Chyba jednak Ty nie do końca rozumiesz. Igor dobrze Ci to opisał:
1.wybierz jeden pkt AF -na początek możesz spróbować ze środkowym
2.ustaw ostrość na wybrany punkt -niezłym wyborem na początek jest oko modela, które znajduje się bliżej obiektywu
3.regulując przysłoną dobierz zakres głębi ostrości -przymykając przysłonę (zwiększając jej wartość f) zwiększasz głębię ostrości na zdjęciu czyli obszar, który będzie ostry
Albo męcz się z wieloma punktami a efekty będą jw.
Mimo wszystko seria z niemowlakiem bardzo udana. Na plus kompozycja i światło. Widać, że masz tzw. "oko". Musisz tylko opanować wyżej opisaną technikę aby poprawić warsztat.
sam nie wiem, po co się wypowiadam na tematy fotograficznego ABC (a potem jeszcze dostaję reprymendę od autorki wątku)
i po co Ci to było...
SZKOŁA FOTOGRAFOWANIA NATIONAL GEOGRAPHIC; Peter K. Burian, Robert Caputo + gratisy w FotoSzop.pl
Odn foto abc: stara, ba momentami nieco nieaktualna, ale dobra!
tmkwol - konkretna odpowiedź dziękuje bardzo teraz zrozumiałam
IGOR - po prostu jak udzielasz rady początkującej to musisz mieć na uwadze że trzeba tłumaczyć jak dziecku :-p nie zrozumieliśmy się i tyle nie ma co się obrażać![]()
Canon 70D + Canon 50mm 1.8
to ja nie zrozumiałem, nie Ty
nie obrażam się (zazwyczaj) - dzięki
Dobrze, że się uczysz, ale w tym wypadku pisałem, że trzeba się "nauczyć głębi ostrości" tzn. abyś wiedziała jaka głębia będzie zanim zrobisz zdjęcie. W wizjerze tego nie widać, można wcisnąć przycisk podglądu, ale wizjer jest zbyt mały aby dokładnie to ocenić. Bo tak to zamiast skupiać się na kadrze i tym co się w nim znajduje, skupiasz uwagę na punkcikach ostrości starając się pewnie tak ustawić, aby zaświeciły się te które byś chciała.
W takim razie może to się przyda przeczytać: Głębia ostrości dla początkujących - Poradnik fotograficzny - Szeroki Kadr
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
No i widać, że jakaś lektura została pochłonięta - ten sam sprzęt, a efekt już "jakiś". I oczka w fotoszopie się już poprawia.
11 - poruszone. Od razu praktyczna rada - jeśli musisz użyć tak długiego czasu z ręki, to strzelaj w trybie seryjnym np. 3 zdjęcia. Spora szansa, że drugie będzie żyleta..
12 - całkiem rasowy grunge. Może trochę z żółtym na skórze bym zjechał. Generalnie myślałbym o skalibrowaniu monitora - desaturacje i crossy są jak najbardziej pożądane, ale trzeba mieć pewność, że widz ogląda to, co Ty chcesz żeby widział..
KUBA - dziękuje za radę dzisiaj już wypróbowałam :-p
No to jeszcze jedno moja córa więc mi się podoba bardzo ale ja pewnie nie obiektywna jestem więc proszę o waszą opinię :-)
Canon 70D + Canon 50mm 1.8