Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie Odp: Pilnie proszę o pomoc - kompakt a lustrzanka - foto odzieży

BTW.

Jeśli na serio się potraktuje sprawę fotografowanie [z wiernym i powtarzalnym efektem]koloru tkanin niezbędny IMHO jest przynajmniej Color Passport Checker.

Color Passport Checker to duuużo wiecej niz wzornik.To system i programy pozwalające na wierne oddawanie kolorów w fotografii.
    Sam wzornik,szara,biała karta tablice kolorów to tylko jego mała część.

Dopiero zaczyna

Panowie ogromnie jestem wdzięczna za chęci pomocy - później się odezwę, zrobię test i zobaczymy co i jak

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    BTW.

Jeśli na serio się potraktuje sprawę fotografowanie [z wiernym i powtarzalnym efektem]koloru tkanin niezbędny IMHO jest przynajmniej Color Passport Checker.

Color Passport Checker to duuużo wiecej niz wzornik.To system i programy pozwalające na wierne oddawanie kolorów w fotografii.
    Sam wzornik,szara,biała karta tablice kolorów to tylko jego mała część.
    Cytują klasyka ...tak i nie

W pełni sie z Tobą zgadzam, ale jesli to są fotki które ogladane będą w internecie na monitorach użytkowników to jest to kwiatek do kożucha, prawda ?

jp

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    1. Problem ostrości, widoku faktury

Skoro już jest statyw to :
    - ustaw niżej ISO (zredukuje szumy)
    - zmniejsz przesłonę na 8 lub jeszcze niżej, np. 11 (poprawi głębię ostrości i ostrość obiektywu)

I teraz problem może być albo w sposobie ustawiania ostrości albo w niedostatecznej jakości aparatu w stosunku do Twoich oczekiwań.
    W tych samych warunkach jak robisz bluzki zrób kilka (np. 10) zdjęć wyraźniego druku, ale nie seryjnie po prostu usuwaj, podstawiaj itd tak jak by to były kolejne bluzki.
    I je pokaż.
    I skoro statyw to jeśli możesz to wyłącz stabilizację.
    Czy przez statyw rozumiemy oboje, że aparat jest umocowany na statywie i zdjęcia robisz poprzez wężyk, samowyzwalacz (np. 2 lub 10 sekund) lub zdalny wyzwalacz tak, że zdjecie robi się po kilku sekundach od ostatniego dotknięcia przez ciebie aparatu/statywu ?

Następne problemy możesz rozwiązać prostym programem do obróbki zdjęć.
    Postaramy się podpowiedzieć

jp
    Czas naświetlania mam od 15" do 1/2000, przysłona od 3.4 do 8.0, ISO od 80 do 1600

Bardzo dobra porada z samowyzwalaczem, nie wiem czemu na to nie wpadłam Gdy robię zdjęcie, to zawsze jakieś drganie występuje po naciśnięciu migawki, samowyzwalacz temu zapobiegnie.

Co do testu - 10 zdjęć - mają być tej samej jednej rzeczy, po kolei 10 zdjęć, takie samo ujęcie, z samowyzwalaczem? Czy każda inna, czy bez niczego?

- Iso ustawię na 80
    - balans bieli wg wzorca na szarym tle fotograficznym (mam białe, szare i jasne beżowe - docelowo chciałabym robić zdjęcia na beżowym)
    - stabilizację wyłączę i wszystkie inne automatyczne funkcje
    - na statywie
    - ustawię samowyzwalacz
    - rozmiar największy (4000x3000)
    - kompresja średnia
    - i wielosegmentowość jaka - punktowa?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Balans bieli wg wzorca str 73 instrukcji:
    http://files.canon-europe.com/files/...0IS_CUG_PL.pdf
    Dziękuje za linka - ostatnio szukałam swojej instrukcji - przepadła.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Załączone przykłady moim zdaniem mają jeszcze jeden mankament - zbyt głębokie cienie. Pewnie zdjęcia obrabiasz na tanim monitorze z matrycą TN i z jasnością ustawioną na max?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna

Jeśli chodzi o to, że zdjęcia na aukcje - fakt nie są to zdjęcia artystyczne, czy pamiątkowe etc., ale muszą być ostre, wyraźne, przyciągające oko - w allegro w milionach aukcji zdjęciu MUSI przyciągać

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Załączone przykłady moim zdaniem mają jeszcze jeden mankament - zbyt głębokie cienie. Pewnie zdjęcia obrabiasz na tanim monitorze z matrycą TN i z jasnością ustawioną na max?
    Dokładnie - mam jedno z gorszych rozwiązań, kłamliwych - laptop Toshiba - nie zachwyca jakością ekranu.
    I każde zdjęcie obrabiam w Picasie poprzez funkcję 'korekcja światła jednym kliknięciem' - automatycznie rozświetla i dodaje cieni, przeważnie ja dodatkowo reguluję w tej samej funkcji światła i cienie.

Cytat Zamieszczone przez cosma7 Zobacz posta
    Jeśli chodzi o to, że zdjęcia na aukcje - fakt nie są to zdjęcia artystyczne, czy pamiątkowe etc., ale muszą być ostre, wyraźne, przyciągające oko - w allegro w milionach aukcji zdjęciu MUSI przyciągać

--- Kolejny post ---

Dokładnie - mam jedno z gorszych rozwiązań, kłamliwych - laptop Toshiba - nie zachwyca jakością ekranu.
    I każde zdjęcie obrabiam w Picasie poprzez funkcję 'korekcja światła jednym kliknięciem' - automatycznie rozświetla i dodaje cieni, przeważnie ja dodatkowo reguluję w tej samej funkcji światła i cienie.
    To problem dalszy, łatwy do "zdobycia". Tylko od Twojego poczucia estetyki i wyczucia klienta będzie zalezało jak daleko obrazek bedzie lukrowaty i rzucający sie w oczy.
    Ważne są ostrośc i faktura, reszta to proste, np przez użycie funkcji HDR dla pojedynczego zdjęcia.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-11-2012 o 15:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

W pełni sie z Tobą zgadzam, ale jesli to są fotki które ogladane będą w internecie na monitorach użytkowników to jest to kwiatek do kożucha, prawda
    W "Rejsie " jeden pan mówił że zawsze trzeba od czegoś zacząć :-) ale .....

Jako klient wpadł bym zapewne na pomysł przyłożenia próbki materiału do fotki.

Słyszałem kiedyś krzyk gościa od mody:

Ja po ten błękit do Singapuru leciałem ,a ty mi pokazujesz niebieskie,niebieskie..
    Nasza koleżanka rozwinie biznes,zacznie współpracę z dyktatorami mody i....niebieskie,niebieskie...

Taki projektant[ka] moze naprawdę krzywdę fizyczną zrobić.Lepiej zacząć z tym Color Checkerem IMHO.

Z tkaninami,kobietami i panami pracującymi w modzie,ubraniówce, oraz kolorami trzeba się naprawdę starać.Nie ma zmiłuj...Każdy kto pokaże kreton zamiast jedwabiu,niebieski zamiast błękitu,spodnie zamiast koszuli traci twarz
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 23-11-2012 o 21:59

Cytat Zamieszczone przez cosma7 Zobacz posta
    Czas naświetlania mam od 15" do 1/2000, przysłona od 3.4 do 8.0, ISO od 80 do 1600

Bardzo dobra porada z samowyzwalaczem, nie wiem czemu na to nie wpadłam Gdy robię zdjęcie, to zawsze jakieś drganie występuje po naciśnięciu migawki, samowyzwalacz temu zapobiegnie.

Co do testu - 10 zdjęć - mają być tej samej jednej rzeczy, po kolei 10 zdjęć, takie samo ujęcie, z samowyzwalaczem? Czy każda inna, czy bez niczego?

- Iso ustawię na 80
    - balans bieli wg wzorca na szarym tle fotograficznym (mam białe, szare i jasne beżowe - docelowo chciałabym robić zdjęcia na beżowym)
    - stabilizację wyłączę i wszystkie inne automatyczne funkcje
    - na statywie
    - ustawię samowyzwalacz
    - rozmiar największy (4000x3000)
    - kompresja średnia
    - i wielosegmentowość jaka - punktowa?

--- Kolejny post ---

Dziękuje za linka - ostatnio szukałam swojej instrukcji - przepadła.
    Gdyby Twój sprzęt był ok i Twoja procedura fotografowania były poprawne to powinnaś otrzymac wszystkie 10 idealnie ostrych zdjęć.
    Potrzebny jest np. ostry, dobry druk który kolejno :
    - połozysz druk na stole
    - ustawisz ostrość i wykonasz zdjęcie
    - zdejmiesz druk ze stołu
    - poruszysz aparat, zmienisz np. ogniskową itd
    tak jakbyś przystępowała do nowego zdjęcia i powrót do pierwszego kroku i tak wykonasz to 10 razy.

Jeśli żadna fotka powiekszona nie da ostrego zdjecia (lub beda tylko 1-2 poprawne) to aparat do wymiany.

Przy okazji nabierzesz doswiadczenia.
    Pomiar rozkładu światła, kolory, kontrast itd. to sprawy następne, wpierw test sprzetu + procedury

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-11-2012 o 22:45

Jeśli się sprawdzi, że aparat i procedura fotografowania spełnia Twoje wymagania na ostrość (faktura materiału) i powtarzalność to masz do rozwiązania kilka problemów:

1. upraszczanie procedury fotografowania (czas, łatwość, ..) bez pogarszania wyników ostrości
    2. sposób archiwizacji zdjęć ( łatwy dostęp do tych z np. rok do tyłu)
    3. czy większość pracy nad zdjęciem wykonywać będą programy tematyczne w aparacie czy też jakiś program graficzny
    4. sposób przygotowania pliku do prezentacji

Celem tego wszystkiego jest :
    - dopracowanie się sposobu szybkiego, pewnego i powtarzalnego sposobu dostawania pliku wynikowego do prezentacji ( w necie, ...)
    - gdy zajdzie potrzeba to łatwość zmiany wyglądu obiektu na zdjęciu wynikowym

jp

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów