a ja bym się rozpędził
Canon EOS 5D Mark III Review: Digital Photography Review
nie ma o co kruszyć kopii
a ja bym się rozpędził
Canon EOS 5D Mark III Review: Digital Photography Review
nie ma o co kruszyć kopii
Jasnych szkieł przeważnie używa się do fotografowania w trudnych warunkach oświetleniowych, a w trudnych warunkach oświetleniowych nie używa się czasów 1/8000 - Używać F-1.2 w ostrym świetle to trochę patologia, z taką GO i mydełkiem i np z 50L - więc spokojnie przy ostrym słoneczku potencjalny kotleciarz, który zna się na sprawie, może sobie zrezygnować z pełnej dziury w dobrych warunkach oświetleniowych na korzyść lepszej ostrości, a później na sali weselnej w kiepskich warunkach otworzyć dziurę wydłużając czasy/iso do zaistniałych warunków. Faktycznie mało kiedy używa się nawet czasu 1/4000 - Nawet błyskając z lampami w plenerze, zwykle jest synchro przy radiówkach 1/250 :-)
a jeśli ktoś potrzebuje ekstremalnych czasów to wtedy inne body:-) ale przecież ostatecznie można sobie poradzić z filtrami, teraz nawet dobre ND VARI są...Ja kupiłem dla zabawy z błyskaniem w plenerze mocnymi lampami przy mocnym słoneczku, szczerze udało mi się tylko raz użyć :-)
Robię dużo zdjęć portretowych z modelkami i od czasu do czasu kotlety ślubne:-) i dobrze że powstrzymałem się z kupnem 5dmk2 bo 6d zapowiada się ciekawie, dla mnie idealne body, pod pracę w plenerze, pod pracę w studio i od czasu do czasu do odgrzania ślubnego kotleta, a no i właśnie... w studio WIFI i bezpośrednie przeglądanie zdjęć na kompie !
Niech mi ktoś powie że w tym przypadku to body nadaję się tylko jako zapasowe, albo tylko dla wprawionych podróżników ... ?! Jak wyjdzie dobrze w testach, będzie to moje główne body, a 5dm1 na zapas ! :-)
ale poczekajmy na test ...
Chopaki, z całym szacunkiem moje pytanie było czysto retoryczne. Z góry zakładanie niewiedzy troszkę MZ jest nie na miejscu. Sam też nie pamiętam kiedy potrzebne mi było 1/8000s ale lepiej miec zapas aniżeli kombinować, stąd takie pytanie. Poczeakmy az będzie w sklepach
--- Kolejny post ---
Merde - a po czym wniosłeś , że nie znam filtrów ? Wróżysz z fusów ?
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
A czy na tym forum już o nic zapytać ani napisac nie można ?
a jednak... zobacz w tej samej recenzji 5D mkII "ISO Sensitivity and Dynamic Range"
Canon EOS 5D Mark II In-depth Review: Digital Photography Review
Sensitivity Shadow range Highlight range Usable range
ISO 50* -5.1 EV 2.6 EV 7.7 EV
ISO 100 -4.9 EV 3.5 EV 8.4 EV
jak w morde strzelil dzialka mniej w swiatlach
w przypadku mkIII sprawa jest jeszcze bardziej komiczna. ze tylko zacytuje wnioski dpreview:
Q.E.D.The Canon EOS Mark III's base ISO setting is 100. However, the camera also offers an extended 'L' setting which is equivalent to ISO 50. This lower sensitivity setting is essentially ISO 100 with 1 EV additional exposure and a tone curve adjustment to arrive at a final exposure with the correct brightness. As you can see in the graph above the penalty is a significant decrease in available highlight range. Given this difference, we would advise shooting at or above ISO 100 to maintain maximum dynamic range, using ND filters instead for situations that require a longer exposure.![]()
Nie palnie tylko napisze a po drugie, jestem ciekaw ilu z Was na codzien używa wspomnianych filterków, przy fotografowaniu ludzi w plenerze
--- Kolejny post ---
Nie palnie tylko napisze a po drugie, jestem ciekaw ilu z Was na codzien używa wspomnianych filterków, przy fotografowaniu ludzi w plenerze![]()
A po co ich używać?