Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Argyll i problemy z profilowaniem drukarki (epson)

Mieszany widok

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Argyll i problemy z profilowaniem drukarki (epson)

Czemu chcesz oszukać PS? Czemu akurat kalibracja do D50 ma dać zgodność z tym, co będzie na wydruku? Czemu γ2,4?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Clare Irl

Właściwie.. z tego co zostało powiedziane, już można wysnuć wnioski co może być przyczyną niezgodności pomiędzy tym co jest na wydruku z tym co widać na podglądzie(monitorze) w kontekście profilowania Argyll'em..
    Dzięki Czornyj, mnie bardzo pomogłeś...

No i jednak ponownie wysnuwam wniosek że Argyll z PS'em niekoniecznie współgrają..
    W opisach Graeme Gill'a nie znalazłem zresztą żadnych odniesień do Photoshopa.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Czemu chcesz oszukać PS? Czemu akurat kalibracja do D50 ma dać zgodność z tym, co będzie na wydruku? Czemu γ2,4?
    No podążam za tokiem rozumowania (czytaj - instrukcjami) autora!
    .. no i poza tym zauważyłem że wydruki mam bardziej nasycone w cieniach niż na podglądzie na monitorze. Gamma 2.4 zgodnie z tym co pisze Gill bardziej temu odpowiada..
    Czornyj oglądałem webinarium które prowadzileś i wiem że to D50 też nie załatwia sprawy.. Ale od czegoś trzeba zacząć przygodę z CMS
    Ostatnio edytowane przez digger-gp ; 06-11-2012 o 01:55

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Photoshop, Argyll i insze cholery wykorzystują zarządzanie barwą zgodne ze standardami ICC, więc trudno by były ze sobą niezgodne.

Idea zarządzania barwą polega na kalibracji (ustawianiu), a następnie profilowaniu (charakteryzacji) kolejnych urządzeń wejściowych i wyjściowych, dzięki czemu moduł zarządzania barwą wie jak dopasować liczby koloru podczas wyświetlania, a jak podczas drukowania, może symulować efekty jednego na drugim itd.

To, co robisz to "okłamywanie" systemu - informujesz Photoshopa, że twój monitor jest idealnym odzwierciedleniem sRGB, kalibrujesz go zupełnie inaczej, a do tego nie przejmujesz się jego autentyczną przestrzenią barwną. Nie ma to oczywiście wpływu na efekt uzyskiwany na wydruku, tylko na sposób wyświetlania - pozostaje jednak pytanie, czemu ma to służyć?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Photoshop, Argyll i insze cholery wykorzystują zarządzanie barwą zgodne ze standardami ICC, więc trudno by były ze sobą niezgodne.

Idea zarządzania barwą polega na kalibracji (ustawianiu), a następnie profilowaniu (charakteryzacji) kolejnych urządzeń wejściowych i wyjściowych, dzięki czemu moduł zarządzania barwą wie jak dopasować liczby koloru podczas wyświetlania, a jak podczas drukowania, może symulować efekty jednego na drugim itd.

To, co robisz to "okłamywanie" systemu - informujesz Photoshopa, że twój monitor jest idealnym odzwierciedleniem sRGB, kalibrujesz go zupełnie inaczej, a do tego nie przejmujesz się jego autentyczną przestrzenią barwną. Nie ma to oczywiście wpływu na efekt uzyskiwany na wydruku, tylko na sposób wyświetlania - pozostaje jednak pytanie, czemu ma to służyć?

Uprawnienia umieszczania postów