Strona 11 z 79 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 790

Wątek: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens

Jak zmaleje popyt to ceny wzrosną

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Znowu śpieszę sprostować, tym razem, że głębia ostrości również nie jest zależna od ogniskowej obiektywu :-) GO jest funkcją odległości przedmiotowej (jak perspektywa), wartości przysłony oraz tego mitycznego krążka rozproszenia, a mówiąc językiem bardziej ludzkim - wielkości wycinka obrazu rzutowanego (wielkości matrycy w przypadku aparatów cyfrowych) i wielkości późniejszego powiększenia tego obrazu w medium docelowym (na monitorze, papierze). Oznacza to, że zachowując jednakową odległość, przysłonę, ten sam aparat i ten sam sposób późniejszego oglądania zdjęcia, otrzymamy taką samą głębię ostrości niezależnie od użytej ogniskowej. Chodzi oczywiście o GO w sensie matematycznym, bo dane obiektywy mogą w nieco inny sposób oddawać nieostrości, dodawać aberracje wzdłużne przy granicach zakresu głębi ostrości i tak dalej. Powód dla którego 50-tka rozmywa Ci większość obrazu, a 200-tka nie, jest prozaiczny - żeby wypełnić główką kadr, musisz z pierwszym obiektywem podejść na jakieś pewnie 50-60 cm do modela, a z drugim odejść na 2-3 metry. Masz więc inną przysłonę (f/1,2 vs. f/4) i inną odległość przedmiotową, zatem rozkład głębi ostrości też musi być inny.
    Może jednak Ty już niczego nie prostuj, bo tylko robisz ludziom mętlik w głowie. Przerysowania perspektywy nie zależą od ogniskowej?? Rozmycie nie zależy od ogniskowej????

Online Depth of Field Calculator
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    wiem, ze masz oba obiektywy - zarowno 35L i 50L, wiec znasz roznice i w teorii i co wazniejsze w praktyce.
    jak myslisz, taka moja wizja to fanaberie jak u liquidsound'a czy gra jest warta świeczki?
    to oczywiste ze 35mm robil bys wiecej fot - u mnie tez najwiecej zdjec jest z 35L oraz 85L/135L. ale zdarzaja sie sytuacje gdzie 50'tka jest niezastapiona ... wiec jesli myslisz o 35L to po prostu je dokup, zamiast zmieniac z 50L bo obudzisz sie z tym ze brakuje Ci 50'tki

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    Może jednak Ty już niczego nie prostuj, bo tylko robisz ludziom mętlik w głowie. Przerysowania perspektywy nie zależą od ogniskowej?? Rozmycie nie zależy od ogniskowej????

Online Depth of Field Calculator
    A od czego Twoim zdaniem zależą? Chyba nie od kalkulatora.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

przy okazji mam pytanie do posiadaczy 50L.. czy jak mocno trzesiecie obiektywem to slychac u was taki minimalny "stukot"
    Potrząsnąłem [bez dekli i osłony]..:-) i też słychać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Potrząsnąłem [bez dekli i osłony]..:-) i też słychać.
    W każdym obiektywie słuchać stukot Całym winowajcą stukania jest przysłona.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    W każdym obiektywie słuchać stukot Całym winowajcą stukania jest przysłona.
    Przy lekkim potrzachaniu 35L nie stuka, 85L nie stuka, 135L nie stuka .. 50L stuka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Przy lekkim potrzachaniu 35L nie stuka, 85L nie stuka, 135L nie stuka .. 50L stuka
    No cóż, z czerwonym paskiem to miałem tylko setke macro ale nie sprawdzałem pozostałe stukają aż miło- tzn stukanie to za dużo powiedziane, po prostu słychać listki

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Nie warto juz ciagnac dalej tego tematu stukania, ale uwierz na slowo, ze 50L stuka zupelnie inaczej niz inne obiektywy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Wierzę i mam nadzieje, że bedzie mi dane sprawdzić osobiście w najbliższym czasie
    Pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie warto juz ciagnac dalej tego tematu stukania, ale uwierz na slowo, ze 50L stuka zupelnie inaczej niz inne obiektywy

Strona 11 z 79 PierwszyPierwszy ... 9101112132161 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów