Tak, ale to prostowanie dało taki efekt. Lampę trzeba by w ogóle wyciąć, ale mi się nie chciało. Niestety nie pamiętam jaka przesłona.
C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8
W dziedzinie aparatów i obiektywów jestem początkujący, ale chciałbym w niedługim czasie kupić ten obiektyw. Stąd pytanie - czym różnią się te 3 obiektywy, wszystkie to Samyang 8mm fisheye:
1. Samyang 8mm f/3.5 AS IF MC Fish-eye CS II Canon
2. Samyang 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye Canon
3. Samyang 8mm T3.8 VDSLR Canon
czy to normale, jeżeli podpinając Samyanga do body Canona 7D i przymykając przysłonę np. do f8 widzę kaszkę dość znaczną w wizjerze aparatu. W innych szkłach tego nie ma - czy ktoś z szanownego grona może mi to wytłumaczyć?
a co to ta kaszka?
ciemność?
to normalne - przesłona jest ustawiona ręcznie, wiec ciemno, tak jak w Zenicie E
tak ale jak robiłem fotki na ISO 1600 to szum jest dużo większy niż przy innym szkle. Nie wiem może jakaś soczewka jest nieczysta?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
no właśnie widzę szum w wizjerze a jak podepnę inne szkło to tego nie ma - już głupi jestem i nie wiem czy oddać szkło, bo mam taką możliwość czy wymienić? Dzisiaj mi na zewnątrz jak robiłem fotki na środku pokazała się plamka tak jak zaparowana część? może gdzieś tam jest troszkę wilgotny? Nie mam pojęcia.