Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Mini studio- fotografia produktowa

Coś już napisał Awatar Ulisses
    Miasto
    Warszawa, Łódź

Domyślnie Odp: Mini studio- fotografia produktowa

Po pierwsze zajrzyj tu: Fotografia produktu

Po drugie w sklepie wyjdzie taniej: Oświetlenie 2x30W Zestaw Oświetlenia Ciągłego + Namiot bezcieniowy 50cm

Sam preferuję światło błyskowe bo nie jest tak męczące... i po prostu takim akurat dysponuję ;] Ale jeżeli to są niewielkie produkty to zestaw jak wyżej powinien dać radę.

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Dzięki Ci za linki Odysie!

--- Kolejny post ---

Swoją drogą myślałem, żeby dokupić sobie jakieś dwie tanie lampy blyskowe. Cos do wyzwalania blysku i tak się bawić. Tylko to chyba drożej wyjdzie.
    Na świat spoglądam przez armatę...

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Czy te żarówki 30W to nie będzie za mało?

Miasto
    Warszawa, Łódź

Cóż trudno powiedzieć. Ludzie robią zdjęcia z takimi żarówkami i zdaje się, że dają radę. Z drugiej strony lepiej jak będzie nawet za dużo, bo w ostateczności można odjąć trochę nadwyżki stawiając jakiś dodatkowy dyfuzor po drodze. To jest jedna z przewag lamp błyskowych - regulacja mocy. W takim wypadku najtaniej będzie wymienić żarówki z takiego zestawu na 85 albo 105W.

W ogóle najlepiej byłoby wziąć oprawki na 2 żarówki i 2 parasolki odbijające. Zyskałbyś wtedy coś na kształt regulacji mocy (włączasz 1 albo 2 żarówki) (+oczywiście namiot) tylko że to będą pewnie nieco większe koszta, poza tym parasolki zajmują więcej miejsca. Spróbuj zadzwonić do sklepu i popytać czy sklecą Ci taki niewielki zestaw z mocniejszymi żarówkami.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Nie mam tyle powierzchni w tym momencie, żeby iść w parasolki. Pomyślę o tych mocniejszych żarówkach.

Dzięki!

dzień dobry wszystkim!

Fotografuje od dawna, ale zawsze przy świetle zastanym. Potrzeba zmusza mnie do użycia światła sztucznego i tak trafiłem po przekarczowaniu internetu w kwestii oświetlenia do fotografii produktowej i jak na razie dopiero tu czegoś się dowiedziałem w interesującej mnie kwestii. A dotyczy ona fotografowania przedmiotów ( między innymi metalowych lub szklanych średniej wielkości ). Po lekturze poradnika , do którego skierował Ulisses i łącząc to z kilkoma innymi źródłami wnoszę, że :

1. Lampy błyskowe mają przewagę mocy nad tymi ze stałym źródłem
    2. W zakresie odbić - softboxy dają lepsze rezultaty niż parasolki ( jeżeli nie pada deszcz oczywiście )

No i w tym miejscu pytanie ( 3 ), czy lampy CY 100 MR sa za słabe do stosowania z softboxami? Czy sofbox nie zabierze za dużo światła w tym przypadku? Pytanie wynika z ograniczeń budzetowych. ( Lampy DM 200 są w zestawach z softboxami ale jak wszystko zbiorę do kupy, to cena trochę przeszkadza).

Proszę Was dobrzy ludzie o podpowiedź czy w punktach 1 i 2 nie mylę się i czy da się pogodzić 100ws z softboxem ? Przy okazji pozdrawiam wszystkich serdecznie i z góry dziękuję!!

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Zależy z jakim softem tj. rozmiarem. Z małymi typu 60x60 powinno być ok. Tylko czy jest sens inwestować w 100ws ? Przecież różnica cenowa miedzy 100ws a 200ws to nie jest jakaś przepaść...
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    Zależy z jakim softem tj. rozmiarem. Z małymi typu 60x60 powinno być ok. Tylko czy jest sens inwestować w 100ws ? Przecież różnica cenowa miedzy 100ws a 200ws to nie jest jakaś przepaść...
    Dzięki za reakcję - informację!

co do różnicy cen, to przepaści nie ma ( po prostu 2 x tyle - z tego co się zorientowałem), ale nie jest to jedyny wydatek w moim przedsięwzięciu, a poza tym póki co nie chciałbym wyciągać od razu armaty jesli wystarczy granat . Tylko czy wystarczy? Przedmioty od 20x20 po 50x100cm.

Miasto
    Warszawa, Łódź

Fotografia produktowa ma to do siebie, że często wymaga pokazania szczegółów obiektu. Dlatego też mile widziana jest tu duża głębia ostrości. Wyostrzyć obiekt możemy domykając przysłonę, tracimy jednak w ten sposób światło. Dlatego też potrzebujemy większych mocy. Obawiam się że 100Ws to trochę za mało i nie chodzi o straty w softboxie. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że zestaw 2x(soft 60x90 + lampa o mocy 300Ws) + namiot sprawdza się w przypadku większości małych i średnich produktów. Softboxy powinny lepiej spełnić swoje zadanie w przypadku obiektów szklanych czy metalowych (odblaski). Dodatkowo jeżeli są to np butelki to najciekawszy efekt uzyskasz przy pomocy softboxa typu strip (pasek wzdłuż całej butelki) - można do tego wykorzystać zwykłego softa maskując część dyfuzora tak żeby powstał prostokąt (to nie to samo co strip ale powinno dać radę). Opisałem całkiem optymalne warunki, i oczywiście można zaczynać od czegoś mniej skomplikowanego. Polecałbym jednak pomyśleć o lampie błyskowej minimum 200Ws. Ze stosunkiem nominalnej mocy do rzeczywistych osiągnięć bywa różnie, z rzeczy, które testowałem polecić mogę: MQ 200 FreePower - te mają prawdopodobnie nieco większą moc niż nominalna a cenowo chyba nie wypadają najgorzej.

Pozdrawiam

Wielki dzięki Ulissesie !

Tak bajdełej: czy w przypadku powierzchni mocno odblaskowych - namiot bezcieniowy ( w miejsce softboxu a przy tych samych lampach ) byłby gorszym rozwiązaniem? ( z moich doświadczeń z pseudonamiotem domowej roboty nic dobrego nie wyszło, ale może to kwestia braku dobrych lamp ? )

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów