No dobra, a jak nie będę pracować w studio 3D tylko w photoshopie to 1GB ram wystarczy i reszta gratów, o których pisałem wcześniej?
No dobra, a jak nie będę pracować w studio 3D tylko w photoshopie to 1GB ram wystarczy i reszta gratów, o których pisałem wcześniej?
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
to zależy jak duże i jak ile plików obrabiasz naraz. Każdy plik będzie trzymany w ramie a jeżeli mu ramu zabraknie to w pliku tymczasowym na dysku. Do tego historie operacji itp.
ja kiedyś słyszałem, że ktoś potrafił obrabiać pliki ważące 400Mb na kompie z 512 MB ramu. dla mnie to masakraWindows XP bierze dużo, jeżeli ktoś ma programy działające w tle to też mu zżerają ram. do tego jakieś wodotryski itp. Sama przeglądarka internetowa mi zżera prawie 100MB (używam Opery, nie wiem jak inne). Muszę ją wyłączać przy cadzie.
ale ja mam obecnie własnie 1GB i sobie radzętakże powinno Ci wystarczyć. zawsze można dokupić.
ja w zeszlym tygodniu kupilem za 418zl Radeona x1600pro i doskonale sie spisuje w grach i w aplikacjach typu PS ale w tym to sie kazda karta dobrze spisze nawet zintegrowana
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Karta o której mówisz to inna generacja inne mikro inna temperatura ogólnie dość wyżyłowany układ a 1600 w wersji pro to karta na 1/2 gwizdka technologicznego 0.09m ok 500Mhz a ja nigdy z silentami na kartach nowoczesnych nie sprzed 4 lat jak 9800Pro (chipset) nie miałem problemów chyba że ktoś źle złoży i tak się często zdarzało.
Karty polecam markowe np Gigabyte bo mają zalutowane lepsze elementy typu RAMDAC i sam RAM itp i mają lepiej wykonane płytki !!!!
Raczej tak. Zależy co będziesz obrabiał tym 1GB. Do obróbki amatorskiej fotek starczy. W domu mam 1,5GB i mało mi, ale czasem lubię pograć :wink: . W pracy przy 2gb mam na razie w miarę komfort, ale przy multitaskingu już nie jest wesoło. Pracowałem czasem ze skanami map o boku ok 10tys. pikseli i trochę się męczył. Wogóle na zachodnim forum o grafice spotkałem się z czymś że XP ma problemy z wykorzystaniem ramu powyżej 3GB w niektórych aplikacjach.Zamieszczone przez Bingant
Ale w problem nie wnikałem jako że mnie on nie dotyczy. Być moze to tzw. "urban legend".
Can-on, can-off... 50D+17-55IS+EF70-300IS
A ja odgrzeje temat bo trochę czasu minęło. Czy obecnie jest jakaś firma która produkuje naprawdę dobre jakościowo karty do 2D dobrze wpółpracujące zarówno z LCD i CRT. I nie zgodzę się z opinią że każda karta nadaje się do 2D. Miałem kiedyś starego asusa i byłem z niego zadowolony teraz mam jakieś galaxy i obraz jest z lekka zamazany. Mam monitor z wejściami rgb na bnc ale nie mam pojęcia do jakich kart to się wpina ?
Chciałbym odgrzać temat.
Podpowiedzcie mi proszę jaką kartę na dzień dzisiejszy do nowego składanego komputera?
Chcę aby karta ta wykorzystałą maksymalnie PS 5, w przyszłości PS 6, oraz Capture One 7.
Komputer będzie miał Intel Core i7-3770K i 16 Gb RAMu. Podobno ten procesor ma niezłą kartę ale czy będzie opymalna pod te programy graficzne? Na pewno nie potrzebuje karty pod gry.
40d z gripem, 17-55 2,8 IS, 85 1,8 70-200 4,0L IS, 300d z gripem, 18-55, 50 1.8 II, 28-135 IS USM, 420 EX