Pokaż wyniki od 1 do 10 z 94

Wątek: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Re: Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Dokładnie tak jest, o ile matryce bezlusterkowców są coraz lepsze (mam omd-em5 + 12/2+25/1.4+45/1.8 ale również 5dIII+L+zeiss) to niestety optyka do nich niestety ale nie dorównuje zestawom FF+dobre szkła (L, zeiss) i wg mnie nawet w przyszłości nie dorówna. Praw fizyki i optyki (jak niektórzy by chcieli) nie da się zmienić :grin:.

Czyli jednak co najwyżej Fuji + Zeiss albo Leica? Nie wygląda to zachęcająco jeśli chodzi o ceny co chyba potwierdza, że "pogłoski o śmierci DSLR są przesadzone". Mimo wszystko szkoda czasem pleców, czekam na nowe słoiki z Fuji i X E1.

?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: Re: Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Czyli jednak co najwyżej Fuji + Zeiss albo Leica? Nie wygląda to zachęcająco jeśli chodzi o ceny co chyba potwierdza, że "pogłoski o śmierci DSLR są przesadzone". Mimo wszystko szkoda czasem pleców, czekam na nowe słoiki z Fuji i X E1.

?
    Cena miniaturyzacji bezlusterkowców + b.dobre (zeiss lub leica) i małe szkła jest wręcz rujnująca. Szkła Fuji są niestety gorsze od olka.
    Na pocieszenie mamy nowe, b.dobre nowe szkła zoom w dslr niestety również drogie ;-).

Uzależniony

Domyślnie Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4

Dokładnie tak jest, o ile matryce bezlusterkowców są coraz lepsze (mam omd-em5 + 12/2+25/1.4+45/1.8 ale również 5dIII+L+zeiss) to niestety optyka do nich niestety ale nie dorównuje zestawom FF+dobre szkła (L, zeiss) i wg mnie nawet w przyszłości nie dorówna. Praw fizyki i optyki (jak niektórzy by chcieli) nie da się zmienić :grin:.
    Ktoś porównywał (czytałem w necie) obiektywy Zeissa z nowymi obiektywami Fuji (X-Pro1/X-E1) i Fuji wypadły lepiej i co ciekawe ostrzej.

--- Kolejny post ---

Z naciskiem na "podobny obrazek" gdyż żaden bezlusterkowiec nie da obrazka jak puszka FF, z tym można żyć ale trzeba mieć tego świadomość :-P.
    Co konkretnie masz na myśli pisząc "nie da"? Widziałeś porównania obrazka Fuji X-Pro1 z 5D oba z jasnymi szkłami? To byś się zdziwił.

--- Kolejny post ---

Cena miniaturyzacji bezlusterkowców + b.dobre (zeiss lub leica) i małe szkła jest wręcz rujnująca. Szkła Fuji są niestety gorsze od olka.
    Na pocieszenie mamy nowe, b.dobre nowe szkła zoom w dslr niestety również drogie ;-).
    Konkretnie co gorsze?

Generalnie cyfra to kompromizm, nawet Leica Monoichrome nie dorówuje w przejsciach tonalnych ani w tym co dzieje się na styku świateł i cieni tradycyjnej błonie. Róznice są wciąż zasadnicze, widać to oczywiście najmniej na formacie pocztówki, ale matryca Fuji robi to najladniej. W naturalności obrazka i czystości kolorów z rzeczonych bezlusterkowców Fuji jest znacznie przed Olkiem, który ma raczej chłodne kolory. Porównaj skórę z Olka z Fuji to zobaczysz 'olkowy" zafarb.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 17-11-2012 o 18:35

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie Odp: Bezlusterkowiec zamiast 5d - 35/1.4

Cytat Zamieszczone przez CzłowiekZ Zobacz posta
    Powiedz to właścicielom M9
    Właściciele M9, M10 mają dalmierze a NIE bezlusterkowce ;-)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Ktoś porównywał (czytałem w necie) obiektywy Zeissa z nowymi obiektywami Fuji (X-Pro1/X-E1) i Fuji wypadły lepiej i co ciekawe ostrzej.

--- Kolejny post ---

Co konkretnie masz na myśli pisząc "nie da"? Widziałeś porównania obrazka Fuji X-Pro1 z 5D oba z jasnymi szkłami? To byś się zdziwił.

--- Kolejny post ---

Konkretnie co gorsze?

Generalnie cyfra to kompromizm, nawet Leica Monoichrome nie dorówuje w przejsciach tonalnych ani w tym co dzieje się na styku świateł i cieni tradycyjnej błonie. Róznice są wciąż zasadnicze, widać to oczywiście najmniej na formacie pocztówki, ale matryca Fuji robi to najladniej. W naturalności obrazka i czystości kolorów z rzeczonych bezlusterkowców Fuji jest znacznie przed Olkiem, który ma raczej chłodne kolory. Porównaj skórę z Olka z Fuji to zobaczysz 'olkowy" zafarb.
    Chętnie również zobaczę porównanie tego ktosia.
    Swoje uwagi piszę na podstawie praktycznego porównania zdjęć 5dmkIII+szkła ziess lub L vs Omd-em5+szkla olympus.
    Nie porównywałem szkieł fuji gdyż ich nie mam i nie specjalnie wierzę testom, gdyż wg niektórych nawet szkła olka (zoom) wygrywają z pełną klatką canon i szkłami L. W mojej praktyce niestety się to nie potwierdza

Uprawnienia umieszczania postów