest ostre i tyle.
Tak to zdjęcie prosto z puszki.
możliwe, mogłem zapomnieć wyłączyć wyostrzanie.
Powiem tak, zrobiłem te zdjęcie bo chciałem sprawdzić ostrość obiektywu. Mam od kilku dni wrażenie że ten obiektyw nie robi ostrych zdjęć jak w testach. Mój Kit 18-55 IS II robi ostrzejsze. Ale te zdjęcie już wiem że zrobiłem źle.
Postaram się w poniedziałek wrzucić inne na przesłonie minimum f/11 i obrazek też krajobrazowy. Zobaczymy raz jeszcze jak ten obiektyw się spisuje.
Zdjęcie musi być wyostrzone żeby zniwelować działanie filtra antyaliasingowego.
Jeśli chodzi o ustawienie ostrości na duże odległości to z własnego doświadczenia wiem,że często jest z tym problem - wtedy najlepiej na MF i jest żyleta(choć nie wiem czy jest to problem "puszki" czuy obiektywu).
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
NIe popadaj w skarajne emocje, rób zdjęcia a nie onanizuj się sprzetem!!! Ciesz się fotografią. Nie oczekuj że zdjęcie wykonane szkłem standardowym (lub szerokim kątem) - przy powiększeniu 100% będzie dorównywało ostrością teleobieketywowi 200-400 mm! Pokazałaś karjobraz z punktem ostrzenia - lewy skrajny przy f/5.6 - uważam że zdjęcie jest ok!!! I niech tak pozostanie.
--- Kolejny post ---
Czy wszystkie wykonane przez Ciebie zdjęcia drukujesz (publikujesz) w rozmiarze 100%. Przyupuszczam, że nie. Bardzo często rozmiar 50% jest już wystarczający do weryfikacji "ostrości zdjęcia" i w twoim przypadku, uważam że jest OK.
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...